Bardzo delikatny, kremowy sernik snickers z lekko słoną orzechowo – kajmakową polewą. Doskonały deser do kawy i herbaty. Świetny pomysł na pyszne i niebanalne ciasto na weekend. Godne uwagi połączenie klasycznego sernika z wiaderka oraz słonego karmelu z orzechami ziemnymi. Deser jest bardzo prosty w przygotowaniu i pięknie się prezentuje.
Sernik jest skierowany do wszystkich, którzy szukają pomysłu na niezbyt skomplikowany w przygotowaniu deser. A jednocześnie fajnego połączenia smaków. Poza tym sernik nie jest obciążony masłem. Dzięki dodatkowi śmietany jest kremowy, nawet po bezpośrednim wyjęciu z lodówki. Zapraszamy zatem na przepis i mamy nadzieję, że wykonane przez Was serniki okażą się równie pyszne, albo jeszcze lepsze niż ten na zdjęciach 😊 (Tortownica 20 cm)
SERNIK SNICKERS
Składniki sernik:
- twaróg z wiadra: 0,5 kg
- śmietana gęsta 18 %: 400 g
- sok z cytryny: 2 łyżki
- jajka: 4 szt.
- mąka ziemniaczana: 1 czubata łyżka
- mąka pszenna: 2 łyżki
- cukier do smaku
- szczypta soli
Spód ciasta:
- herbatniki: 200 g
- jajko: 1 szt.
- śmietana 18%: 1 łyżka
- masło: 1 łyżka
Polewa:
- masa kajmakowa: 0,5 puszki
- masło: 2 łyżki
- sól: +/- 1/3 łyżeczki
- orzeszki ziemne niesolone: 100 g
SERNIK SNICKERS
Wykonanie:
1. Do twarogu dodajemy śmietanę, sok, sól i cukier. Następnie mieszamy, aż cukier się rozpuści i smak nam będzie odpowiadał. (Należy pamiętać, że wierzch będzie ze słodkiej masy kajmakowej, co spotęguje słodycz ). Następnie dodajemy po 1 jajku i mieszamy, aż się wchłoną. Na koniec dodajemy mąki i dokładnie mieszamy.
2. Ciastka miksujemy na proszek, dodajemy masło, śmietanę i jajko. Chwilę razem miksujemy. Masa powinna być plastyczna, aby łatwo wyklejało się nam tortownicę. Jeśli jest jeszcze zbyt sucha, dodajemy odrobinę śmietany. Tak przygotowaną masą wyklejamy spód i boki tortownicy.
3. Na przygotowany spód wylewamy masę twarogową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około godziny.
3. Kajmak wkładamy do rondla, dodajemy masło i lekko podgrzewamy, aż się wszystko połączy. Na koniec do masy dodajemy orzechy i sól.
4. Masę kajmakową z orzechami wykładamy na zimny sernik, następnie równamy i odstawiamy do lodówki, aż masa stężeje.
Orzechy możemy podprażyć na suchej patelni, aż się lekko zrumienią. Jeżeli użyjemy orzechów solonych, wtedy masy kajmakowej już nie solimy!
INNE NASZE POMYSŁY NA DESERY:
CIASTO PRINCE POLO BEZ PIECZENIA
LEKKIE CIASTO JOGURTOWE NA BISZKOPCIE
Smacznego!