Blog posts

Stalowe kluski łyżką kładzione

Stalowe kluski łyżką kładzione

Kluski, Obiady, Ziemniaki

Aromatyczna okrasa z drobno pokrojonej kiełbasy i cebulki i stalowe kluski łyżką kładzione, to połączenie smaków wręcz idealne. Poza tym, naszym zdaniem szare kluski ” z łyżki” są o wiele smaczniejsze i bardziej rasowe od tradycyjnych, kształtnych żelaźniaków. Pamiętam, jak kiedyś pierwszy raz poczęstowano mnie właśnie takimi kluskami. Dokładnie też taka jak w dzisiejszym przepisie była okrasa. Drobniutko pokrojona swojska kiełbasa bez osłonki i cebulka. Podsmażone razem na wiejskim smalcu. Dziś właśnie ten smak powrócił. 

Zapraszamy więc w sentymentalną podróż, w której i Wy odnajdziecie lub rozpoznacie zapewne znajome smaki. Bez wątpienia przecież kluski stalowe wszyscy znamy. Ale czasem nawet dobrze znane dania nas czymś zaskakują. 

STALOWE KLUSKI ŁYŻKĄ KŁADZIONE


STALOWE KLUSKI ŁYŻKĄ KŁADZIONE

Składniki:

  • ziemniaki mączne: 1 kg
  • mąka pszenna: 200 – 300 g
  • jajko: 1 szt.

Oraz

  • cebulka mała: 1 szt.
  • kiełbasa swojska: 100 g
  • smalec: 2 łyżki

STALOWE KLUSKI ŁYŻKĄ KŁADZIONE

Wykonanie:

1. Obrane ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Przekładamy na sito, aby odsączyć nadmiar wody. 

2. Po odciśnięciu ziemniaki przekładamy do miski. Płyn z ziemniaków delikatnie zlewamy, a osiadłą na spodzie skrobię przekładamy do masy ziemniaczanej. 

3. Dodajemy jajko, mąkę i wyrabiamy na jednolitą masę. Ilość mąki zależy od gęstości ciasta, które powinno być o takiej konsystencji, aby wstawiona w nie łyżka nie przewróciła się. 

4. W garnku zagotowujemy 2 litry wody z płaską łyżką soli. Maczamy łyżkę w wodzie, nabieramy pół łyżki ciasta i robimy próbę, wrzucając do wrzątku. Jeżeli się nie rozpada, tzn., że konsystencja ciasta jest dobra. W przeciwnym razie dodajemy nieco mąki. 

5. Nabieramy po pół łyżki ciasta, zanurzamy we wrzątku, aby kluska spadła i tak postępujemy z całym ciastem. Gotujemy 5 minut na wolnym ogniu od wypłynięcia klusek. 

6. Podajemy z przesmażoną na smalcu drobniutko pokrojoną kiełbaską i cebulką. 

Smacznego! 

STALOWE KLUSKI ŁYŻKĄ KŁADZIONE


 

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *