Blog posts

Mazurek kajmakowy na cieście francuskim

Mazurek kajmakowy na cieście francuskim

Ciasta i desery, Święta

Przepis na bardzo ładny mazurek kajmakowy na cieście francuskim. Prosty w przygotowaniu spód oraz efektowne wykończenie to największe zalety tego pomysłu na mazurek z kajmakiem. My wybraliśmy spód w formie prostokąta, ale jeśli chcesz, możesz zdecydować się na inny kształt. Zasada przygotowania i dekoracji jest uniwersalna. Jak zrobić łatwy mazurek? Zapraszamy na przepis!

Szklanka ma pojemność: 250 ml

Kajmak możesz przygotować w domu z mleka skondensowanego lub kupić gotowy. Wybór pozostawiamy Wam.

Mazurek kajmakowy na cieście francuskim


 

Mazurek kajmakowy na cieście francuskim 

Składniki: 

 

  • ciasto francuskie: 1 opakowanie:
  • kajmak: 350 g
  • orzechy mieszane: 0,5 szklanki
  • śmietana 30%: 150 g
  • mleko w proszku: 2 łyżki
  • pisaki dekoracyjne spożywcze: zielony, biały i żółty
  • jajeczka czekoladowe

Mazurek kajmakowy na cieście francuskim


 

Przepis na mazurek kajmakowy na cieście francuskim 

Przygotowanie: 

 

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Ciasto francuskie przetnij na pół. Jedną część ułóż na blasze do pieczenia, a drugą przetnij na 2 cm paski. Ukłóż na brzegach pierwszej części, tworząc coś na wzór ramki. Następnie dociśnij widelcem, aby połączyć obie warstwy.

ciasto

Ramkę posmaruj odrobiną mleka, aby mogła się ładnie przyrumienić. Piecz około 15 minut, aż ciasto się zrumieni. Odstaw do wystygnięcia.

Jeśli powstały wybrzuszenia, dociśnij je ręką, aby wyrównać powierzchnię. Orzechy drobno posiekaj, rozsyp po cieście, a następnie nałóż kajmak i równo rozprowadź po całej powierzchni.  

ciasto

Przy pomocy pisaków wykonaj dekorację. Możesz się wzorować na naszej lub wykonać ją inaczej. My zrobiliśmy to tak: zielonym pisakiem wykonaliśmy gałązki oraz gniazdo. Białym utworzyliśmy bazie. Żółtym coś przypominającego puszystego kurczaczka, którego widać w kilku miejscach na mazurku 🙂

Śmietanę ubij klasycznie na sztywno. Gdy będą się tworzyć na niej wzorki, dodaj mleko w proszku. Przez chwilę wymieszaj i nałóż do rękawa cukierniczego. Rozprowadź bitą śmietanę po krawędzi ciasta jak na widać na zdjęciu.

Na koniec na gniazdo połóż czekoladowe jajeczka.

Mazurek kajmakowy na cieście francuskim

 

Mazurek wielkanocny 

 

Każdy mazurek wielkanocny jest niepowtarzalny, wręcz unikatowy. Mazurek to nierozerwalny symbol Świąt Wielkiej Nocy. Kiedyś był oznaką zakończenia Wielkiego Postu oraz nagrodą dla tych, którzy wytrwali w umiarkowaniu w jedzeniu i piciu właśnie w tym czasie. Mazurek był jak na tamte czasy ciastem dość drogim w przygotowaniu. Nie w każdym domu, można było spotkać migdały, rodzynki, daktyle, skórkę pomarańczową lub orzechy. Dziś jest nieco inaczej. Wielu z nas wie, że to tradycja, ale zazwyczaj nie znamy dokładnie jej przeszłości.

 

Mazurek z ciasta francuskiego 

 

Mazurek na cieście francuskim przepis na łatwy w wykonaniu deser wielkanocny dla zapracowanych. Wystarczy, że upieczesz ciasto francuskie i odpowiednio je udekorujesz. To również idealna propozycja dla tych, którzy jeszcze mazurka nie przygotowywali. Jeśli lubisz ciasta z kajmakiem, polecamy nasz przepis na ciasto 3 BIT bez pieczenia. Doskonałym ciastem na Wielkanoc będzie również sernik na biszkoptach z polewą kajmakowo – kawową.

Nie jest to nasz autorski pomysł. Podobnie wykonanego mazurka widzieliśmy kiedyś na internetach i bardzo nam się spodobał.

Życzymy smacznego!

Mazurek kajmakowy na cieście francuskim

Mazurek kajmakowy na cieście francuskim

 

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *