Blog posts

Tradycyjny makowiec – składany

Tradycyjny makowiec – składany

Ciasta i desery, Święta

Prosty przepis na mięciutki, wilgotny tradycyjny makowiec – składany. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię, pieczesz jeden placek i masz pyszne ciasto warstwowe. Bakalie, mak i puszysty biszkopt tworzą idealną kompozycję smaków, której nie może zabraknąć na Twoim stole.

 

To ciasto makowe jest bardzo proste w wykonaniu. Robisz dwie proste masy, które razem pieczesz, a później wystarczy tylko z tego prostego placka zmontować makowiec warstwowy na biszkopcie. Jak zrobić najlepszą masę makową w domu ? Przepis, który polecamy znajdziesz TU!

 

Polecamy również inne nasze przepisy na pyszne bardzo proste w wykonaniu ciasta. Min. seromakowiec na herbatnikach, ciasto piernikowe z pysznym kremem mlecznym, delikatne ciasto “pijak” bez pieczenia, oraz sernik z białą czekoladą.

Tradycyjny makowiec - składany


 

Tradycyjny makowiec – składany

Składniki:

Masa makowa:

  • 200 g maku mielonego
  • szklanka (250) mleka
  • 300 g bakalii
  • miód
  • amaretto
  • 2 łyżki masła
  • 3 jajka
  • 1 duże jabłko
  • 2 łyżki mąki

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 3 łyżki cukru z wanilią
  • szczypta soli
  • łyżka soku z cytryny
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Tradycyjny makowiec - składany


Tradycyjny makowiec – składany

Wykonanie: 

Masa makowa: 

Mleko zagotowujemy, dodajemy masło i mak. Wolno gotujemy około 4 – 5 minut ( można podłożyć podkładkę aby się nie przypaliło) cały czas mieszając. Jeśli masa jest zbyt sucha dodajemy odrobinę mleka.

Bakalie te grubsze kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy gorącą wodą i dokładnie płuczemy. Przekładamy na sito aby odsączyć. Dodajemy do gorącej masy makowej. Jeśli będą degustować tylko dorośli, można bakalie namoczyć w amaretto ( moje takie są) nabierają bardzo fajnego smaku. Gdy masa lekko ostygnie dodajemy do smaku miód, starte na grubych oczkach jabłko, jajka i mąkę. Dokładnie mieszamy.

 Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia. Następnie smarujemy masłem i oprószamy mąką. Wykładamy masę makową i równomiernie rozprowadzamy po papierze.

Biszkopt:

 Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy z solą na sztywno, a gdy piana nam nie wypada z naczynia dodajemy po łyżce cukru i wolno mieszamy aż się rozpuści i nam usztywni masę. Do piany dodajemy po żółtku i delikatnie mieszamy łopatką, następnie sok z cytryny i przesianą mąkę z proszkiem, dodajemy partiami ( na trzy razy).

 Biszkopt równomiernie rozprowadzamy na masie makowej.

Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 25 – 30 minut. Gdy biszkopt się zrumieni, wyjmujemy z piekarnika. Po ok. 5 minutach przewracamy na drugą stronę i ostrożnie ściągamy papier. Następnie ostrym nożem kroimy na 4 części, które nakładamy na siebie. Na koniec przykrywamy ściereczką i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

 Zimne ciasto dekorujemy w dowolny sposób.

Smacznego!

Tradycyjny makowiec - składany

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *