Prosty przepis na mięciutki, wilgotny tradycyjny makowiec – składany. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię, pieczesz jeden placek i masz pyszne ciasto warstwowe. Bakalie, mak i puszysty biszkopt tworzą idealną kompozycję smaków, której nie może zabraknąć na Twoim stole.
To ciasto makowe jest bardzo proste w wykonaniu. Robisz dwie proste masy, które razem pieczesz, a później wystarczy tylko z tego prostego placka zmontować makowiec warstwowy na biszkopcie. Jak zrobić najlepszą masę makową w domu ? Przepis, który polecamy znajdziesz TU!
Polecamy również inne nasze przepisy na pyszne bardzo proste w wykonaniu ciasta. Min. seromakowiec na herbatnikach, ciasto piernikowe z pysznym kremem mlecznym, delikatne ciasto „pijak” bez pieczenia, oraz sernik z białą czekoladą.
Tradycyjny makowiec – składany
Składniki:
Masa makowa:
- 200 g maku mielonego
- szklanka (250) mleka
- 300 g bakalii
- miód
- amaretto
- 2 łyżki masła
- 3 jajka
- 1 duże jabłko
- 2 łyżki mąki
Biszkopt:
- 4 jajka
- 3 łyżki cukru z wanilią
- szczypta soli
- łyżka soku z cytryny
- 3/4 szklanki mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Tradycyjny makowiec – składany
Wykonanie:
Masa makowa:
Mleko zagotowujemy, dodajemy masło i mak. Wolno gotujemy około 4 – 5 minut ( można podłożyć podkładkę aby się nie przypaliło) cały czas mieszając. Jeśli masa jest zbyt sucha dodajemy odrobinę mleka.
Bakalie te grubsze kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy gorącą wodą i dokładnie płuczemy. Przekładamy na sito aby odsączyć. Dodajemy do gorącej masy makowej. Jeśli będą degustować tylko dorośli, można bakalie namoczyć w amaretto ( moje takie są) nabierają bardzo fajnego smaku. Gdy masa lekko ostygnie dodajemy do smaku miód, starte na grubych oczkach jabłko, jajka i mąkę. Dokładnie mieszamy.
Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia. Następnie smarujemy masłem i oprószamy mąką. Wykładamy masę makową i równomiernie rozprowadzamy po papierze.
Biszkopt:
Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy z solą na sztywno, a gdy piana nam nie wypada z naczynia dodajemy po łyżce cukru i wolno mieszamy aż się rozpuści i nam usztywni masę. Do piany dodajemy po żółtku i delikatnie mieszamy łopatką, następnie sok z cytryny i przesianą mąkę z proszkiem, dodajemy partiami ( na trzy razy).
Biszkopt równomiernie rozprowadzamy na masie makowej.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 25 – 30 minut. Gdy biszkopt się zrumieni, wyjmujemy z piekarnika. Po ok. 5 minutach przewracamy na drugą stronę i ostrożnie ściągamy papier. Następnie ostrym nożem kroimy na 4 części, które nakładamy na siebie. Na koniec przykrywamy ściereczką i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Zimne ciasto dekorujemy w dowolny sposób.
Smacznego!