Blog posts

Biała kiełbasa w kapuście

Biała kiełbasa w kapuście

drugie danie, Wieprzowina, Wigilia i Święta

Sprawdzony pomysł na pyszne danie z piekarnika, czyli biała kiełbasa pieczona w kapuście. Niezwykle polskie, domowe jedzenie z wykorzystaniem tradycyjnych składników, czyli białej surowej kiełbasy, kiszonej kapusty, wędzonego boczku oraz cebuli. Ta prosta potrawa sprawdzi się nie tylko jako danie na Wielkanoc, ale również wtedy, gdy szukasz pomysłu na sycący obiad. Do składników można wówczas dodać kilka ziemniaków i w ten sposób przygotować pełnowartościowy posiłek.

Ten przepis na białą kiełbasę w kapuście jest bardzo uniwersalny i w sezonie świetnie sprawdzi się również w połączeniu z młodą kapustą lub kapustą włoską. Nic nie stoi również na przeszkodzie, aby do kapusty dodać pieczarki lub grzyby leśne. Taka wersja też czasem pojawia się na naszym stole. Wiemy też, że wiele osób przepada za wariantem z dodatkiem piwa. Przyznamy się, że nam ten dodatek w połączeniu z kapustą nie smakuje, ale jeśli ktoś lubi, może oczywiście dodać.

Biała kiełbasa z kapustą kiszoną, to danie, którego praktycznie nie można zepsuć. Naszym zdaniem bardzo ważne jest tylko, aby kapustę przed zapiekaniem przesmażyć z cebulką i boczkiem. Taki zabieg sprawi, że kapusta będzie miększa, nabierze aromatu z mięsa i wchłonie z niego nieco tłuszczu. Czasem dawaliśmy odciśniętą kapustę bezpośrednio do naczynia i zapiekaliśmy, ale dość często okazywało się potem, że była bardzo sucha i bez smaku. Zapraszamy na przepis!

Biała kiełbasa w kapuście


Biała kiełbasa w kapuście

Składniki: 

  • biała kiełbasa surowa: 6 – 8 szt.
  • kapusta kiszona: 1 – 1.2 kg
  • cebula: 1 szt.
  • boczek wędzony: 200 – 250 g
  • majeranek: 1 łyżka
  • kminek: 1 płaska łyżeczka
  • pieprz ziołowy: 1 łyżeczka
  • musztarda francuska (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku

Biała kiełbasa w kapuście


Biała kiełbasa w kapuście – przepis

Przygotowanie: 

Cebulę kroimy w piórka, a boczek w kostkę. Kiszoną kapustę odciskamy z soku i jeśli jest długa, nieco drobniej siekamy.

Na zimną patelnię wrzucamy pokrojony boczek i podsmażamy. Gdy się nieco wytopi, dodajemy pokrojoną cebulkę. Kiedy cebula się zeszkli, wrzucamy kapustę kiszoną i podsmażamy wszystko przez ok. 10 minut, pamiętając o mieszaniu. Na koniec dodajemy do kapusty majeranek, kminek oraz pieprz ziołowy. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Kapustę przekładamy do naczynia do zapiekania. Jeśli chcesz białą kiełbasę możesz wymieszać razem z kapustą lub nawet pokroić ją na mniejsze kawałki. My wolimy, gdy kiełbasę przypieczoną, dlatego układamy ją na górze. Kiełbasę możesz posmarować musztardą francuską, która podkręci smak. Jeśli chcesz, kiełbasę możesz również lekko ponacinać.

Naczynie wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 30 – 40 minut bez przykrycia, aż kapusta i kiełbasa się przypieką.

Pyszna jest również nasza biała kiełbasa pieczona z cebulą, a także bardzo aromatyczna biała kiełbasa w sosie chrzanowym. Polecamy też przepis na białą kiełbasę domową oraz na sałatkę z białą kiełbasą i jajkiem.

Życzymy smacznego!

Biała kiełbasa w kapuście

Napisz komentarz