Blog posts

Śledzie marynowane w musztardzie

Śledzie marynowane w musztardzie

Dania rybne, Kolacja, Przekąski, Śniadanie, Wigilia i Święta

Aromatyczne, słodko – pikantne śledzie marynowane w musztardzie, to doskonała propozycja na świąteczny stół i nie tylko. Śledzie w musztardzie są bardzo proste w przygotowaniu, cudownie pachną i smakują fenomenalnie! Jesień i zima to czas, kiedy śledzie smakują nam najbardziej. Oczywiście grudzień, a szczególnie jego druga dekada to wyjątkowy okres dla śledzi. Ale później również królują na imprezowych stołach w sałatkach, przystawkach i przekąskach pod prawie każdą postacią. Rzecz jasna śledzie w musztardzie to nie nowość i każdy z Was zapewne ma swój najlepszy sposób ich przygotowanie i podanie. Nasza propozycja wyróżnia się bardzo aromatycznym, aksamitnym sosem, który bez wątpienia nadaje śledziom wyjątkowości.

Dwa zdania jeszcze o tym jakie śledzie wybrać. Warto kupić dobrej jakości śledzie w słoiku. Są o niebo lepsze od tych na wagę. Patrzmy jednak na ich skład. Są producenci, którzy nie dodają do nich substancji konserwujących. My najczęściej wybieramy śledzie LISNER.

Zachęcamy również do sprawdzenia innych naszych propozycji na dania rybne. Min. pysznych śledzi z cebulką i żurawiną, aromatycznych śledzi w sosie słodko – kwaśnym, czy też doskonałej pasty kanapkowej z makreli i 3 ziaren.

Śledzie marynowane w musztardzie


Śledzie marynowane w musztardzie

Składniki:

  • słoik śledzi z cebulką w oleju 600 g

Sos:

  • musztarda Dijon: 2 – 3 łyżki
  • zalewa ze śledzi: ok. 6 łyżek
  • cukier trzcinowy: 2 łyżeczki
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • posiekany koperek: 1 łyżka

Śledzie marynowane w musztardzie


Śledzie marynowane w musztardzie

Wykonanie:

1. Śledzie wyjmujemy ze słoika i odsączamy. Na oddzielny talerz odkładamy cebulkę z zalewy.

2. Do miseczki wkładamy 2 łyżki musztardy, dodajemy 2 łyżeczki cukru, oraz 5 łyżek zalewy ze słoika. Dokładnie i energicznie mieszamy, aż składniki dokładnie się połączą, a cukier rozpuści. Sos powinien być w konsystencji kremowy, gładki. Próbujemy. Jeśli naszym zdaniem należy dodać jeszcze musztardy, dokładamy jedną jej łyżkę i ponownie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Doprawiamy pieprzem i dodajemy posiekany koperek. Ostatecznie mieszamy.

3. W marynacie dokładnie kąpiemy śledzie i zostawiamy na kilkanaście minut. Następnie wyjmujemy na talerz. Do pozostałej zalewy wkładamy cebulkę i mieszamy.

4. Do słoika w którym śledzie będą się „przegryzać” wkładamy na przemian śledzie oraz cebulkę. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.

Smacznego!

Śledzie marynowane w musztardzie

Napisz komentarz