Blog posts

Ciasto kokosowe na biszkopcie

Ciasto kokosowe na biszkopcie

Ciasta i desery, Święta, Wypieki

Rozpływające się w ustach, mega delikatne ciasto kokosowe na biszkopcie nasączonym aromatycznym likierem Amaretto. To bez wątpienia super proste w przygotowaniu ciasto inspirowane pysznymi pralinkami Raffaello. Biszkopt jest bardzo lekki i niesamowicie puszysty. Masa mleczno – śmietanowa natomiast gęsta i bardzo delikatna. Wszystko idealnie komponuje się w jeden z najlepszych deserów, jakie przygotowaliśmy. 

Ciasto Raffaello to z pewnością piękny deser, który zawsze jest ozdobą stołu oraz zachwyca wyglądem i smakiem. Najlepiej smakuje rzecz jasna następnego dnia po przygotowaniu. Ciasto jednak pachnie tak cudownie, że trudno było czekać aż kilka godzin 😊. Na szczęście nie zjedliśmy wszystkiego i ocalało chociaż tyle, że mogliśmy zrobić zdjęcia 😉. Zapraszamy zatem na ten pyszny deser i życzymy przyjemności nie tylko z delektowania się nim, ale również z samego przygotowywania. 

CIASTO KOKOSOWE NA BISZKOPCIE


CIASTO KOKOSOWE NA BISZKOPCIE

Składniki:

Biszkopt:

  • jajka: 4 szt.
  • cukier: 3 łyżki
  • sól: szczypta
  • mąka: 3/4 szklanki
  • proszek do pieczenia: 1 łyżeczka

Masa:

  • śmietana 30 %: 0,5 litra
  • cukier: 2 łyżki
  • mleko w proszku: 3 łyżki
  • żelatyna: 3 łyżeczki
  • mleko: 1/3 szklanki
  • wiórki kokosowe: 100 g
  • amaretto: 4 łyżki
  • woda: 1/3 szklanki

CIASTO KOKOSOWE NA BISZKOPCIE


CIASTO KOKOSOWE NA BISZKOPCIE

Wykonanie:

1. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z solą, a następnie dodajemy stopniowo cukier i miksujemy, aż się rozpuści. Do białek dodajemy po jednym żółtku delikatnie mieszając łyżką. Na koniec partiami wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wylewamy na blachę piekarnikową wyłożoną papierem i oprószoną mąką. Wyrównujemy. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 10 minut. Zimny biszkopt przekrawamy na trzy wąskie paski.

2. W zimnej wodzie rozprowadzamy 4 łyżki Amaretto. Następnie każdy z placków nasączmy płynem. 

3. W zimnym mleku namaczamy żelatynę i odstawiamy, aby napęczniała. Podgrzewamy żeby się rozpuściła i zostawiamy do ostygnięcia. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i mleko w proszku oraz 3/4 wiórków kokosowych. Na koniec delikatnie łączymy z żelatyną. 

4. Nasączone biszkopty przekładamy masą. Zostawiamy trochę do dekoracji wierzchu i boków. Po nałożeniu ostatniej warstwy kremu posypujemy wiórkami kokosowymi. 

INNE NASZE PROPOZYCJE NA SŁODKOŚCI:

SERNIK SNICKERS

LEKKIE CIASTO JOGURTOWE

DOMOWY SERNIK JAPOŃSKI

CIASTO SKUBANIEC SYPANY

Smacznego!

CIASTO KOKOSOWE NA BISZKOPCIE

CIASTO KOKOSOWE NA BISZKOPCIE

3 Comments

  1. Wirtualne-biura.com
    13 listopada 2020 at 16:09
    Reply

    Pięknie się prezentuje i podejrzewam , że smakuje znakomicie .Będzie jutro robiony .

  2. Barbara
    9 stycznia 2021 at 20:51
    Reply

    Poproszę o wymiary blaszki

    • KuchniaNaWypasie
      10 stycznia 2021 at 09:04

      Biszkopt pieczemy na standardowej blasze jaka jest na wyposażeniu piekarnika.
      Następnie kroimy go na trzy wąskie paski.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *