Rozpływające się w ustach, mega delikatne ciasto kokosowe na biszkopcie nasączonym aromatycznym likierem Amaretto. To bez wątpienia super proste w przygotowaniu ciasto inspirowane pysznymi pralinkami Raffaello. Biszkopt jest bardzo lekki i niesamowicie puszysty. Masa mleczno – śmietanowa natomiast gęsta i bardzo delikatna. Wszystko idealnie komponuje się w jeden z najlepszych deserów, jakie przygotowaliśmy.
Ciasto Raffaello to z pewnością piękny deser, który zawsze jest ozdobą stołu oraz zachwyca wyglądem i smakiem. Najlepiej smakuje rzecz jasna następnego dnia po przygotowaniu. Ciasto jednak pachnie tak cudownie, że trudno było czekać aż kilka godzin 😊. Na szczęście nie zjedliśmy wszystkiego i ocalało chociaż tyle, że mogliśmy zrobić zdjęcia 😉. Zapraszamy zatem na ten pyszny deser i życzymy przyjemności nie tylko z delektowania się nim, ale również z samego przygotowywania.
CIASTO KOKOSOWE NA BISZKOPCIE
Składniki:
Biszkopt:
- jajka: 4 szt.
- cukier: 3 łyżki
- sól: szczypta
- mąka: 3/4 szklanki
- proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
Masa:
- śmietana 30 %: 0,5 litra
- cukier: 2 łyżki
- mleko w proszku: 3 łyżki
- żelatyna: 3 łyżeczki
- mleko: 1/3 szklanki
- wiórki kokosowe: 100 g
- amaretto: 4 łyżki
- woda: 1/3 szklanki
CIASTO KOKOSOWE NA BISZKOPCIE
Wykonanie:
1. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z solą, a następnie dodajemy stopniowo cukier i miksujemy, aż się rozpuści. Do białek dodajemy po jednym żółtku delikatnie mieszając łyżką. Na koniec partiami wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wylewamy na blachę piekarnikową wyłożoną papierem i oprószoną mąką. Wyrównujemy. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 10 minut. Zimny biszkopt przekrawamy na trzy wąskie paski.
2. W zimnej wodzie rozprowadzamy 4 łyżki Amaretto. Następnie każdy z placków nasączmy płynem.
3. W zimnym mleku namaczamy żelatynę i odstawiamy, aby napęczniała. Podgrzewamy żeby się rozpuściła i zostawiamy do ostygnięcia. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i mleko w proszku oraz 3/4 wiórków kokosowych. Na koniec delikatnie łączymy z żelatyną.
4. Nasączone biszkopty przekładamy masą. Zostawiamy trochę do dekoracji wierzchu i boków. Po nałożeniu ostatniej warstwy kremu posypujemy wiórkami kokosowymi.
INNE NASZE PROPOZYCJE NA SŁODKOŚCI:
Smacznego!
Wirtualne-biura.com
13 listopada 2020 at 4:09 pmPięknie się prezentuje i podejrzewam , że smakuje znakomicie .Będzie jutro robiony .
Barbara
9 stycznia 2021 at 8:51 pmPoproszę o wymiary blaszki
KuchniaNaWypasie
10 stycznia 2021 at 9:04 amBiszkopt pieczemy na standardowej blasze jaka jest na wyposażeniu piekarnika.
Następnie kroimy go na trzy wąskie paski.