Blog posts

Ciasto kokosowe na biszkopcie

Ciasto kokosowe na biszkopcie

Ciasta i desery, Święta, Wypieki

Rozpływające się w ustach, mega delikatne ciasto kokosowe na biszkopcie nasączonym aromatycznym likierem Amaretto. To bez wątpienia super proste w przygotowaniu ciasto inspirowane pysznymi pralinkami Raffaello. Biszkopt jest bardzo lekki i niesamowicie puszysty. Masa mleczno – śmietanowa natomiast gęsta i bardzo delikatna. Wszystko idealnie komponuje się w jeden z najlepszych deserów, jakie przygotowaliśmy. 

Ciasto Raffaello to z pewnością piękny deser, który zawsze jest ozdobą stołu oraz zachwyca wyglądem i smakiem. Najlepiej smakuje rzecz jasna następnego dnia po przygotowaniu. Ciasto jednak pachnie tak cudownie, że trudno było czekać aż kilka godzin 😊. Na szczęście nie zjedliśmy wszystkiego i ocalało chociaż tyle, że mogliśmy zrobić zdjęcia 😉. Zapraszamy zatem na ten pyszny deser i życzymy przyjemności nie tylko z delektowania się nim, ale również z samego przygotowywania. 

CIASTO KOKOSOWE NA BISZKOPCIE


CIASTO KOKOSOWE NA BISZKOPCIE

Składniki:

Biszkopt:

  • jajka: 4 szt.
  • cukier: 3 łyżki
  • sól: szczypta
  • mąka: 3/4 szklanki
  • proszek do pieczenia: 1 łyżeczka

Masa:

  • śmietana 30 %: 0,5 litra
  • cukier: 2 łyżki
  • mleko w proszku: 3 łyżki
  • żelatyna: 3 łyżeczki
  • mleko: 1/3 szklanki
  • wiórki kokosowe: 100 g
  • amaretto: 4 łyżki
  • woda: 1/3 szklanki

CIASTO KOKOSOWE NA BISZKOPCIE


CIASTO KOKOSOWE NA BISZKOPCIE

Wykonanie:

1. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z solą, a następnie dodajemy stopniowo cukier i miksujemy, aż się rozpuści. Do białek dodajemy po jednym żółtku delikatnie mieszając łyżką. Na koniec partiami wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wylewamy na blachę piekarnikową wyłożoną papierem i oprószoną mąką. Wyrównujemy. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 10 minut. Zimny biszkopt przekrawamy na trzy wąskie paski.

2. W zimnej wodzie rozprowadzamy 4 łyżki Amaretto. Następnie każdy z placków nasączmy płynem. 

3. W zimnym mleku namaczamy żelatynę i odstawiamy, aby napęczniała. Podgrzewamy żeby się rozpuściła i zostawiamy do ostygnięcia. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i mleko w proszku oraz 3/4 wiórków kokosowych. Na koniec delikatnie łączymy z żelatyną. 

4. Nasączone biszkopty przekładamy masą. Zostawiamy trochę do dekoracji wierzchu i boków. Po nałożeniu ostatniej warstwy kremu posypujemy wiórkami kokosowymi. 

INNE NASZE PROPOZYCJE NA SŁODKOŚCI:

SERNIK SNICKERS

LEKKIE CIASTO JOGURTOWE

DOMOWY SERNIK JAPOŃSKI

CIASTO SKUBANIEC SYPANY

Smacznego!

CIASTO KOKOSOWE NA BISZKOPCIE

CIASTO KOKOSOWE NA BISZKOPCIE

3 Comments

  1. Wirtualne-biura.com
    13 listopada 2020 at 16:09
    Reply

    Pięknie się prezentuje i podejrzewam , że smakuje znakomicie .Będzie jutro robiony .

  2. Barbara
    9 stycznia 2021 at 20:51
    Reply

    Poproszę o wymiary blaszki

    • KuchniaNaWypasie
      10 stycznia 2021 at 09:04

      Biszkopt pieczemy na standardowej blasze jaka jest na wyposażeniu piekarnika.
      Następnie kroimy go na trzy wąskie paski.

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *