Blog posts

Sos niemiecki ( Sos Allemande)

Sos niemiecki ( Sos Allemande)

Sosy

Pyszny sos niemiecki przygotowywany na bazie popularnego sosu aksamitnego ( Velouté ). Bazą sosu Velouté jest mięsny wywar, czasem z dodatkiem białego wina, zagęszczony zasmażką z mąki i masła oraz śmietaną. Sos niemiecki zawiera oprócz tego jeszcze żółtka jaj oraz ewentualnie cebulę i nieco grzybów. Doprawiony jest natomiast sokiem z cytryny oraz gałką muszkatułową. Sos jest pyszny, doskonały do mięs, szczególnie kurczaka oraz ryb.

Sos ten był znany również w Polsce w kuchni śląskiej. Na Górnym Śląsku podawano go najczęściej do ryb, klopsów i rolad. Przygotowanie sosu nie powinno sprawić żadnych problemów. Zapraszamy na przepis i mamy nadzieję, że sos niemiecki zagości częściej na Waszych stołach.

Sos niemiecki


Sos niemiecki ( Sos Allemande )

Składniki:

  • masło: 1 łyżka
  • żółtka: 2 szt.
  • bulion mięsny: 1 szklanka
  • śmietana 30 %: 1 łyżka stołowa
  • mąka pszenna: 1 łyżka
  • pół cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • gałka muszkatułowa: szczypta

Sos niemiecki


Sos niemiecki ( Sos Allemande)

Przygotowanie: 

 

Wywar z pieczonego mięsa przecedzamy i doprowadzamy do wrzenia. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Kiedy się rozpuści dodajemy łyżkę mąki i podgrzewamy, aż zasmażka się ładnie zrumieni.

Do rumianej zasmażki dodajemy stopniowo gorący wywar mięsny, energicznie mieszając. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok 1 minuty. W wysokim naczyniu łączymy dokładnie żółtka ze śmietaną, aż powstanie jednolita konsystencja.

Do masy jajeczno – śmietanowej dodajemy po łyżce gorącego sosu, nie przerywając mieszania. Zabieg ten ma na celu podniesienie temperatury masy jajecznej. Ogrzane żółtka wlewamy do sosu cały czas mieszając. Podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do zagotowania sosu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i gałką ( można pominąć).

Sos niemiecki

Życzymy smacznego!

Polecamy również nasz przepis na pyszny sos pieczeniowy oraz wyborny sos grzybowy.

Sos niemiecki

Sos niemiecki

Napisz komentarz