Blog posts

Sos pieczeniowy – tylko domowy!

Sos pieczeniowy – tylko domowy!

Obiady, Porady, Sosy, Wieprzowina

Przepis na pyszny, aksamitny sos pieczeniowy, który z łatwością przygotujesz w domu! A więc od dziś sos – tylko domowy! Co najważniejsze, taki sos możesz podzielić na porcje, które doskonale przechowasz zamrażając. Klasyczny sos pieczeniowy powinien składać się z wywaru mięsnego i zmiksowanych warzyw, bez żadnych sztucznych dodatków i polepszaczy smaku. 

Domowy sos pieczeniowy wygląda, pachnie i smakuje wręcz bajecznie. Idealny zestaw składników powoduje, że będzie pysznym dopełnieniem każdego obiadu. Taki sos świetnie sprawdzi się nie tylko do dań mięsnych. Będzie niewątpliwie doskonałym dodatkiem do ulubionych klusek, kopytek, kasz lub makaronu. Z takim dodatkiem każde, nawet banalne danie nabierze wyjątkowego charakteru.

Zapraszamy więc na przepis i mamy szczerą nadzieję, że wielu z Was od dzisiaj zacznie przygotowywać sos pieczeniowy w domu. To naprawdę nie wymaga wiele pracy, a efekt nie jednego z Was zaskoczy! 

SOS PIECZENIOWY - TYLKO DOMOWY


SOS PIECZENIOWY – TYLKO DOMOWY

Składniki:

  • łopatka wieprzowa: 600 – 700 g
  • smalec: 1 łyżka
  • słodka papryka: 1,5 łyżeczki
  • liść laurowy: 2 szt.
  • ziele angielskie: 2 kulki
  • majeranek: 1 łyżka
  • czosnek: 2 ząbki
  • cebula: 1 szt.
  • pietruszka: 0,5 szt.
  • ziemniaki średnie: 2 szt.
  • sól i pieprz
  • woda

SOS PIECZENIOWY – TYLKO DOMOWY

Wykonanie:

1. Mięso kroimy w grubą kostkę, posypujemy papryką i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu, aż się ładnie zrumieni. Należy pilnować, aby się nam nie przypaliło, ponieważ sos będzie gorzki.

2. Pod koniec, do obsmażonego mięsa dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, cebulę oraz pietruszkę. Smażymy razem ok. 1 minuty. 

3. Zalewamy wodą ( 2 cm ponad zawartość naczynia, w którym smażymy). Następnie dodajemy resztę przypraw oraz czosnek i bardzo wolno dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. 

4. Wyciągamy mięso i liść laurowy, resztę składników po wystudzeniu miksujemy na jednolity krem. Jeżeli wytworzy się dość spora ilość tłuszczu, należy go przed miksowaniem zebrać. Dzięki temu sos jest kalorycznie lżejszy i wygląda bardziej estetycznie. 

Na zakończenie jeszcze dwie sprawy: Ziemniaki w tym przepisie doskonale zastępują mąkę jako zagęszczacz sosu. Kolor sosu radzimy regulować ilością słodkiej papryki, a nie stopniem przysmażenia mięsa.

Smacznego!

SOS PIECZENIOWY - TYLKO DOMOWY


Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *