Blog posts

Grzyby duszone z cebulką

Grzyby duszone z cebulką

Bez mięsa, drugie danie, Grzyby, Obiady, Sosy, Z patelni

Przepis na grzyby leśne duszone z cebulką. Proste w przygotowaniu, klasyczne danie, które można podać w wersji z mięsem lub jako posiłek jarski. Tradycyjne, domowe składniki i świeże leśne grzyby tworzą idealne połączenie smaków. Jeśli więc wróciłaś lub wróciłeś z lasu z koszykiem pełnym grzybów, skorzystaj koniecznie z naszego przepisu i napełnij dom aromatem tego pysznego dania!

Grzyby leśne duszone z cebulką, to przepis w którym najlepszy smak naszym zdaniem uzyskamy z grzybów mieszanych. Różne aromaty, twardość i konsystencja takich grzybów sprawiają, że smaki przenikają się wzajemnie i oddają, to co najlepsze do sosu. Podsmażone grzyby najlepiej zalać domowym bulionem mięsnym, np. z kurczaka lub warzywnym i wolno dusić. Będą z pewnością idealnym pomysłem na grzyby duszone do obiadu, np. do ziemniaków lub makaronu.

Duszenie świeżych grzybów leśnych było w naszym domu wręcz tradycją. Najczęściej grzyby były duszone w sosie własnym, z cebulką, boczkiem lub swojską kiełbasą. Sporadycznie natomiast ze śmietaną. W przepisie podaliśmy jako dodatek jedną dużą cebulę, ale jeśli lubisz duszoną cebulkę, możesz dodać więcej, dzięki czemu danie będzie bardziej aromatyczne. Jeśli zatem szukasz pomysłu na wykorzystanie leśnych zbiorów, zobacz jak zrobić pyszne grzyby duszone na patelni! Zapraszamy na przepis!

Grzyby duszone z cebulką


Grzyby duszone z cebulką 

Składniki: 

  • grzyby leśne mieszane: 350 – 400 g
  • duża cebula: 1 szt.
  • czosnek: 1 ząbek
  • bulion mięsny (lub warzywny): 500 ml
  • masło: 2 – 3 łyżki
  • sól i pieprz do smaku


 

Grzyby duszone z cebulką przepis

Przygotowanie: 

Grzyby dokładnie czyścimy i myjemy. Nie radzimy ich moczyć, ponieważ grzyby chłoną wodę jak gąbka. Całą wodę, którą zbiorą podczas ewentualnego moczenia, będziemy potem zmuszeni odparować na patelni. Zajmie to dużo czasu i utworzy się masa niepotrzebnego płynu. Większe kapelusze grzybów pokrój na mniejsze kawałki, małe zostaw w całości.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy część grzybów i smażymy często mieszając, aż lekko się zrumienią. Grzyby warto dodać na patelnię w co najmniej dwóch etapach. Wówczas szybko odparuje nam woda, a kapelusze zrobią się rumiane. Za każdym razem, kiedy będziemy umieszczać nową turę na patelni, dodajmy łyżkę masła.

Grzyby duszone z cebulką

Podsmażone grzyby przekładamy do rondelka. Na tej samej patelni rozpuszczamy łyżkę masła i podsmażamy na nim pokrojoną w małą kosteczkę cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażymy, uważając aby czosnek się nie przypalił, bo będzie gorzki. Następnie dodajemy grzyby i wlewamy gorący bulion. Doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Grzyby dusimy, od czasu do pory mieszając, do momentu, aż sos się zredukuje i stworzy emulsję. Dzięki temu, nie będziemy zmuszeni zagęszczać go mąką.

Jeśli do grzybów duszonych chcesz dodać śmietanę, po wyłączeniu palnika hartujemy ją niewielką ilością sosu z grzybów i dodajemy, cały czas mieszając, aby śmietana się nie zważyła.

Sprawdź także inne nasze przepisy z leśnymi grzybami. Jajecznica z kurkami, to świetny pomysł na pyszne śniadanie i nie tylko. Polecamy również przepis na aromatyczny sos grzybowy ze świeżych grzybów. Zobacz też przepis na grzyby marynowane w zalewie miodowej.

Życzymy smacznego!

Grzyby duszone z cebulką

1 Comment

  1. grzybiarz
    20 września 2021 at 18:07
    Reply

    Super przepis !

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *