Blog posts

Domowa szynka pieczona na obiad i na kanapki

Domowa szynka pieczona na obiad i na kanapki

Wieprzowina

Szynka pieczona w piekarniku doskonale sprawdzi się jako mięso na obiad lub jako pyszna domowa wędlina na kanapki. Jak zrobić szynkę w piekarniku? Jak upiec szynkę na kanapki? Nasz przepis na szynkę wieprzową z piekarnika opiera się na sprawdzonych przyprawach i odpowiednim procesie przygotowania oraz pieczenia.

Jeśli zaczynasz właśnie swoją przygodę z pieczonym mięsem na kanapki, zapewne zadajesz pytania: Jak upiec szynkę na wędlinę? lub Jak upiec szynkę, żeby nie była sucha? Uważamy, że prosty, ale wypróbowany przepis na szynkę z piekarnika to podstawa dobrej zachęty do przygotowania pysznej domowej wędliny. Szynka pieczona powinna być krucha i soczysta. Nasza szynka z piekarnika taka też właśnie jest. Dobrze zamarynowana jest następnie pieczona w naczyniu. W tym naczyniu zostaje w piekarniku do całkowitego wystygnięcia. Dzięki temu domowa szynka pieczona pozostaje soczysta.

Szynka z piekarnika w tym wykonaniu sprawdzi się również jako doskonała pieczeń do obiadu. Podana na gorąco z dodatkami okaże się eleganckim daniem głównym. Przy wyborze mięsa, radzimy wybierać kawałek szynki z tłuszczykiem. Tłuszcz jest nie tylko nośnikiem smaku, ale również barierą przed wysychaniem mięsa podczas pieczenia. Nie mniej ważna jest również jakoś(ć) szynki, którą kupimy. Najlepiej jeśli mamy możliwość kupna mięsa certyfikowanego lub z małej masarni, które nie są nastawione na ilość, ale częściej na klasę mięsa. Pochodzenie surowej szynki będzie mieć duży wpływ na jej jakość po upieczeniu.

Domowa szynka pieczona


Domowa szynka pieczona na obiad i na kanapki 

Składniki:

  • szynka z tłuszczykiem: 1,5 kg
  • liść laurowy: 1 szt.
  • ziele angielskie: 2 kulki
  • jałowiec: 2 kulki
  • gorczyca: 0,5 łyżeczki

Przyprawy: 

  • czosnek: 3 ząbki
  • majeranek: 1 łyżka
  • słodka papryka: 1 łyżeczka
  • wędzona papryka: 1 łyżeczka
  • pieprz ziołowy: 1 łyżeczka
  • sól: 3/4 łyżeczki
  • czarny pieprz: 0,5 łyżeczki
  • suszona cebula: 1 łyżka

Oraz: 

  • naczynie do zapiekania z pokrywką
  • metalowa podkładka
  • 0,5 szklanki gorącej wody

Domowa szynka pieczona


Domowa szynka pieczona na obiad i na kanapki

Przygotowanie: 

Przyprawy ucieramy w moździerzu. Czyste i suche mięso dokładnie oprószamy przyprawami, a następnie oklepujemy, żeby jak najwięcej aromatu wtłoczyć do środka. Szczelnie zawijamy i odkładamy co najmniej na noc do lodówki.

Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Na dno naczynia wkładamy liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec oraz gorczycę. Wkładamy również metalową podkładkę oraz wlewamy gorącą wodę. Szynkę przed włożeniem do naczynia nacinamy ostrym nożem od strony z tłuszczykiem po przekątnej tworząc coś na wzór kratki.

Domowa szynka pieczona

Następnie szynkę kładziemy na podkładce, naczynie przykrywamy i wstawiamy do gorącego piekarnika.

Po 15 – 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy ok 1,5 godziny. Następnie wyłączamy piekarnik. Jeżeli szynkę chcemy wykorzystać jako wędlinę, zostawiamy ją w piekarniku do całkowitego wystygnięcia. Jeśli jako pieczeń obiadową, podajemy ją na gorąco zaraz po upieczeniu.

Dzięki metalowej podkładce szynka nie leży w naczyniu w tłuszczu, a temperatura krąży wokół całego mięsa. Szynka ładnie się zrumieni i nie będzie nasiąknięta tłuszczem.

Zachęcamy do sprawdzenia innych naszych przepisów na domową wędlinę. Polecamy: domowa karkówka na kanapki, domowy boczek pieczony, rolada boczkowa z piekarnika.

Życzymy smacznego!

Domowa szynka pieczona

Napisz komentarz