Mini pieczarki duszone w śmietanie, to przepis na idealny dodatek zarówno do obiadu mięsnego jak i bez mięsa. Pieczarki w śmietanie przyrządza się w bardzo prosty sposób. Wystarczy lekko podsmażyć pieczarki na maśle, następnie dodać śmietankę i chwilę podgotować, aby zredukować sos. Na koniec dodać nutę parmezanu i gotowe! Wszystko przygotujesz w jednym naczyniu w ciągu 20 minut! I choć głównym bohaterem tego przepisu są oczywiście pieczarki, to wyczujesz w nim również dyskretne smaki gałki muszkatułowej oraz cytryny. Sos śmietanowy z pieczarkami możesz podać z makaronem, kurczakiem, rybą lub pieczonymi ziemniakami. Podobnie jak pieczarki w sosie pomidorowym lub klasyczny sos pieczarkowy, również pieczarki duszone na maśle ze śmietaną dodadzą mnóstwa smaku niejednej potrawie. I choć wyglądają bardzo elegancko są tak proste, że nie mogą się nie udać! Zapraszamy na przepis!
Pieczarki w śmietanie
Składniki:
- mini pieczarki: 300 – 350 g
- masło: 2 łyżki
- śmietanka kremówka 30 %: 350 – 400 ml
- czosnek: 1 – 2 ząbki
- parmezan lub grana padano: 30 g
- gałka muszkatułowa: 1/2 łyżeczki
- otarta skórka z jednej średniej cytryny
- sól do smaku
- biały pieprz do smaku
Pieczarki w śmietanie – przepis
Przygotowanie:
Oprócz w/w składników, do przygotowania pieczarek w śmietanie potrzebujesz również: głębszą patelnię, tarkę do warzyw, deskę do krojenia oraz podstawowe przybory kuchenne.
Do przepisu najlepiej użyć małych pieczarek. Ale jeśli masz większe, też się sprawdzą. Warto je natomiast w zależności od wielkości przekroić na połówki lub ćwiartki. Kupując pieczarki, zwróć uwagę na to, czy są jędrne, nie mają żółtych ani ciemnych plam.
Nie polecam użycia innego produktu mlecznego (np. mleka) zamiast śmietany. Spowoduje to, że sos stanie się rzadki.
Używaj parmezanu z bloku, a nie startego z woreczka. Dość często „gotowce” powlekane są środkiem przeciwzbrylającym. Po stopieniu środek ten może spowodować, że sos będzie ziarnisty.
Nie rezygnuj z parmezanu, ponieważ dodaje on lekko pikantnego i słonego smaku oraz pomaga w naturalny sposób zagęścić sos śmietanowy.
Jeśli nie przepadasz za specyficznym smakiem białego pieprzu, zastąp go klasycznym świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Jak zrobić pieczarki w śmietanie?
Najpierw przy pomocy wilgotnej szmatki oczyść lub jeśli jest to konieczne, delikatnie umyj pieczarki. Jeśli są większe, przekrój na połówki lub ćwiartki. Następnie pieczarki dokładnie wysusz.
Na patelni rozpuść 2 łyżki masła, upewnij się, że patelnia jest odpowiednio gorąca i dopiero wrzuć pieczarki. Smaż na średniej mocy palnika przez ok. 3 – 5 minut, kilka razy mieszając. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, otartą skórkę z cytryny i chwilę przesmaż. Wlej śmietankę i gotuj na niskiej mocy palnika, aż sos się zredukuje. Zajmie to ok. 5 – 7 minut.
Gdy sos lekko zgęstnieje, zetrzyj do niego parmezan oraz dopraw gałką muszkatułową, solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj i wyłącz palnik. Jeśli chcesz przełamać nieco delikatny smak sosu, możesz dodać nieco soku z cytryny.
Pieczarki w śmietanie lubimy podawać na gorąco z ulubionym makaronem, piersią kurczaka, polędwiczkami wieprzowymi, rybą, klopsikami, a także warzywami oraz gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami.
Sos śmietanowy z pieczarkami przechowuj w lodówce w zamkniętym pojemniku do 3 – 4 dni. Aby podgrzać, doprowadź wolno do wrzenia w niewielkim rondlu, często mieszając. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody lub bulionu aby rozrzedzić sos.
Pieczarki duszone w sosie śmietanowym
Przepis na pieczarki duszone w sosie śmietanowym to klasyka nie tylko polskiej kuchni. W moim odczuciu do tego dania najlepiej sprawdzają się całe mini pieczarki. Takie grzyby bardzo ładnie prezentują się w gotowym sosie. Poza tym pozostają jędrne, ponieważ mają najmniej wilgoci. Warto jednak wspomnieć, że istnieje jednak bardzo cienka granica pomiędzy smażeniem, a gotowaniem pieczarek. Dlaczego? Pierwsze odpowiednio zamknie grzyby i sprawi, że będą chrupiące i jędrne. Z kolei drugie nada pieczarkom gumowatą i rozmoczoną, a tym samym niezbyt dobrą konsystencję. Dlatego czyste, suche pieczarki należy wrzucić na gorącą patelnię, na której będą mieć sporo miejsca. Nie dodawać soli, ani żadnych przypraw.
Pieczarki w sosie śmietanowym do obiadu
Te pieczarki w sosie śmietanowym do obiadu, to świetna propozycja na danie główne. Wystarczy, że dodasz do nich ugotowane lub upieczone wcześniej mięso lub makaron. Taki sos będzie też dobrą alternatywą dla sosu pomidorowego do gołąbków. Dzięki swej uniwersalności pieczarki w tym sosie mogą być podane jako danie wegetariańskie lub w połączeniu z ulubionym białkiem. Dlatego możliwości miksowania i dopasowywania są nieograniczone. A ponieważ są to tylko zwykłe pieczarki i śmietana, to tylko tyle i aż tyle. Wszyscy bowiem przygotowujemy w kuchni potrawy, do których potrzebujemy dobrego sosu. Dlatego tak ważne jest, aby mieć przepis na wielofunkcyjny sos, który będzie pasować praktycznie do wszystkiego.