Mój ulubiony, szybki przepis na domowy sos BBQ, to świetny sposób na pyszną marynatę do mięsa, w tym do kurczaka lub żeberek. Jest dobrze doprawiony, słodki, ale nie przesłodzony z lekką nutą pikantności i możesz go dostosować do własnych upodobań. Sos barbecue jest używany zarówno jako marynata lub sos do maczania mięs oraz do polewania mięs grillowanych. Aby zrobić ten prosty sos, wystarczy umieścić wszystkie potrzebne składniki w rondlu, wymieszać, a następnie gotować na wolnym ogniu, aż mieszanina zgęstnieje.
Czym jest sos BBQ i z czego się składa?
Sos barbecue podobnie jak opisywany wcześniej sos tysiąca wysp, jest niezwykle popularny w USA. Sosu bbq używa się jako marynaty, do polewania grillowanych mięs lub jako sos do maczania. Składniki różnią sosu się w zależności od tego, w którym regionie się znajdujesz, ale większość przepisów zawiera jako bazę ocet, sos pomidorowy/ketchup, cebulę, czosnek, cukier/melasę, musztardę, wędzoną paprykę lub płynny aromat dymu wędzarniczego. Czasem dodaje się też ogórki konserwowe, whisky lub kminek. Choć prawdziwy sos barbecue jest dość prosty w przygotowaniu, to dyskusja nad jego pochodzeniem toczy się do dziś. Uważa się, że po raz pierwszy został zastosowany przez pewnego misjonarza dominikańskiego. Ale wówczas sos nie zawierał octu i musztardy, które jako składniki zostały ujęte dopiero w książkach kucharskich z XVIII wieku. Z biegiem czasu powstały coraz bardziej innowacyjne urozmaicenia i modyfikacje, aż po dzisiejszą paletę smaku.
Jak używać sosu BBQ?
Idealny sos barbeque, to taki, który nie przysłania smaku mięsa. Dobry sos nie rywalizuje z mięsem, ale dopełnia, wręcz wydobywa jego smak. Taki sos może stworzyć magię dodając smaku potrawom. Warto jednak wspomnieć, że niewłaściwe jego stosowanie może też wpłynąć niezbyt pozytywnie na ostateczny smak dania. Kluczowe jest w tym wypadku to, że sos BBQ zawiera sporą ilość cukru, który jak wiadomo ma tendencję do karmelizowania się w wysokiej temperaturze. Jego zwęglenie na zewnętrznej powierzchni mięsa, może spowodować bardzo nieprzyjemny zapach. Kiedy więc nakładać sos BBQ? Jeśli grillujesz grubsze kawałki mięsa w wysokiej temperaturze, dodaj/nanieś go na pod koniec obróbki termicznej, aby zapobiec przypaleniu. Jeżeli lubisz żeberka BBQ, warto rozrzedzić sos, aby ograniczyć grubość poszczególnej warstwy. Pod koniec grillowania żeberek możesz dodać ostatnią grubszą warstwę. Jeśli grillujesz w niskiej temperaturze, sos barbecue można nałożyć już na początku. Mięso nie powinno się przypalić, ale warto to regularnie kontrolować.
Jeśli lubisz więc przepisy na domowe sosy, takie jak sos cebulowy na ciepło, czy też sos z ogórków kiszonych, ten sos na pewno stanie się również Twoim ulubionym. Jak zrobić prosty sos barbecue? Zapraszam na przepis!
Sos barbecue
Składniki:
- dobrej jakości przecier (lub ketchup) pomidorowy: 1½ szklanki
- ocet jabłkowy lub z białego wina: 3 łyżki
- sos Worcestershire: 2 łyżki
- brązowy cukier lub melasa: 3 łyżki
- musztarda żółta, ale nie ostra: 2 łyżki
- cebula suszona: 1 łyżka
- czosnek: 2 – 3 ząbki
- papryka słodka lub wędzona: 1 – 2 łyżeczki
- pieprz cayenne do smaku
- woda (opcjonalnie): 2 – 3 łyżki
Podane składniki na sos BBQ można lekko zmodyfikować. Aby uzyskać odpowiednią gęstość sosu warto trzymać się jednak podanych proporcji.
Używam dobrej jakości sosu przygotowanego z dużej ilości pomidorów. To naprawdę ma znaczenie. Jeśli wolisz, możesz go zastąpić gęstym ketchupem.
Sos BBQ przepis
Przygotowanie:
Przepis na sos barbecue zaczynam od dokładnego utarcia 1łyżki suszonej cebuli w moździerzu. Następnie w rondelku umieszczam sos pomidorowy, ocet, sos Wocestershire, cukier, musztardę, suszoną cebulę, paprykę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Garnek stawiam na kuchence i podgrzewam doprowadzając do wrzenia, cały czas mieszając. Gdy mieszanina się zagotuję, zmniejszam moc palnika i wolno gotuję bez przykrycia przez około 25 – 30 minut, od czasu do czasu mieszając do momentu, aż sos zgęstnieje.
Na tym etapie doprawiam do smaku. Polecam dostosować smak sosu do własnych upodobań. Można to zrobić dodając więcej cukru lub przypraw. Sos zdejmuję z ognia i podaję jako dodatek do mięs lub po rozrzedzeniu jako marynatę. Resztę niewykorzystanego sosu umieszczam w słoiczku i przechowuję w lodówce, gdzie spokojnie wytrzyma kilka tygodni.
Do biesiady przy grillu polecam też orientalny sos z mango i chili.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś ten artykuł. Redakcja Bloga kuchnianawypasie.pl