Karkówka wieprzowa w pysznym sosie własnym, to wypróbowany przepis na obiad z duszonego mięsa. Doskonały gęsty, mięsny sos oraz kawałki rozpływającej się w ustach karkówki skuszą każdego! Jak zrobić pyszną duszoną karkówkę w sosie? Tylko proste składniki i krótka lista, a co za tym idzie również proste przygotowanie. To według nas podstawa dobrego i przede wszystkim sprawdzonego przepisu na pyszną karkówkę w sosie. Karkówka wieprzowa duszona, to pomysł na obiad, który możemy wykorzystać nawet na dwa – trzy dni! Jeśli przygotujemy jej więcej, możemy zrobić każdego dnia z innym dodatkiem. Karkówka w sosie z ziemniakami, z kaszą, z makaronem, z kluskami śląskimi lub kopytkami. Pomysłów jest mnóstwo!
Karkówka z sosie to świetne bardzo rozgrzewające danie na zimowe dni. Każdy z nas zapewne marzy po powrocie do ciepłego domu, aby posilić się pyszną i gorącą strawą 🙂 Lekko pikantna, aromatyczna karkówka w sosie własnym z ulubionym dodatkiem będzie po prostu w sam raz! Oczywiście można ten sos przygotować też z łopatki wieprzowej, ale naszym zdaniem karczek wieprzowy w tym wypadku nie ma sobie równych!
Czy karkówka wieprzowa pokrojona w kostkę i duszona we własnym sosie to gulasz? Każdy Węgier powiedziałby zapewne, że nie… Węgrzy używają do przygotowania gulaszu mięsa wołowego, cielęciny, baraniny lub dziczyzny. W Polsce przyjęło się, że gulasz, to sposób przyrządzania mięsa, niezależnie od rodzaju mięsa i najczęściej jest to właśnie wieprzowina.
Karkówka wieprzowa w sosie własnym
Składniki:
- karkówka wieprzowa; 1 kg
- smalec: 2 łyżki
- cebula: 2 szt.
- marchew: 1 szt.
- czosnek: 4 ząbki
- papryka mielona słodka: 1 łyżka
- musztarda ostra: 1 łyżeczka
- sól i pieprz do smaku
- pieprz kulki: 0,5 łyżeczki
- ziele angielskie: 2 kulki
- liść laurowy: 1 szt.
- ew. 2 łyżki gęstej śmietany
- ok. 0,5 zimnej wody lub bulionu
Karkówka wieprzowa w sosie własnym
Przygotowanie:
Czystą i wysuszoną karkówkę pokrój w dużą kostkę. Obraną cebulę pokrój w pół piórka, a marchew w kostkę.
Na dużej patelni rozgrzej smalec i wrzuć mięso. Najlepiej zrobić to partiami, tak aby kostka mogła się dobrze obsmażyć z każdej strony. Najważniejsze, żeby mięso się ” zamknęło”. Wówczas cały aromat zostanie w środku. Przesmażone mięso przełóż do garnka i przykryj.
Na patelni, na której smażyło się mięso przesmaż cebulę z marchewką. Następnie dodaj mieloną paprykę oraz drobno pokrojony czosnek i jeszcze chwilę podmaż. Niezbyt długo, ponieważ papryka i czosnek zrobią się gorzkie. Dodajemy ponownie mięso na patelnię, dodajemy ziele angielskie, kulki pieprzu, liść laurowy, wodę lub bulion i przykrywamy. Dusimy na małym palniku pod przykryciem do miękkości mięsa.
Na koniec do sosu dodajemy musztardę i doprawiamy ewentualnie solą oraz pieprzem. Kto lubi może do sosu dodać śmietanę.
My podaliśmy sos z pęczkiem, ponieważ ten zestaw najbardziej nam odpowiada. O tym jak ugotować pyszną kaszę pęczak, dowiesz się TU.
Sos jest pyszny, gęsty, ciemny i bardzo aromatyczny. Mięso delikatne, bardzo miękkie. Do zestawu z kaszą idealnie pasuje kiszony ogórek. Ewentualnie coś zimnego do picia… 😉
Zapraszamy do sprawdzenia innych naszych przepisów na dania obiadowe. Polecamy przepisy na: udka z kurczaka pieczone na kapuście z grzybami, kraszankę, czyli pyszne ziemniaki z patelni z boczkiem, golce – kaszubski specjał z ziemniaków, oraz zupę ogórkową na żeberkach.
Życzymy smacznego!
Bogda
6 stycznia 2021 at 3:06 pmDzisiaj robiłam karkówkę z tego przepisu, tylko zamiast kaszy były ziemniaki. Pyszna. Polecam.
KuchniaNaWypasie
6 stycznia 2021 at 9:14 pmZ ziemniakami też pycha 😊 Dziękujemy i zapraszamy po inne przepisy 🙂
Pozdrawiamy.
Marta
17 maja 2022 at 1:52 pmPrzepis super! Co prawda nie dodałam marchewki ale za to dałam koperek – wyszło pysznie!
Jedyne czego mi brakuje – ewentualnych ram czasowych ile co gotować/smażyć/dusić. Robiąc przepis pierwszy raz nie wiedziałam jak czasowo zaplanować pozostałe części obiadu.
Na pewno wrócę do tego przepisu jeszcze nie raz 🙂 Polecam!
KuchniaNaWypasie
23 maja 2022 at 10:48 amSuper! Cieszymy się, że wyszło pysznie!
Co do ram czasowych, wszystko zależy od jakości mięsa, z jakim przyjdzie nam się zmierzyć 🙂
Czasem karkówka jest miękka po 40 – 50 minutach, innym razem potrzebuje dużo więcej czasu.
Dlatego zawsze polecamy, aby mięso próbować podczas duszenia.
Dziękujemy bardzo za komentarz i pozdrawiamy 🙂