Blog posts

Sos cytrynowy do ciasta i deseru

Sos cytrynowy do ciasta i deseru

Sosy, Wigilia i Święta

Sprawdzony przepis na domowy sos cytrynowy do ciasta i deseru, który świetnie sprawdzi się też jako dodatek do ciasteczek, lodów, klasycznej bezy oraz naleśników. Tylko 5 prostych składników, rondel, trzepaczka oraz 15 minut od początku do końca. To wszystko czego potrzebujesz, aby przygotować ten szybki kremowo – cytrynowy sos! Jego niewątpliwą zaletą jest też z pewnością fakt, że można stosować go zarówno na zimno jak i na ciepło. Jednak w przeciwieństwie do klasycznego sosu Lemon Curd, ten sos cytrynowy nie gęstnieje tak bardzo po wystygnięciu. Dlatego nie polecam go jako składnika do wypełnienia ciast. Sprawdzi się za to zdecydowanie jako pyszny, cytrynowy dodatek w formie płynnej.

Osobiście uważam, że podstawą tego domowego sosu cytrynowego do deserów jest świeżo wyciśnięty sok z cytryny, który nadaje mu wyjątkowego smaku. Ten kremowy sos ze świeżej cytryny zaskakuje równowagą słodko – cierpkiego smaku, a więc konkretnie tego, czego oczekujesz po Lemon Curd, ale o bardziej płynnej konsystencji. Jeśli lubisz cytrynowe smaki, ten sos cytrynowy możesz dodać nie tylko na ciasto, ale do każdego deseru, który przyjdzie Ci do głowy. Udekorujesz nim zarówno domowe lody śmietankowe jak również posmarujesz gorące tosty francuskie na słodko! Podasz jako aromatyczną polewę na naleśniki lub na buchty drożdżowe z serem. Mnóstwo okazji do delektowania się tym prostym sosem! Polecam!

Sos cytrynowy do ciasta i deseru


Sos cytrynowy do ciasta

Składniki: 

  • mleko: 1 szklanka
  • żółtka jaj: 2 – 3 szt.
  • sok i otarta skórka z jednej dużej cytryny
  • cukier: 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana: 1 łyżka

Sos cytrynowy do ciasta i deseru


Sos cytrynowy do ciasta przepis

Przygotowanie: 

Najważniejszą wskazówką w przygotowaniu pysznego sosu cytrynowego jest użycie świeżego soku z cytryny. Dlatego nie polecam iść na ustępstwa i skusić się na użycie gotowego soku w butelce. Będzie on z pewnością kwaśny i tylko zepsuje smak gotowego sosu.

Użyj jaj od kur z wolnego wybiegu lub ze sprawdzonego źródła. Dzięki temu Twój sos będzie mieć piękny kolor. W tym przepisie zostały użyte jajka wielkości L. Jeśli masz do dyspozycji mniejsze, warto zwiększyć ilość żółtek do 3 szt.

Ilość cukru dostosuj do swoich potrzeb. Podana wartość jest orientacyjna, ale moim zdaniem wystarczająca. Należy pamiętać, że sos ma spełniać tylko rolę dodatku do innych słodkich potraw.

Żółtka ubij z cukrem trzepaczką lub mikserem tak, aby powstał klasyczny kogel mogel. Następnie wymieszaj dobrze z mlekiem, wlej do rondla i ponownie wymieszaj dokładnie z mąką ziemniaczaną.

Rondel postaw na palniku i ustaw niską moc. Powoli doprowadź do wrzenia, cały czas przy tym mieszając. Gotuj na wolnym ogniu, aż krem zgęstnieje. Na koniec dodaj wyciśnięty sok z cytryny oraz startą skórkę.

Jeśli chcesz mieć ekstra gładki sos, możesz go przecedzić przez gęste sitko. Wówczas pozbędziesz się ewentualnych grudek oraz startej skórki. Moim zdaniem nie jest to konieczne, ale wybór należy do Ciebie.

Sos możesz przechowywać w lodówce w słoiczku lub zamkniętym pojemniku do 3 – 4 dni. Przed kolejnym podaniem pogrzej sos w rondelku, aż się zagotuje i wymieszaj dokładnie, jeśli powstaną jakieś grudki.

Smacznego!

Zobacz też przepis na pyszny deserowy krem angielski.

Sos cytrynowy do ciasta i deseru

Sos cytrynowy do ciasta i deseru

Dziękujemy, że przeczytałeś ten tekst do końca. Redakcja Bloga kuchnianawypasie.pl

Napisz komentarz