Blog posts

Zupa cebulowa krem z ziemniakami

Zupa cebulowa krem z ziemniakami

Dania bez mięsa, Jednogarnkowe, Obiady, Zupy

Domowa zupa cebulowa krem z ziemniakami bez zapiekania, czyli prosty przepis na pyszne i ekonomiczne danie dla całej rodziny. W przeciwieństwie do klasycznej francuskiej zupy cebulowej, w tym przepisie skarmelizowaną cebulę blendujemy na obfity i skondensowany krem. Wszystkie składniki na tę pyszną, lekko pikantną zupę przygotujesz w jednym garnku. Z podanych składników wychodzą 4 porcje, które sprawdzą się idealnie zarówno na obiad jak i kolację. Podaj ją z serowymi grzankami, a otrzymasz wzorowy talerz zupy, która sprawdzi się świetnie zarówno w jesienne jak i zimowe dni! Jeśli kiedykolwiek przedtem gotowałeś to danie, z pewnością wiesz, że po pierwsze: zupa krem z cebuli jest bardzo prosta, a w przygotowaniu nie ma nic zawiłego. Po drugie: do odpowiedniego smaku i aromatu, najważniejsze jest zeszklenie cebulki! Podobnie jak zupa krem z białych warzyw, to również dobry pomysł na pożywną zupę dla dzieci! Zapraszamy na przepis!

Zupa cebulowa krem - krem z cebuli


Zupa cebulowa krem z ziemniakami

Składniki:

Na zupę: 

  • dość spora cebula biała lub żółta: 4 – 5 szt.
  • średniej wielkości ziemniaki: 2 – 3 szt.
  • czosnek: 1 ząbek
  • masło: 3 – 4 łyżki
  • bulion warzywny lub mięsny: 3 szklanki
  • świeży lub suszony tymianek
  • opcjonalnie: kwaśna, gęsta śmietana 18 %: 1 – 2 łyżki
  • sól i pieprz do smaku

Oraz do podania: 

  • bagietka pokrojona w kromki: 6 – 8 szt.
  • ser szwajcarski (Gruyere) (Ementaler) lub biały Cheddar: ok. 100 g
  • posiekana natka pietruszki

Zupa cebulowa krem - krem z cebuli


Zupa cebulowa krem przepis

Przygotowanie: 

Do wykonania zupy cebulowej krem, potrzebne będą oprócz składników także: garnek o pojemności ok. 3 litrów, deska do krojenia, tarka do starcia sera, blender oraz podstawowe przybory kuchenne.

Czas przygotowania składników, to ok. 20 minut. Całkowity czas gotowania, to ok. 30 – 35 minut.

Jeśli lubisz naturalną słodycz cebuli, dzięki której zupa nabierze wyjątkowo delikatnego smaku, do przepisu użyj cebuli cukrowej.

W składnikach opcjonalnie występuje śmietana. Naszym zdaniem zupa jest i tak wyjątkowo kremowa i aksamitna, więc dodatek śmietany nie jest konieczny. Jeśli jednak chcesz, dodaj ją na koniec gotowania już po zmiksowaniu zupy.

Zupa będzie całkowicie bezglutenowa jeśli pominiesz grzanki i wykorzystasz naturalną, kwaśną śmietanę bez mącznych zagęszczaczy.

Aby zupa była jak najbardziej aromatyczna, dodaj do niej bulion z kurczaka. Z kolei jeśli użyjesz bulionu warzywnego, zupa będzie  doskonałym daniem bezmięsnym.

Jeśli chcesz, razem z cebulką możesz podsmażyć, a potem zmiksować 2 łodygi selera naciowego. Uzupełni fason zupy dodatkowym smakiem i zapachem. Podczas smażenia możesz również podlać cebulę szklanką białego, wytrawnego wina na przykład Sauvignon Blanc.

Krem cebulowy możesz wykorzystać jako samodzielne danie, ale równie dobrze sprawdzi się jako składnik innych przepisów, na przykład do zapiekanek lub dań z patelni.

Jak zrobić zupę krem cebulową?

Cebulę pokrój w cienkie plasterki. Ziemniaki obierz i pokrój w małą kostkę, a czosnek drobno posiekaj.

W garnku rozpuść masło i dodaj pokrojoną cebulkę i ziemniaki. Gotuj na średniej mocy palnika przez 10 – 12 minut, często mieszając. Nie dopuść do zbrązowienia, ani przypalenia cebuli. Powinna być miękka, przezroczysta, lepka i prawie karmelowa.

Dodaj czosnek oraz tymianek, a następnie połowę bulionu. Gotuj na wolnym ogniu, aż składniki zgęstnieją. Wlej pozostały bulion i gotuj zupę jeszcze przez kolejne 10 minut. Zupę cebulową krem dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Jeśli dodałeś, to wyjmij z garnka gałązkę tymianku.

 Gdy zupa będzie prawie gotowa, rozgrzej piekarnik do 200 °C. Pokrojoną bagietkę posyp starym serem, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz przez ok. 6 – 8 minut, a ser się rozpuści, a bułeczka zrumieni.

Garnek zdejmij z ognia i przy pomocy blendera zmiksuj składniki na kremową masę. Opcjonalnie dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby ponownie dopraw do smaku według własnych upodobań.

Krem z cebuli przełóż do miseczek i posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj z zapieczoną bagietką.

Zupę możesz przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku do 2 – 3 dni. Ze względu na ewentualną zawartość śmietany nie jest odpowiednia do zamrażania.

Jeśli szukasz więcej przepisów na łatwe zupy domowe, zobacz też przepis na zupę ziemniaczaną, zupę pomidorową oraz zupę krem z bobu.

Smacznego!

Zupa cebulowa krem - krem z cebuli

Zupa cebulowa krem - krem z cebuli

Dziękujemy, że przeczytałeś ten artykuł do końca. Redakcja Bloga kuchnianawypasie.pl

Napisz komentarz