Ten kalafior w chrupiącym cieście bez wątpienia uzależnia. Kiedy przebijesz się przez lekko pikantną panierkę, wewnątrz napotkasz delikatnego, wręcz kremowego i łagodnego kalafiora. Jeśli szukasz więc pomysłu na obiad z kalafiora, ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Proste składniki na ciasto, do którego dodajemy zawsze nieco pieprzu cayenne dla podkreślenia smaku oraz kurkumy dla uzyskania ładnego koloru panierki.
Różyczki kalafiora w cieście to z pewnością godna uwagi alternatywa dla klasycznego kalafiora z bułką tartą i masłem. Będą świetnym dodatkiem do dań mięsnych. Jako samodzielne danie idealnie komponują się z domowym sosem czosnkowym. To pyszna propozycja nie tylko dla wielbicieli kalafiora.
Zobacz nasz przepis na kalafiora w cieście i zainspiruj się innymi pomysłami na to popularne i lubiane warzywo. Poznaj przepis na kotlety z kalafiora oraz na kalafiora pieczonego w panierce. Polecamy również kalafiora smażonego z patelni. Jak zrobić kalafior w cieście? Jeśli jeszcze nigdy nie przygotowywałaś w ten sposób kalafiora, polecamy ten przepis! Gorąco zapraszamy 🙂
Szklanka ma 250 ml
Kalafior w cieście
Składniki:
- kalafior: 1 szt.
- mleko: 1 szklanka
- mąka: 1/2 szklanki
- papryka słodka: 1 łyżeczka
- pieprz cayenne: 1/4 łyżeczki
- jajko: 1 szt.
- sól: 1/2 łyżeczki
- czosnek: 2 ząbki
- kurkuma: 1/3 łyżeczki
- olej do smażenia
Kalafior w cieście
Przepis
Jak zrobić kalafiora w cieście?
Czystego kalafiora podziel na różyczki. Wrzuć do osolonego wrzątku i ugotuj tak, aby był jeszcze lekko twardy. Następnie odcedź i pozostaw do lekkiego przestudzenia.
Wymieszaj pozostałe składniki na jednolitą masę. Jej konsystencja powinna być nieco gęściejsza niż ciasto na naleśniki.
W rondlu rozgrzej olej. Przy pomocy „kropli” ciasta sprawdź, czy olej osiągnął już odpowiednią temperaturę. Jeśli po wrzuceniu na tłuszcz, ciasto natychmiast unosi się do góry, możesz smażyć kalafiora.
Każdą różyczkę zanurz w cieście, strząśnij nadmiar i smaż ze wszystkich stron na złoty kolor.
Po wyjęciu z tłuszczu przełóż na ręczniki papierowe, a następnie podawaj na gorąco.
Życzymy smacznego!