Blog posts

Boczek na grilla – prosty przepis

Boczek na grilla – prosty przepis

Dania mięsne, Grill

Prosty przepis na boczek z grilla w formie szaszłyków. Do przygotowania potrzebne będą oprócz mięsa, tylko dodatki w formie przypraw oraz 4 składniki na marynatę. Dobrze przyrządzony boczek, to doskonały smak, któremu trudno się oprzeć. Kolejny wakacyjny weekend i nowy pomysł, właśnie na roladki z boczku, nowe miejsce grill, natomiast nowy bohater tego dania, to oczywiście boczek i marynata do boczku na grilla. Świetnym dodatkiem do tego mięsa będzie z pewnością sałatka ziemniaczana do grilla bez majonezu, a także szaszłyki warzywne na grilla. Nasz pomysł na grillowany boczek został zainspirowany przepisem ze strony overthefirecooking.com. Zapraszamy i mamy nadzieję, że dla wielu z Was okaże się inspiracją na najbliższe grillowanie!

Boczek na grilla - przepis


Boczek na grilla 

Składniki:

Przyprawy suche:

  • świeżo zmielony pieprz: 1 łyżeczka
  • sól: 1/2 łyżeczki
  • majeranek: 1 łyżeczka
  • papryka słodka mielona: 1 łyżeczka
  • boczek surowy: 1 kg
  • szpikulce metalowe lub patyczki drewniane

Marynata do boczku na grilla: 

  • miód: 1 łyżka
  • musztarda Dijon: 1 łyżeczka
  • ciemne piwo: 200 ml
  • przeciśnięty przez praskę czosnek: 2 ząbki

Boczek na grilla - przepis


Boczek na grilla – przepis

Przygotowanie: 

Boczek z grilla surowy, czy wędzony? Naszym zdaniem najlepiej do tego przepisu użyć surowego boczku bez skóry o grubości nie większej niż 3 cm. Grubszy boczek polecamy przekroić na pół, aby uzyskać dwa cieńsze płaty. Jeśli boczek od strony skóry miał większą ilość tłuszczu, można ją odkroić i zostawić tylko chudsze mięso.

Boczek należy z obu stron natrzeć wymieszanymi przyprawami, a następnie zwinąć go w roladę. Zawinąć ciasno boczek w folię spożywczą i wstawić na kilka godzin do lodówki.

Przygotuj szpikulce oraz marynatę do boczku, mieszając dokładnie wszystkie składniki.

Zwinięty w roladę zimny boczek na grilla polecamy pokroić na plastry grubości ok. 1,5 cm. Bez wątpienia boczek wyjęty bezpośrednio z lodówki będzie najlepiej nadziewać na szaszłyki. Trochę trudniej, gdy złapie nieco temperatury. Boczek umieść na szaszłykach w sposób pokazany na zdjęciu. Teraz odstaw, aby przed położeniem na ruszt, ogrzał się do temperatury pokojowej.

Przed rozpoczęciem grillowania, przetrzyj dobrze umyty ruszt tłuszczem o wysokiej temperaturze dymienia. Grilluj boczek na równym ogniu, najlepiej pośrednim i zwracaj uwagę na temperaturę grillowania. Poszczególne grille różnią się od siebie zarówno regulacją temperatury, jak też mocą płomienia. Nie trzymaj boczku bezpośrednio nad żarem, ponieważ z zewnątrz szybko się zrumieni, a w środku będzie niedopieczony i twardy. Szaszłyki należy co pewien czas obracać i przy pomocy pędzelka smarować marynatą. Grilluj do miękkości mięsa czyli. ok. 30 – 40 minut.

Pamiętaj, że podczas pieczenia z boczku będzie kapać tłuszcz. Dlatego, jeśli masz do czynienia z otwartym żarem, może się na nim pojawić płomień. Zwróć na to szczególną uwagę nie tylko w odniesieniu do kwestii bezpieczeństwa, ale również do tego, aby boczek zbyt mocno się nie przypalił. Najlepszym sposobem jest użycie dwóch rusztów. Pierwszy umieszczamy niżej i kładziemy na nim tacę ociekową, a drugi umieszczamy wyżej i na nim układamy szaszłyki. Taki zabieg zminimalizuje efekty wybuchania płomienia podczas kapania tłuszczu bezpośrednio na węgiel.

Boczek z grilla

Jest kilka wygodnych sposobów grillowania boczku. Najbardziej popularnym jest umieszczenie plastrów boczku bezpośrednio na ruszcie i grillowanie do momentu, aż mięso osiągnie odpowiedni stopień wysmażenia. Bardzo powszechny jest też boczek rolowany na grilla oraz roladki z boczku z grilla lub grillowane szaszłyki z boczku. Nie ważne, czy boczek przyrządzisz z grilla węglowego, gazowego, czy elektrycznego, możesz nim wzbogacić smak ulubionych sałatek, przystawek lub dodatków. Bez względu na to, czy skorzystasz z klasycznego przepisu, czy wybierzesz bardziej nowatorski, boczek z grilla, to aromatyczny, dymny i pyszny kawałek mięsa.

Grillowany boczek 

Boczek przyrządzany na zewnątrz sprawia, że dom nie pachnie barem przez cały dzień. Nawet jeśli mężczyznom ten zapach nie przeszkadza, a wręcz przeciwnie, to kobiety najczęściej mają nieco odmienne zdanie. Ta delikatna rozbieżność generuje czasem zupełnie zbędne dyskusje w kwestii właściwego sklasyfikowania brzydkich i ładnych zapachów. A przecież w tym temacie grillowany boczek jest z pewnością zwycięzcą! Tak jak inne nasze sprawdzone przepisy na dania z rusztu. Polecamy pyszne szaszłyki z kurczaka na grilla, aromatyczne pieczarki faszerowane na grilla oraz grillowane kanapki z mozzarellą i pomidorem. Pyszne są również grillowane ziemniaki.

Życzymy smacznego!

Boczek na grilla - przepis

Boczek na grilla - przepis

Napisz komentarz