Sprawdzony przepis na pomidorki koktajlowe marynowane w zalewie słodko kwaśnej. Proste w przygotowaniu, pyszne pomidorki, które sprawdzą się na każdą okazję! Oprócz pomidorów, do przygotowania naszego przepisu będziesz potrzebować tylko prostych składników na zalewę oraz nieco ziół i przypraw. Jeśli więc zastanawiałeś się, czy można marynować małe pomidorki, odpowiadamy, że tak! To jeden z naszych ulubionych pomysłów na przetwory z pomidorów.
Marynowanie, to idealny sposób na przechowywanie letnich, dojrzałych pomidorków koktajlowych. Dobrze przechowane są świetnym dodatkiem do sałatek, kanapek, deski serów oraz jako pyszna przekąska bezpośrednio ze słoika. Sztuka polega na tym, aby otrzymać właściwą równowagę pomiędzy smakiem słodkim, cierpkim i słonym oraz uzupełnić go odpowiednimi przyprawami. Dzięki temu zamkniemy w każdym słoiku bogaty, letni smak tych pysznych pomidorków.
Aby uzyskać najlepszy efekt, warto zbierać prawie, ale w pełni dojrzałe, za to jędrne i nieuszkodzone pomidorki. Z naszego doświadczenia wynika również, że pomidorki z grubszą skórką dużo lepiej sprawdzają się w przetworach w porównaniu do tych o cieńszej skórce. Po zamarynowaniu korzystniej wyglądają w słoikach. Warto pamiętać również o tym, aby każdego pomidorka nakłuć przed umieszczeniem w słoiku. Jeśli tego nie zrobimy, pomidory w trakcie pasteryzowania popękają.
Przepis na pomidory koktajlowe w słoiku możesz również uzupełnić o dodanie większej ilości ziół. Natka pietruszki lub liście selera doskonale uzupełnią pozostałe smaki. Jeśli lubisz w przetworach nieco pikantności, możesz dodać do słoików kilka plasterków ostrej papryczki. Jeśli masz taką możliwość, wybierz kolorową mieszankę żółtych i czerwonych pomidorków, dzięki czemu Twoje przetwory będą pięknie się prezentować. Zapraszamy na przepis!
Pomidorki koktajlowe w zalewie
Składniki:
- pomidorki koktajlowe: 1,5 kg
- świeży koperek: 1/4 pęczka
- czosnek: 3 ząbki
- liść laurowy: 2 szt.
- pieprz czarny w ziarnach: 1 łyżka
- gorczyca: 1 łyżka
Zalewa do pomidorków koktajlowych:
- woda: 1 l
- ocet spirytusowy 10 %: 1/3 szklanki
- cukier: 2 łyżki
- sól kamienna: 1 łyżka
Pomidorki koktajlowe w zalewie – przepis
Przygotowanie:
Do przepisu wybierz pomidorki dojrzałe, twarde o gładkiej skórce. Unikaj tych, które mają przebarwienia, wgniecenia lub pęknięcia. Każdy pomidor nakłuj z dwóch stron drewnianą wykałaczką.
Koperek pokrój na mniejsze kawałki i włóż mniej więcej tę samą jego ilość do każdego słoika. Dodaj również po kilka ziaren czarnego pieprzu, nieco gorczycy oraz po kawałku połamanego liścia laurowego i połówki ząbków czosnku. Pomidorki rozdziel równomiernie do wszystkich słoików bez nadmiernego upychania.
Wodę, sól oraz cukier zagotuj, dokładnie mieszając składniki. Na koniec dodaj ocet i wyłącz palnik. Odstaw do schłodzenia na kilka minut.
Następnie wlej przestudzoną zalewę do słoików w taki sposób, aby przykryła dokładnie pomidory, pozostawiając od góry nieco przestrzeni. Zakręcone słoiki wstaw do garnka ze ściereczką i zalej ciepłą wodą do 3/4 ich wysokości. Pasteryzuj ok. 5 minut od momentu zagotowania. Następnie wyjmij z garnka i odstaw do wystygnięcia.
Pomidorki przechowuj tak jak inne przetwory w chłodnym i ciemnym miejscu.
Przepyszna jest też nasza papryka konserwowa na zimę, a także ogórki w zalewie gyros. Jeśli szukasz innych sprawdzonych przepisów na przetwory, zobacz też sałatkę z czerwonej kapusty na zimę oraz sałatkę z zielonych pomidorów do obiadu.
Życzymy smacznego!