Szaszłyki drobiowe z piekarnika z ziemniakami, to pomysł na obiad z jednego naczynia. To proste w wykonaniu danie tylko z 3 składników i kilku klasycznych przypraw. Jeśli masz więc w domu filet z kurczaka, cebulę oraz ziemniaki, to przepis ten może być właśnie dla Ciebie. Szaszłyki z kurczaka na obiad? Czemu nie 🙂
Szaszłyki z ziemniakami w piekarniku możesz przygotować również z innymi dodatkami. Na patyczki, oprócz kurczaka tradycyjnie sprawdzi się papryka, pieczarki lub cukinia. Jeśli wolisz, pierś z kurczaka możesz zastąpić mięsem z indyka. Pamiętaj tylko o tym, aby ziemniaki pokroić w niezbyt dużą kostkę. W innym razie będą się bardzo długo piec, a co za tym idzie, mięso za bardzo wyschnie.
Szaszłyki pieczone w piekarniku z ziemniakami polecamy wszystkim szukającym prostego dania z kilku składników. W naszym przepisie do marynaty użyliśmy zestawu prostych przypraw. Możesz je zastąpić dobrej jakości, sprawdzoną lub ulubioną przyprawą do kurczaka. Jeśli lubisz nieco ostrzejsze smaki, dodaj do mieszanki szczyptę pieprzu cayenne.
Przepis na szaszłyki z kurczakiem i ziemniakami z piekarnika może sprawdzić się doskonale w sezonie grillowym. Szczególnie wówczas, gdy pogoda za oknem nie sprzyja tej formie relaksu. Może to być pomysł na obiad z pieczonymi ziemniakami i propozycja na wykorzystanie piersi z kurczaka. Jak zrobić szaszłyki z piekarnika? Zapraszamy na przepis 🙂
Szaszłyki z piekarnika z ziemniakami
Składniki
Na 6 szt.
- filet z kurczaka: 600 – 700 g
- cebula: 2 – 3 szt.
- ziemniaki: 600 – 700 g
- czosnek: 1 ząbek
- sól: 2 płaskie łyżeczki
- wędzona papryka: 1 łyżeczka
- pieprz ziołowy: 1 łyżeczka
- majeranek: 1 łyżka
- oregano: 1 łyżeczka
- lubczyk suszony: 1 łyżeczka
- patyczki do szaszłyków: 6 szt.
Szaszłyki z piekarnika z ziemniakami
Przygotowanie
Jak zrobić szaszłyki w piekarniku?
Pierś z kurczaka pokrój w kostkę wielkości ok 3 x 3 cm. Natomiast obraną cebulę w plasterki.
Pokrojonego kurczaka oraz cebulę przełóż do miski wraz z cebulą. Z przeciśniętego przez praskę czosnku, 1 łyżeczki soli, wędzonej papryki, pieprzu ziołowego oraz majeranku i oregano przygotuj mieszankę i dodaj do piersi i cebuli. Dokładnie wymieszaj i odstaw pod przykryciem na 1 godzinę lub dłużej.
Ziemniaki pokrój w większą kostkę. Dodaj do nich lubczyk oraz 1 łyżeczkę soli i dokładnie wymieszaj.
Piekarnik rozgrzej do 210 stopni.
Do odpowiedniej wielkości naczynia do zapiekania włóż ziemniaki. Na patyczek do szaszłyków nakłuwaj mięso przekładane plasterkiem cebuli, aż do wyczerpania składników. Jeśli zostało Ci nieco cebuli, możesz dołożyć ją do ziemniaków. Szaszłyki ułóż w taki sposób, aby patyczek po obu stornach zawisł na brzegach naczynia.
Do pieczenia szaszłyków najlepiej sprawdzi się zamykane naczynie. Jeśli takiego nie masz, możesz zawartość przykryć folią aluminiową. Inną opcją jest ułożenie ziemniaków na blasze do pieczenia i położenie szaszłyków na wierzchu. W tym wypadku również polecamy wszystko przykryć. Zapobiegnie to nadmiernemu wysychaniu mięsa.
Wstaw do piekarnika (półka niżej niż środek) i piecz 15 minut. Następnie obniż temperaturę do 170 stopni i piecz przez następne 25 – 30 minut. Po tym czasie sprawdź, czy ziemniaki są al dente. Jeśli tak, zdejmij pokrywkę lub folię aluminiową, podkręć temperaturę do 200 stopni i zapiekaj jeszcze 8 – 10 minut, aż mięso się zarumieni. Szaszłyki z piekarnika z ziemniakami podawaj na ciepło z ulubioną surówką. Świetnie będzie do nich pasować również sos czosnkowy lub tzatziki.
Zobacz również pomysł na szaszłyki z parówki, ananasa i pomidorków, który idealnie sprawdzi się na sezon grillowy. Wypróbuj również sposób na nasze żeberka pieczone w piekarniku. Polecamy też jeszcze jeden pomysł na obiad z piekarnika, czyli zapiekankę makaronową z mięsem mielonym.
Życzymy smacznego!