Blog posts

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Bez mięsa, Grzyby, Obiady, Z patelni, Ziemniaki

Prosty sposób na pyszne i aromatyczne danie, czyli placki ziemniaczane z sosem grzybowym/pieczarkowym. To idealna propozycja na dość łatwy w przygotowaniu obiad bezmięsny. Trudno wyobrazić sobie jesień bez placków ziemniaczanych, które w tym czasie można podać z pachnącym sosem z leśnych grzybów. Poza sezonem doskonale sprawdzą się oczywiście świeże pieczarki. Jaki jest nasz przepis na placki ziemniaczane z sosem? Zobacz koniecznie!

Kto z nas nie lubi placków ziemniaczanych? W zestawie z tym pysznym sosem są również rewelacyjne. Sos możesz zabielić lub zostawić tak jak my w wersji bez śmietany. Jeśli chcesz, możesz skorzystać również z naszego przepisu na sos borowikowy lub na sos grzybowy ze świeżych grzybów i podać jako dodatek do placków. Dzięki temu za każdym razem będziesz mieć inną kompozycję smaków. Zapewniamy, że we wszystkich wariantach smakują wybornie. Zapraszamy na przepis!

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym


Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Składniki: 

Placki: 

  • ziemniaki: 1 kg
  • cebula: 1 szt.
  • białka jajek: 4 szt.
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sos pieczarkowy/grzybowy: 

  • pieczarki lub grzyby leśne: 0,5 kg
  • cebula: 1 szt.
  • czosnek: 1 ząbek
  • masło: 2 – 3 łyżki
  • bulion: 300 ml
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki do dekoracji

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym


Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Przepis: 

Ziemniaki obierz, umyj i przygotuj według naszego przepisu na nasze placki ziemniaczane.

Czyste grzyby pokrój na mniejsze kawałki.

Na patelni rozgrzej masło i przesmaż grzyby.

Jeżeli puszczą dużo płynu, doprowadź do jego wyparowania. Powinna zostać lekko gęsta emulsja. Zawartość patelni przełóż do rondla.

Na maśle, na tej samej patelni zeszklij cebulę, a następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż przez chwilę, tak aby czosnek się nie przypalił. Następnie dodaj bulion i zagotuj. Przelej wszystko do rondla z pieczarkami i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

 

Wolno gotuj, aż płyn się zredukuje i utworzy sos. Możesz do niego dodać śmietanę, ale warto naprawdę spróbować go w wersji bez niej.

Podajemy z plackami.

Zobacz także przepis na prazuchę ziemniaczaną z sosem.

Życzymy smacznego!

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

zdjęcie przedstawiające placki ziemniaczane w sosie pieczarkowym według przepisu z bloga kulinarnego kuchnia na wypasie

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *