Mięciutkie, tradycyjne pierogi lub kluski leniwe z bułką tartą, to klasyczna propozycja na prosty i ekonomiczny obiad. Jeśli nie masz zatem jeszcze pomysłu na najbliższy obiad, to być może właśnie kluski leniwe znajdą się na Twoich talerzach 😉.
Najczęściej podajemy je na słodko z cukrem. Często dodajemy również śmietanę. Ale leniwe można podać również w wersji z sosem mięsnym, grzybowym lub pomidorowym. Nieważne jaką wersję najbardziej lubisz, kluski / pierogi leniwe, to godny uwagi pomysł na dość szybkie i smaczne danie.
Zachęcamy Was również do sprawdzenia innych naszych propozycji na tradycyjne kluski. Min. stalowe kluski łyżką kładzione, lub golce – kaszubski przysmak z ziemniaków.
Kluski leniwe z bułką tartą
Składniki:
- twaróg: 0,5 kg
- mąka: 4 -5 łyżek
- jajko: 1 szt.
- mąka ziemniaczana: 1 łyżka
- sól: 1 płaska łyżka
Oraz:
- masło: 2 łyżki
- bułka tarta: 2 łyżki
Kluski leniwe z bułką tartą
Wykonanie:
1. Na kuchenkę wstawiamy garnek z 2 – 3 litrami wody z płaską łyżką soli.
2. Do miski wkładamy twaróg, dodajemy jajko, dodajemy mąkę ziemniaczaną i 3 łyżki mąki pszennej. Jeżeli twaróg należał do bardziej wodnistych, należy dodać więcej mąki pszennej. Tyle, aby ciasto dało się swobodnie formować.
3. Blat oprószamy mąką, formujemy wałek z porcji ciasta i kroimy niewielkie kluseczki.
4. Gotujemy wolno na osolonej wodzie, dwie minuty od wypłynięcia na wierzch.
5. Na szerokiej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy bułkę i podsmażamy, aż się zrumieni. Na tak przygotowany tłuszcz wykładamy odsączone z wody kluski. Następnie chwilę podsmażamy, aby kluski dokładnie obtoczyły się w bułce z masłem.
Smacznego!