Danie z jednego naczynia to zawsze dobry pomysł na pyszny i szybki obiad, a my dziś proponujemy ziemniaki z mięsem pieczone w piekarniku. W tygodniu nie wszyscy mamy czas na to, by przygotować syty i smaczny gorący posiłek. A taka klasyka jak schabowy, panierowana pierś z kurczaka, czy też żeberka, często są zarezerwowane tylko na weekend. Dlatego obiad jednogarnkowy to idealna opcja na sprawdzone, domowe jedzenie.
Bez wątpienia Wy również często szukacie dań szybkich w przygotowaniu, ale smacznych. A jeszcze bardziej, gdy są to swojskie potrawy z prostych składników. Gdzie szukacie inspiracji? Czy są to blogi kulinarne, kanały o gotowaniu na YT, czy jeszcze inne miejsca? Zapraszamy do komentarzy pod postem lub na naszym Facebook. Mamy nadzieję, że nasz obiad trafi w Wasze gusta.
Ziemniaki z mięsem pieczone w piekarniku
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 50 – 70 dag karkówki
Marynata do mięsa:
- 3 łyżki gęstej śmietany (18%)
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka oregano
Ziemniaki z mięsem pieczone w piekarniku
Wykonanie:
1. Karkówkę kroimy w kostkę 3 x 3 cm. Dodajemy do niej wymieszane składniki marynaty i odstawiamy do lodówki na godzinę.
2. Obrane ziemniaki, kroimy w nieco większą kostkę niż mięso. Wykładamy na dno naczynia do zapiekania, pamiętając żeby lekko oprószyć solą i pieprzem.
3. Na ziemniaki wykładamy karkówkę wraz z marynatą, a następnie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni. Pieczemy ok 30 minut. Zdejmujemy przykrycie i dopiekamy kolejne 20 minut, aż mięso się zrumieni, a potrawa odparuje.
4. Podajemy z surówką ze świeżych warzyw lub mizerią. Świetnie smakuję z tzatzikami. Smacznego!