Blog posts

Ziemniaki z mięsem pieczone w piekarniku

Ziemniaki z mięsem pieczone w piekarniku

Obiady, Wieprzowina, Ziemniaki

Danie z jednego naczynia to zawsze dobry pomysł na pyszny i szybki obiad, a my dziś proponujemy ziemniaki z mięsem pieczone w piekarniku. W tygodniu nie wszyscy mamy czas na to, by przygotować syty i smaczny gorący posiłek. A taka klasyka jak schabowy, panierowana pierś z kurczaka, czy też żeberka, często są zarezerwowane tylko na weekend. Dlatego obiad jednogarnkowy to idealna opcja na sprawdzone, domowe jedzenie.

Bez wątpienia Wy również często szukacie dań szybkich w przygotowaniu, ale smacznych. A jeszcze bardziej, gdy są to swojskie potrawy z prostych składników. Gdzie szukacie inspiracji? Czy są to blogi kulinarne, kanały o gotowaniu na YT, czy jeszcze inne miejsca? Zapraszamy do komentarzy pod postem lub na naszym Facebook. Mamy nadzieję, że nasz obiad trafi w Wasze gusta.

Ziemniaki z mięsem pieczone w piekarniku

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 50 – 70 dag karkówki

Marynata do mięsa:

  • 3 łyżki gęstej śmietany (18%)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka oregano

Ziemniaki z mięsem pieczone w piekarniku

Wykonanie:

1. Karkówkę kroimy w kostkę 3 x 3 cm. Dodajemy do niej wymieszane składniki marynaty i odstawiamy do lodówki na godzinę.

2. Obrane ziemniaki, kroimy w nieco większą kostkę niż mięso. Wykładamy na dno naczynia do zapiekania, pamiętając żeby lekko oprószyć solą i pieprzem.

3. Na ziemniaki wykładamy karkówkę wraz z marynatą, a następnie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni. Pieczemy ok 30 minut. Zdejmujemy przykrycie i dopiekamy kolejne 20 minut, aż mięso się zrumieni, a potrawa odparuje. 

4. Podajemy z surówką ze świeżych warzyw lub mizerią. Świetnie smakuję z tzatzikami. Smacznego!

Ziemniaki z mięsem z piekarnika


 

 

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *