Bardzo prosty przepis na zdrowy dodatek do obiadu, czyli sałatka obiadowa z buraczków i kapusty. Do sałatki dodaliśmy ponadto jabłko i czerwoną cebulę, żeby nieco zaostrzyć smaki. To swojska prosta sałatka, w której każdy znajdzie coś dla siebie. Będzie bez wątpienia świetnym dodatkiem do drugiego dania lub lekką i zdrową przekąską.
Do sałatki użyliśmy białej kapusty. W przeciwieństwie do czerwonej jest o wiele miększa i bardziej chętna do współpracy😉. Wystarczy ją obgotować kilka minut i jest gotowa. Buraczki możemy bez problemu dostać w wielu sklepach. Są najczęściej gotowane na parze. Nam wystarczy je tylko zetrzeć. Możemy też skorzystać z przepisu na to, jak je ugotować w 30 minut!
Sałatka z buraczków i kapusty to naszym zdaniem godna uwagi propozycja na warzywny talerz. Jeśli lubisz więc sałatki w tym kolorze i znudziła Ci się sałata oraz ogórki, to zerknij na chwilę w nasz przepis. Polecamy!
Sałatka obiadowa z buraczków i kapusty składniki:
- 1/2 kg kapusty białej
- 4 ugotowane buraki
- 2 czerwone cebule
- 1 duże jabłko
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
- sok z cytryny
Sałatka obiadowa z buraczków i kapusty wykonanie:
1. Poszatkowaną kapustę wrzucamy na wrzątek i gotujemy 10 minut. Potem odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia.
2. Ugotowane buraki i jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach, a cebulę kroimy w kostkę.
3. Wszystkie składniki mieszamy razem z kapustą. Na koniec dodajemy olej, sól i pieprz do smaku, oraz sok z cytryny. Odstawiamy na 10 minut i sałatka gotowa.
Smacznego!
Zalukaj.org
20 sierpnia 2020 at 6:03 amU nas buraczki zawsze się chętnie jada,ale z kapustą jeszcze nie były robione.Super przepis,taki zupełnie inny.