Blog posts

Chrupiące kanapki z pastą jajeczną

Chrupiące kanapki z pastą jajeczną

Chleb i bułki, Dania bez mięsa, Dla dzieci, Kanapki, Kolacja, Obiady, Przekąski, Śniadanie

Jeśli szukasz pomysłu na pyszną gorącą przekąskę z patelni, to chrupiące kanapki z pastą jajeczną będą dla Ciebie idealnym przepisem. Te bezmięsne kanapeczki są nadziane aromatycznym farszem z jajek oraz sera feta. Aby go zrobić, wystarczy tylko zetrzeć ugotowane jajka i wymieszać z fetą oraz dodać odrobinę majonezu. Następnie przełożyć przygotowaną pastą kromki chleba i chwilę podsmażyć na złoty kolor na patelni. To wszystko! Najważniejsze, że przepis prosty i bardzo skuteczny, ponieważ kanapki są wyjątkowo pyszne! Chleb jest chrupiący, a pasta delikatna, lekko słona i wręcz aksamitna w konsystencji. Takie kanapki z pastą jajeczną to świetny pomysł na śniadanie, kolację lub nawet na szybki nieskomplikowany bezmięsny obiad.

Zachęcamy również do sprawdzenia innych naszych pomysłów na szybkie przekąski z chleba. Min. ekspresowych zapiekanek z chleba tostowego, pysznych czosnkowych kromeczek chlebowych, oraz szybkich kanapek z patelni.

Zapraszamy na przepis na chrupiące kanapki z pastą jajeczną i mamy nadzieję, że przypadną Wam do gustu.

Chrupiące kanapki z pastą jajeczną


Chrupiące kanapki z pastą jajeczną

Składniki:

  • chleb tostowy lub inny: 10 kromek
  • jajka: 5 szt.
  • ser typu feta: 120 – 130 g
  • majonez: 1 łyżeczka + trochę do posmarowania pieczywa
  • odrobina oleju do smażenia
  • ew. sól i pieprz do smaku

Chrupiące kanapki z pastą jajeczną


Chrupiące kanapki z pastą jajeczną 

Wykonanie:

1. Jajka gotujemy na twardo, lekko studzimy i ścieramy na tarce na drobnych oczkach.

2. Ser feta kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do jajek wraz z łyżeczką majonezu i dokładnie mieszamy / rozgniatamy widelcem na jednolitą masę. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.

3. Z kromek chleba można odkroić skórki. Układamy po dwie sztuki obok siebie. Następnie smarujemy kromkę z jednej strony lekko majonezem, nakładamy pastę i nakrywamy drugą pajdką również posmarowaną majonezem.

4. Na koniec każdą kroimy na pół, prosto lub po skosie i smażymy na odrobinie tłuszczu z obu stron aż się ładnie zrumienią. Kanapeczki smakują wyśmienicie bez żadnych dodatków, ale oczywiście można je podać z ulubionym sosem.

Smacznego!

Chrupiące kanapki z pastą jajeczną

Napisz komentarz