Prosta w przygotowaniu, tradycyjna zupa ziemniaczana z wiejską kiełbasą i majerankiem. Sycąca, rozgrzewająca chłopska zupa na wędzonce, czyli uczciwe, domowe jedzenie. Dobrze doprawiona świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz lubczykiem, który podkręca smak i wspomaga trawienie. Najlepszy sposób na pyszne, gorące danie, idealne na jesienno – zimowe miesiące. To również doskonały pomysł na pachnący obiad jednogarnkowy. Mimo, że jesteśmy wielkimi fanami boczku, tym razem użyliśmy do zupy wędzonej kiełbasy. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, abyś wykorzystał również jego dodatek. Nie przesadź tylko z wędzonką, ponieważ w tej zupie najważniejsza jest równowaga smaków.
Bardzo ważne jest odpowiedne dobranie typu ziemniaka. My lubimy ziemniaki mączyste, które się po ugotowaniu bardzo miękkie. Część skrobi oddają do zupy, czego efektem jest jej bardziej kremowa i zawiesista konsystencja. Są osoby, które jednak wolą w zupach ziemniaki sałatkowe, które jak my mawiamy, czuć pod zębem. Po prostu wybierz swój ulubiony typ ziemniaka. Staropolska zupa ziemniaczana nie byłaby również pełna smaku bez dodatku klasycznych warzyw. Zazwyczaj wystarczy uniwersalny zestaw, czyli marchewka, pietruszka i cebula. Czasem dodajemy też mały kawałek selera oraz pora. W tym wypadku również nie przesadźmy z ich ilością. Na koniec pozostaje nam tylko bardzo gorąco zaprosić Was na nasz sprawdzony przepis na zupę ziemniaczaną bez śmietany. Polecamy!
Zupa ziemniaczana
Składniki:
- ziemniaki: 700 g
- kiełbasa swojska wędzona: 200 g
- masło: 1 łyżka
- marchew: 1 szt.
- pietruszka: 1 szt.
- cebula: 1 szt.
- liść laurowy: 2 szt.
- gałązka lubczyku
- gałązka natki pietruszki (plus 1 – 2 łyżki posiekanej)
- kawałek suszonego borowika
- majeranek: 1 łyżka
- gałązka selera
- sól i pieprz do smaku
Zupa ziemniaczana – przepis
Przygotowanie
Obraną marchew oraz pietruszkę kroimy w plasterki lub w kostkę.
W garnku roztapiamy łyżkę masła i wrzucamy pokrojone warzywa. Podsmażamy przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając.
Warzywa zalewamy około 2 litrami przefiltrowanej wody. Dodajemy liście laurowe oraz opaloną cebulę i suszonego prawdziwka. Lekko doprawiamy i gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż warzywa będą al dente.
W trakcie gotowania warzyw obieramy ziemniaki i kroimy w dość sporą kostkę. Natomiast kiełbasę kroimy w plasterki. Jeśli chcesz, kiełbasę możesz lekko podsmażyć, ale nie ma takiej konieczności.
Ziemniaki oraz kiełbasę dodajemy do gotujących się warzyw. Wkładamy też gałązkę lubczyku, pietruszki oraz selera.
Gotujemy do miękkości ziemniaków. Wyjmujemy gałązki świeżych warzyw. Zupę doprawiamy majerankiem, świeżo zmielonym pieprzem oraz solą. Na każdą porcję dodajemy nieco posiekanej natki pietruszki.
Do zupy można również dodać zrumienioną na patelni cebulkę. Zupa świetnie smakuje także z grzankami.
Naszym zdaniem zupełnie zbędne jest dodawanie do tej zupy zacierek. Główną rolę w tym daniu pełnią ziemniaki i każdy kolejny składnik tylko wydłuża czas przygotowania tej prostej zupy. Zacierki świetnie sprawdzają się w zupie zacierkowej 🙂
Zupę ziemniaczaną można przechowywać w lodówce do 2 – 3 dni. Można również przygotować większą porcję i gorącą przełożyć do słoików. Dobrze zakręcone wytrzymają w warunkach chłodniczych do 14 dni.
Jeśli szukasz innych pomysłów na domowe zupy, polecamy inne sprawdzone przepisy. Pyszna jest nasza zupa porowa oraz zupa gulaszowa. Natomiast szybka zupa z piersią kurczaka i zupa z tortelini ze szpinakiem, to propozycje na ekspresowe dania jednogarnkowe. Jeżeli lubisz zupy krem, z pewnością spodoba Ci się także przepis na zupę krem z kiszonej kapusty.
Życzymy smacznego!