Blog posts

Udka kurczaka pieczone na kapuście z grzybami

Udka kurczaka pieczone na kapuście z grzybami

Grzyby, Jednogarnkowe, Kurczak, Obiady, Święta, Z piekarnika

Sprawdzony przepis na pyszne udka z kurczaka pieczone na aromatycznej kapuście kiszonej z grzybami. Soczyste mięso oraz pachnąca grzybami kapusta uwiedzie każdego. Jak zrobić kurczaka w kapuście kiszonej? Nasz przepis jest bardzo prosty, a składniki dostępne praktycznie od ręki.

Udka z kapustą kiszoną to wyjątkowo wdzięczne w przygotowaniu danie. Poza tym jest to świetny pomysł na niedrogi i syty rodzinny obiad z piekarnika. Każdy, kto pitrasił już udka w kapuście doskonale wie, że to wyjątkowo pyszne połączenie smaków. Jeśli przygotujemy do tego dania ziemniaki gotowane lub ziemniaki pieczone, mamy pełnowartościowy świetny obiad.

Przepis na kurczaka na kapuście kiszonej, to rzecz jasna nic odkrywczego. Ale często zapominamy o tym prostym przepisie pytając: Co na obiad z kurczaka? lub: Co na obiad z kapusty kiszonej? A to przecież dwa składniki bardzo często używane w polskiej kuchni i co najważniejsze: są ekonomiczne i wszędzie dostępne.

Do kurczaka w kiszonej kapuście świetnie sprawdzi się np. ta, która została nam po Wigilii. Zamiast więc szukać chętnego na opróżnienie powigilijnego garnka z kapustą, możemy z niej zrobić pyszny obiad w pierwszy lub drugi dzień Świąt 😉

Przy okazji przypominamy nasz przepis na kapustę z grzybami. Polecamy!


Udka kurczaka pieczone na kapuście z grzybami 

Składniki

Kapusta z grzybami:

  • kapusta kiszona z marchewką: 1 kg
  • grzyby suszone: 5 – 6 g
  • masło: 2 łyżki
  • przyprawy
  • sól i pieprz do smaku

Mięso: 

  • udka z kurczaka: 4 – 5 szt.
  • papryka słodka: 1 łyżka
  • czosnek suszony: 1 łyżeczka
  • imbir: 1/3 łyżeczki
  • majeranek: 1 łyżeczka
  • pieprz ziołowy: 1 łyżeczka
  • sól: 1 płaska łyżeczka
  • ostra papryka: 1/3 łyżeczki

Udka kurczaka pieczone na kapuście z grzybami


Udka kurczaka pieczone na kapuście z grzybami

Przygotowanie

Kapusta

Grzyby zalewamy 0,5 l ciepłej wody i zostawiamy na noc, aby namokły. Rano w tej samej wodzie gotujemy ok. 20 minut.

Kapustę, jeśli jest mocno kwaśna, należy obgotować. Odcedzamy, zalewamy czystą gorącą wodą. Następnie dodajemy pół łyżeczki soli, liść laurowy, 3 – 4 kulki ziela angielskiego i gotujemy wolno bez przykrycia, aż kapusta zmięknie, a woda odparuje. W miarę ubywania wody, dolewamy tej z gotowania grzybów.

 Na patelni rozpuszczamy masło i chwilę podsmażamy grzyby. Następnie całą zawartość przekładamy do kapusty. Miękką kapustę doprawiamy solą i pieprzem oraz łyżką majeranku i odrobiną kminku, żeby była lekkostrawna.

Udka

Czyste, suche udka nacieramy mieszanką zrobioną z podanych przypraw. Wkładamy do szczelnie zamykanego naczynia i marynujemy przez 2 – 3 godziny.

Do naczynia do zapiekania wkładamy kapustę z grzybami. Na wierzch układamy udka. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy ok. 30 minut. Po tym czasie naczynie odkrywamy i dopiekamy w 180 – 190 stopniach, aż udka się ładnie zrumienią.

Przepis jest uniwersalny, więc zamiast grzybów suszonych, można do kapusty użyć pieczarek lub grzybów leśnych. Te drugie sprawdzą się zarówno mrożone jak i świeże, jeśli oczywiście sezon na to pozwala. Wystarczy ich ok 300 g. Najlepiej grzyby podsmażyć wtedy również na maśle i dodać do kapusty jak w opisie powyżej.

Polecamy również inne nasze przepisy na dania z piekarnika. Sprawdzą się min. Wiejska zapiekanka z mięsem mielonym, pyszne zapiekanki Gyros, pieczone ziemniaki z kurczakiem i serem, oraz doskonałe ziemniaki Gyros.

Życzymy smacznego!

Udka kurczaka pieczone na kapuście z grzybami

,

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *