Kotlety z mortadeli z frytkami to pomysł na szybki i ekonomiczny obiad z prostych składników. Przepis na kotlety z mortadeli to niewątpliwie wspomnienie czasów PRL’u. Panierowana mortadela zastępowała wówczas dość często klasyczny kotlet schabowy i była „mięsnym” dodatkiem do obiadu. Nam wszystkim, którzy pamiętają tamte czasy, mortadela w panierce zapewne kojarzy się z tanim posiłkiem, który jednak posiadał swój wyjątkowy urok i smak.
Mortadela smażona w panierce przepis dla wszystkich, którzy nie znają tego smaku i aromatu. Nie znają, a chcieliby spróbować 😉 Ale również dla osób, dla których mortadela z patelni nie jest niczym nowym. Tylko w gąszczu nowinek kulinarnych ze świata, zapomnieli, że kiedyś była na porządku dziennym. A przecież jesteśmy nostalgiczni i lubimy wracać do lat, które minęły, również w kontekście kulinarnym.
Mortadela na obiad. Jak zrobić kotlety z mortadeli? Jak zrobić mortadelę w panierce? Podobnie jak schabowe. Zresztą w PRL kotlety z mortadeli były nazywane oszukanymi schabowymi. Mortadelę należy pokroić w odpowiedniej grubości plastry, obtoczyć w mące, jajku oraz bułce tartej i usmażyć na oleju na złoty kolor z obu stron. To nasz sprawdzony przepis na pyszne i szybkie kotlety z mortadeli.
Kotlety z mortadeli przepis, który z pewnością ma tyle samo zwolenników co przeciwników. Dziś największym problemem jest jakość dostępnej na rynku mortadeli. Rzeczywiście łatwo nie jest 🙂 Ale nie poddawajmy się! Każdy z nas ma zapewne ulubiony sklep mięsny z dobrej jakości wędliną. Może ze składem tam dostępnej mortadeli wcale nie jest tak źle! Pytajmy, szukajmy i czytajmy etykiety. Wybierzmy tę z najkrótszym składem. Polecamy również przepis na domową mortadelę.
Kotlety z mortadeli z czym podawać? Nasza propozycja, to mortadela panierowana z domowymi frytkami. Świetnym dodatkiem będzie surówka z kapusty, lub mizeria. Mamy nadzieję, że nasz przepis przypadnie Wam do gustu i mortadela w panierce czasem zagości na Waszych stołach. Polecamy!
Kotlety z mortadeli z frytkami
Składniki:
Kotlety:
- dobrej jakości mortadela: 0,5 kg
- jajka: 2 szt.
- mąka pszenna
- bułka tarta
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Frytki:
- ziemniaki: 1 kg
- olej do smażenia
Kotlety z mortadeli z frytkami
Przygotowanie:
Mortadelę kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm.
Przygotowujemy trzy talerze. Do jednego wbijamy i roztrzepujemy jajka. Do drugiego mąkę, a do ostatniego bułkę tartą.
Ziemniaki obieramy, a następnie kroimy na frytki. W rondlu lub frytkownicy rozgrzewamy olej i smażymy na złoty kolor.
Mortadela jak smażyć? Każdy plaster obtaczamy najpierw z obu stron w mące, następnie w jajku i na koniec w bułce tartej. Następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu na średnim ogniu z jednej i drugiej strony na złoty kolor. Osuszamy na ręcznikach papierowych.
Obtoczenie mortadeli w mące powoduje związanie ewentualnej wilgoci na powierzchni kiełbasy. Dzięki temu mamy pewność, że panierka nam nie będzie odchodzić od kotleta.
Podajemy z frytkami i ulubioną surówką.
Życzymy smacznego!