Blog posts

Kotlety z mortadeli z frytkami

Kotlety z mortadeli z frytkami

drugie danie, Obiady, Przekąski, Wędlina, Z patelni

Kotlety z mortadeli z frytkami to pomysł na szybki i ekonomiczny obiad z prostych składników. Przepis na kotlety z mortadeli to niewątpliwie  wspomnienie czasów PRL’u. Panierowana mortadela zastępowała wówczas dość często klasyczny kotlet schabowy i była „mięsnym” dodatkiem do obiadu. Nam wszystkim, którzy pamiętają tamte czasy, mortadela w panierce zapewne kojarzy się z tanim posiłkiem, który jednak posiadał swój wyjątkowy urok i smak.

Mortadela smażona w panierce przepis dla wszystkich, którzy nie znają tego smaku i aromatu. Nie znają, a chcieliby spróbować 😉 Ale również dla osób, dla których mortadela z patelni nie jest niczym nowym. Tylko w gąszczu nowinek kulinarnych ze świata, zapomnieli, że kiedyś była na porządku dziennym. A przecież jesteśmy nostalgiczni i lubimy wracać do lat, które minęły, również w kontekście kulinarnym.

Mortadela na obiad. Jak zrobić kotlety z mortadeli? Jak zrobić mortadelę w panierce? Podobnie jak schabowe. Zresztą w PRL kotlety z mortadeli były nazywane oszukanymi schabowymi. Mortadelę należy pokroić w odpowiedniej grubości plastry, obtoczyć w mące, jajku oraz bułce tartej i usmażyć na oleju na złoty kolor z obu stron. To nasz sprawdzony przepis na pyszne i szybkie kotlety z mortadeli.

Kotlety z mortadeli przepis, który z pewnością ma tyle samo zwolenników co przeciwników. Dziś największym problemem jest jakość dostępnej na rynku mortadeli. Rzeczywiście łatwo nie jest 🙂 Ale nie poddawajmy się! Każdy z nas ma zapewne ulubiony sklep mięsny z dobrej jakości wędliną. Może ze składem tam dostępnej mortadeli wcale nie jest tak źle! Pytajmy, szukajmy i czytajmy etykiety. Wybierzmy tę z najkrótszym składem. Polecamy również przepis na domową mortadelę.

Kotlety z mortadeli z czym podawać? Nasza propozycja, to mortadela panierowana z domowymi frytkami. Świetnym dodatkiem będzie surówka z kapusty, lub mizeria. Mamy nadzieję, że nasz przepis przypadnie Wam do gustu i mortadela w panierce czasem zagości na Waszych stołach. Polecamy!

Kotlety z mortadeli z frytkami


Kotlety z mortadeli z frytkami 

Składniki: 

Kotlety: 

  • dobrej jakości mortadela: 0,5 kg
  • jajka: 2 szt.
  • mąka pszenna
  • bułka tarta
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Frytki: 

  • ziemniaki: 1 kg
  • olej do smażenia

Kotlety z mortadeli z frytkami 


Kotlety z mortadeli z frytkami

Przygotowanie: 

Mortadelę kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm.

Kotlety z mortadeli z frytkami

Przygotowujemy trzy talerze. Do jednego wbijamy i roztrzepujemy jajka. Do drugiego mąkę, a do ostatniego bułkę tartą.

Ziemniaki obieramy, a następnie kroimy na frytki. W rondlu lub frytkownicy rozgrzewamy olej i smażymy na złoty kolor.

Kotlety z mortadeli z frytkami

Mortadela jak smażyć? Każdy plaster obtaczamy najpierw z obu stron w mące, następnie w jajku i na koniec w bułce tartej. Następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu na średnim ogniu z jednej i drugiej strony na złoty kolor. Osuszamy na ręcznikach papierowych.

Obtoczenie mortadeli w mące powoduje związanie ewentualnej wilgoci na powierzchni kiełbasy. Dzięki temu mamy pewność, że panierka nam nie będzie odchodzić od kotleta.

Podajemy z frytkami i ulubioną surówką.

Życzymy smacznego!

Kotlety z mortadeli z frytkami

Kotlety z mortadeli z frytkami 

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *