Blog posts

Gulasz meksykański

Gulasz meksykański

Dania mięsne, Jednogarnkowe, Kuchnie świata, Obiady

Gulasz meksykański z mięsem mielonym, ryżem i warzywami, to prosty przepis na jednogarnkowy obiad, który przygotujesz w 30 minut! To pyszne danie inspirowane kuchnią meksykańską składa się z mielonej szynki wieprzowej, czerwonej fasoli, kukurydzy oraz kiełbasy gotowanych w pikantnym sosie pomidorowym. I choć sam przepis może nie jest wyjątkowo autentyczny, to podobnie jak nasza zupa gulaszowa smakuje wyśmienicie i jest jednym z tych dań, które bardzo łatwo dostosować do własnych upodobań. W tym przepisie użyliśmy fasoli oraz kukurydzy z puszki, dzięki czemu przygotowanie jest wyjątkowo szybkie i dziecinnie proste!

To danie meksykańskie z mięsem mielonym podobnie jak wiele innych potraw kuchni meksykańskiej można podawać z tortillą lub jeszcze lepiej – z tortillą wypełnioną odrobiną ryżu i oczywiście jedzoną rękami. Osobiście proponuję podać go właśnie z ryżem lub makaronem kolanka, ale klasycznie, czyli na talerzu. Meksykańskie smaki idealnie uzupełni dodatek w postaci pomidorowej salsy. Świetnie sprawdzi się również klasyczna surówka warzywna. Nasz przepis na gulasz po meksykańsku wykorzystuje mięso z szynki wieprzowej. Alternatywnie możesz użyć oczywiście mielonej wołowiny, mielonego kurczaka lub indyka.

Ten gulasz w stylu meksykańskim to danie, które można wykonać do bezpośredniego podania lub z wyprzedzeniem. Uważam, że jest nawet lepiej, gdy składniki mają czas na odpoczynek przed ponownym podgrzaniem. Dzięki temu wszystkie soki i tekstury mieszają się między sobą, co z kolei zapewnia jeszcze więcej smaku. Potrawa w przeciwieństwie do przepisu na gulasz z żołądków drobiowych nie zawiera mąki. Jest więc daniem całkowicie bezglutenowym. Potrzebujesz prostego pomysłu na obiad? Ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Jedna patelnia, proste składniki i tylko 30 minut przygotowania!

Gulasz meksykański


Gulasz meksykański

Składniki:

  • mięso mielone z szynki wieprzowej: 400 g
  • kiełbasa wiejska pokrojona w półplasterki: 200 g
  • fasola czerwona konserwowa: 200 – 250 g
  • kukurydza konserwowa: 200 g
  • czerwona papryka pokrojona w niewielką kostkę: 1 szt.
  • duża cebula pokrojona w drobną kosteczkę: 1 szt.
  • przeciśnięty przez praskę czosnek: 2 ząbki
  • bulion mięsny: 2 – 3 szklanki
  • oliwa z oliwek: 2 łyżki
  • mieszanka przypraw do burrito lub mieszanka przypraw do kuchni meksykańskiej: do smaku
  • koncentrat pomidorowy: 3 łyżki
  • drobna posiekana suszona lub świeża natka pietruszki: 1 łyżka
  • opcjonalnie: odrobina pasty chipotle

Gulasz meksykański


Gulasz meksykański – przepis

Wykonanie: 

Przygotowanie przepisu na gulasz po meksykańsku zacznij od pokrojenia warzyw oraz kiełbasy. Fasolę oraz kukurydzę odsącz z zalewy. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i dodaj pokrojoną kiełbasę. Przesmaż chwilę, aż się zrumieni i dodaj cebulkę oraz paprykę. Smaż przez kilka minut, często mieszając.

Następnie dodaj mięso mielone i posyp łyżeczką przyprawy do burrito lub kuchni meksykańskiej. Smaż do momentu, aż mięso zmieni kolor. Wlej 2 szklanki bulionu, wymieszaj i dodaj koncentrat pomidorowy. Patelnie przykryj pokrywką i gotuj wszystko na niskiej mocy palnika przez 10 – 15 minut. W razie potrzeby dodaj jeszcze bulionu.

Na koniec dodaj czerwoną fasolę oraz kukurydzę. Gotuj jeszcze 2 – 3  minuty. Wsyp natkę pietruszki, wymieszaj i spróbuj sosu, czy odpowiada Ci smakiem. W razie potrzeby dopraw jeszcze do smaku. Jeśli lubisz posmak wędzonej papryki, do sosu możesz dodać nieco pasty chipotle. Podawaj na gorąco z ryżem lub makaronem.

Zobacz też pomysł na sałatkę meksykańską w 10 minut.

Gulasz meksykański

Gulasz meksykański

Dziękujemy, że przeczytałeś ten tekst do końca. Redakcja Bloga kuchnianawypasie.pl

Napisz komentarz