Gulasz meksykański z mięsem mielonym, ryżem i warzywami, to prosty przepis na jednogarnkowy obiad, który przygotujesz w 30 minut! To pyszne danie inspirowane kuchnią meksykańską składa się z mielonej szynki wieprzowej, czerwonej fasoli, kukurydzy oraz kiełbasy gotowanych w pikantnym sosie pomidorowym. I choć sam przepis może nie jest wyjątkowo autentyczny, to podobnie jak nasza zupa gulaszowa smakuje wyśmienicie i jest jednym z tych dań, które bardzo łatwo dostosować do własnych upodobań. W tym przepisie użyliśmy fasoli oraz kukurydzy z puszki, dzięki czemu przygotowanie jest wyjątkowo szybkie i dziecinnie proste!
To danie meksykańskie z mięsem mielonym podobnie jak wiele innych potraw kuchni meksykańskiej można podawać z tortillą lub jeszcze lepiej – z tortillą wypełnioną odrobiną ryżu i oczywiście jedzoną rękami. Osobiście proponuję podać go właśnie z ryżem lub makaronem kolanka, ale klasycznie, czyli na talerzu. Meksykańskie smaki idealnie uzupełni dodatek w postaci pomidorowej salsy. Świetnie sprawdzi się również klasyczna surówka warzywna. Nasz przepis na gulasz po meksykańsku wykorzystuje mięso z szynki wieprzowej. Alternatywnie możesz użyć oczywiście mielonej wołowiny, mielonego kurczaka lub indyka.
Ten gulasz w stylu meksykańskim to danie, które można wykonać do bezpośredniego podania lub z wyprzedzeniem. Uważam, że jest nawet lepiej, gdy składniki mają czas na odpoczynek przed ponownym podgrzaniem. Dzięki temu wszystkie soki i tekstury mieszają się między sobą, co z kolei zapewnia jeszcze więcej smaku. Potrawa w przeciwieństwie do przepisu na gulasz z żołądków drobiowych nie zawiera mąki. Jest więc daniem całkowicie bezglutenowym. Potrzebujesz prostego pomysłu na obiad? Ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Jedna patelnia, proste składniki i tylko 30 minut przygotowania!
Gulasz meksykański
Składniki:
- mięso mielone z szynki wieprzowej: 400 g
- kiełbasa wiejska pokrojona w półplasterki: 200 g
- fasola czerwona konserwowa: 200 – 250 g
- kukurydza konserwowa: 200 g
- czerwona papryka pokrojona w niewielką kostkę: 1 szt.
- duża cebula pokrojona w drobną kosteczkę: 1 szt.
- przeciśnięty przez praskę czosnek: 2 ząbki
- bulion mięsny: 2 – 3 szklanki
- oliwa z oliwek: 2 łyżki
- mieszanka przypraw do burrito lub mieszanka przypraw do kuchni meksykańskiej: do smaku
- koncentrat pomidorowy: 3 łyżki
- drobna posiekana suszona lub świeża natka pietruszki: 1 łyżka
- opcjonalnie: odrobina pasty chipotle
Gulasz meksykański – przepis
Wykonanie:
Przygotowanie przepisu na gulasz po meksykańsku zacznij od pokrojenia warzyw oraz kiełbasy. Fasolę oraz kukurydzę odsącz z zalewy. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i dodaj pokrojoną kiełbasę. Przesmaż chwilę, aż się zrumieni i dodaj cebulkę oraz paprykę. Smaż przez kilka minut, często mieszając.
Następnie dodaj mięso mielone i posyp łyżeczką przyprawy do burrito lub kuchni meksykańskiej. Smaż do momentu, aż mięso zmieni kolor. Wlej 2 szklanki bulionu, wymieszaj i dodaj koncentrat pomidorowy. Patelnie przykryj pokrywką i gotuj wszystko na niskiej mocy palnika przez 10 – 15 minut. W razie potrzeby dodaj jeszcze bulionu.
Na koniec dodaj czerwoną fasolę oraz kukurydzę. Gotuj jeszcze 2 – 3 minuty. Wsyp natkę pietruszki, wymieszaj i spróbuj sosu, czy odpowiada Ci smakiem. W razie potrzeby dopraw jeszcze do smaku. Jeśli lubisz posmak wędzonej papryki, do sosu możesz dodać nieco pasty chipotle. Podawaj na gorąco z ryżem lub makaronem.
Zobacz też pomysł na sałatkę meksykańską w 10 minut.
Dziękujemy, że przeczytałeś ten tekst do końca. Redakcja Bloga kuchnianawypasie.pl