Blog posts

Kartoflaniki – grzybowe paszteciki

Kartoflaniki – grzybowe paszteciki

bez mięsa, Grzyby, Kolacja, Kuchnia regionalna, Obiady, Święta, Z patelni, Ziemniaki

Jeśli zostały Ci z weekendu gotowane ziemniaki i nie masz pomysłu na ich wykorzystanie, to proponujemy kartoflaniki – grzybowe paszteciki. To przepis na bardzo prosty w wykonaniu obiad z nadzieniem grzybowym lub innym. Wszystko zależy od tego co lubisz lub co masz w lodówce. Grzybowe paszteciki dobrze sprawdzą się jako danie bezmięsne.

Przepis na te kartoflaniki pochodzi ze ściany wschodniej naszego pięknego kraju. Dania tradycyjne, regionalne wracają do łask i coraz więcej z nas znajduje w nich smaki dzieciństwa i domu rodzinnego. Grzybowe paszteciki z pewnością dla wszystkich, którzy je znają, też do tych dań należą. Zapraszamy na przepis.

Kartoflaniki - grzybowe paszteciki


Kartoflaniki – grzybowe paszteciki

Składniki:

  • ziemniaki gotowane: 1kg
  • mąka pszenna: ok 250 g
  • jajko: 1 szt.

Nadzienie:

  • suszone grzyby: 80 g
  • cebula: 2 szt.
  • masło: 2 łyżki
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta: 2 łyżki

Kartoflaniki - grzybowe paszteciki


Kartoflaniki – grzybowe paszteciki

Wykonanie:

1. Grzyby zalewamy gorącą wodą, gotujemy ok 30 minut. Następnie odcedzamy i kroimy na drobne kawałki. Podsmażamy z cebulą na maśle aż będą miękkie. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy bułkę tartą, aby ściągnęła nadmiar wilgoci.

2. Ziemniaki przeciskamy przez praskę. dodajemy jajko i ok 200 g mąki, a następnie wyrabiamy na gładką masę. Na folii spożywczej z połowy ciasta tworzymy placek. Następnie na krawędzi układamy cienką porcję nadzienia i podnosząc folię zwijamy „roladkę”.

Kartoflaniki - grzybowe paszteciki

3. Kroimy na 6 – 7 cm kawałki i smażymy z jednej i drugiej strony na niewielkiej ilości tłuszczu na rumiano. Na koniec osuszamy na ręcznikach papierowych. Podajemy z ulubioną surówką.

Smacznego!

Kartoflaniki - grzybowe paszteciki

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *