Jeśli zostały Ci z weekendu gotowane ziemniaki i nie masz pomysłu na ich wykorzystanie, to proponujemy kartoflaniki – grzybowe paszteciki. To przepis na bardzo prosty w wykonaniu obiad z nadzieniem grzybowym lub innym. Wszystko zależy od tego co lubisz lub co masz w lodówce. Grzybowe paszteciki dobrze sprawdzą się jako danie bezmięsne.
Przepis na te kartoflaniki pochodzi ze ściany wschodniej naszego pięknego kraju. Dania tradycyjne, regionalne wracają do łask i coraz więcej z nas znajduje w nich smaki dzieciństwa i domu rodzinnego. Grzybowe paszteciki z pewnością dla wszystkich, którzy je znają, też do tych dań należą. Zapraszamy na przepis.
Kartoflaniki – grzybowe paszteciki
Składniki:
- ziemniaki gotowane: 1kg
- mąka pszenna: ok 250 g
- jajko: 1 szt.
Nadzienie:
- suszone grzyby: 80 g
- cebula: 2 szt.
- masło: 2 łyżki
- sól i pieprz do smaku
- bułka tarta: 2 łyżki
Kartoflaniki – grzybowe paszteciki
Wykonanie:
1. Grzyby zalewamy gorącą wodą, gotujemy ok 30 minut. Następnie odcedzamy i kroimy na drobne kawałki. Podsmażamy z cebulą na maśle aż będą miękkie. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy bułkę tartą, aby ściągnęła nadmiar wilgoci.
2. Ziemniaki przeciskamy przez praskę. dodajemy jajko i ok 200 g mąki, a następnie wyrabiamy na gładką masę. Na folii spożywczej z połowy ciasta tworzymy placek. Następnie na krawędzi układamy cienką porcję nadzienia i podnosząc folię zwijamy „roladkę”.
3. Kroimy na 6 – 7 cm kawałki i smażymy z jednej i drugiej strony na niewielkiej ilości tłuszczu na rumiano. Na koniec osuszamy na ręcznikach papierowych. Podajemy z ulubioną surówką.
Smacznego!
Joanna
7 października 2021 at 11:53 amCzy po usmazeniu można zamrozić karofaniki? Byłyby idealne na Wigilię, odgrzane w piekarniku. Pozdrawiam
KuchniaNaWypasie
8 października 2021 at 3:47 pmKartoflaniki można zamrozić.
Usmażone, wystudzone paszteciki trzeba ułożyć na tacy tak, aby się ze sobą nie stykały.
W ten sposób wstawić do zamrażalnika.
Kiedy zamarzną, można przełożyć do pojemnika lub woreczka.
Pozdrawiamy.