Blog posts

Pałki kurczaka z ziemniakami

Pałki kurczaka z ziemniakami

Jednogarnkowe, Kurczak, Obiady, Ziemniaki

Bardzo prosty w przygotowaniu obiad z patelni, czyli pałki kurczaka z ziemniakami i pysznym sosem pieczarkowym. To idealne danie jednogarnkowe z aromatycznym mięsem i doskonałym sosem z pieczarek. Do pełnego obiadu brakuje Ci tylko szybkiej surówki w kilka minut. Jeśli szukasz zatem pomysłu na to: Co zrobić z pałek kurczaka? Nasza propozycja okaże się strzałem w 10!

Pomysł na pałki kurczaka z patelni sprawdzi się przede wszystkim jako szybkie danie na posiłek w ciągu tygodnia. Kurczaka możesz zamarynować rano przed pracą lub poprzedniego dnia wieczorem. W czasie, kiedy kurczak się dusi, obierzesz ziemniaki i pokroisz pieczarki. Wszystko przygotujesz na jednej patelni, a wiec zmywania również nie będzie dużo.

Pałki kurczaka przepisy na obiad to zwykle dania z piekarnika, w rękawie oraz kurczak pieczony w naczyniu najczęściej z warzywami. Kurczak na patelni to idealna alternatywa dla drobiowego mięsa pieczonego. Przygotujesz go równie szybko i co najważniejsze – również w jednym naczyniu! Polecamy zatem nasz przepis na pałki z kurczaka z patelni z ziemniakami w pysznym sosie pieczarkowym. Zapraszamy!

Pałki kurczaka z ziemniakami


Pałki kurczaka z ziemniakami

Składniki: 

Mięso: 

  • podudzia z kurczaka: 6 szt.
  • papryka słodka: 1 łyżeczka
  • pieprz cayenne: 1/4 łyżeczki
  • ketchup: 2 łyżki
  • majeranek: 1 łyżka
  • czosnek: 2 ząbki
  • sól i pieprz do smaku
  • masło

Oraz:

  • ziemniaki: 500 g
  • pieczarki: 200 – 300 g
  • sól i pieprz do smaku

Pałki kurczaka z ziemniakami


Przepis na pałki kurczaka z ziemniakami

Przygotowanie: 

Podudzia dokładnie oczyść i umyj, a następnie osusz. Z papryki słodkiej, cayenne, ketchupu, majeranku, przeciśniętego przez praskę czosnku oraz soli i pieprzu przygotuj marynatę. Obtocz w niej dokładnie kurczaka i odstaw na 30 minut lub dłużej do zamarynowania.

Przygotuj pozostałe składniki. Ziemniaki obierz, umyj i pokój na ćwiartki lub połówki. Pieczarki pokrój w plasterki.

Na dużej patelni rozpuść masło. Dodaj podudzia i smaż na dużej mocy palnika, tak aby pałki się zrumieniły.

szybki obiad

Dodaj pozostałą marynatę, podlej odrobiną wody i zostaw na niskiej mocy palnika pod przykryciem na 10 minut. Następnie dodaj pokrojone pieczarki. Przykryj i duś na małej mocy palnika przez następne 10 – 15 minut. Jeśli jest taka potrzeba, podlej odrobiną wody, ale pieczarki powinny oddać jej wystarczająco dużo.

szybki obiad

Następnie dodaj pokrojone ziemniaki i duś pod przykryciem, aż ziemniaki i mięso będą miękkie. Dokładny czas może się różnić w zależności od wielkości podudzi. Jeśli podczas duszenia ubyło płynu uzupełnij go wodą, a jeszcze lepiej bulionem.

szybki obiad

Po ok. 20 – 25 minutach sprawdź na jednej pałce miękkość mięsa. Jeśli odchodzi dobrze od kości dopraw danie ostatecznie solą oraz pieprzem.

Podawaj z ulubioną surówką.

Zobacz również nasz przepis na rewelacyjne roladki z udek kurczaka nadziewane pieczarkami. Na pyszny domowy obiad sprawdzi też nasz kurczak z makaronem w sosie.

Życzymy smacznego!

Pałki kurczaka z ziemniakami

2 Comments

  1. Ewa
    10 maja 2021 at 19:33
    Reply

    Nareszcie normalne ludzkie przepisy dla zwykłych zjadaczy chleba a nie cuda na kiju z dziwnych składników. Życzę powodzenia ❤️

    • KuchniaNaWypasie
      10 maja 2021 at 20:04

      Dziękujemy.
      Bardzo przyjemnie czyta się takie opinie 😊
      Też uważamy, że te “cuda na kiju” już się nam nieco “przejadły”…
      Pozdrawiamy serdecznie 🙂

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *