Bardzo prosty w przygotowaniu obiad z patelni, czyli pałki kurczaka z ziemniakami i pysznym sosem pieczarkowym. To idealne danie jednogarnkowe z aromatycznym mięsem i doskonałym sosem z pieczarek. Do pełnego obiadu brakuje Ci tylko szybkiej surówki w kilka minut. Jeśli szukasz zatem pomysłu na to: Co zrobić z pałek kurczaka? Nasza propozycja okaże się strzałem w 10!
Pomysł na pałki kurczaka z patelni sprawdzi się przede wszystkim jako szybkie danie na posiłek w ciągu tygodnia. Kurczaka możesz zamarynować rano przed pracą lub poprzedniego dnia wieczorem. W czasie, kiedy kurczak się dusi, obierzesz ziemniaki i pokroisz pieczarki. Wszystko przygotujesz na jednej patelni, a wiec zmywania również nie będzie dużo.
Pałki kurczaka przepisy na obiad to zwykle dania z piekarnika, w rękawie oraz kurczak pieczony w naczyniu najczęściej z warzywami. Kurczak na patelni to idealna alternatywa dla drobiowego mięsa pieczonego. Przygotujesz go równie szybko i co najważniejsze – również w jednym naczyniu! Polecamy zatem nasz przepis na pałki z kurczaka z patelni z ziemniakami w pysznym sosie pieczarkowym. Zapraszamy!
Pałki kurczaka z ziemniakami
Składniki:
Mięso:
- podudzia z kurczaka: 6 szt.
- papryka słodka: 1 łyżeczka
- pieprz cayenne: 1/4 łyżeczki
- ketchup: 2 łyżki
- majeranek: 1 łyżka
- czosnek: 2 ząbki
- sól i pieprz do smaku
- masło
Oraz:
- ziemniaki: 500 g
- pieczarki: 200 – 300 g
- sól i pieprz do smaku
Przepis na pałki kurczaka z ziemniakami
Przygotowanie:
Podudzia dokładnie oczyść i umyj, a następnie osusz. Z papryki słodkiej, cayenne, ketchupu, majeranku, przeciśniętego przez praskę czosnku oraz soli i pieprzu przygotuj marynatę. Obtocz w niej dokładnie kurczaka i odstaw na 30 minut lub dłużej do zamarynowania.
Przygotuj pozostałe składniki. Ziemniaki obierz, umyj i pokój na ćwiartki lub połówki. Pieczarki pokrój w plasterki.
Na dużej patelni rozpuść masło. Dodaj podudzia i smaż na dużej mocy palnika, tak aby pałki się zrumieniły.
Dodaj pozostałą marynatę, podlej odrobiną wody i zostaw na niskiej mocy palnika pod przykryciem na 10 minut. Następnie dodaj pokrojone pieczarki. Przykryj i duś na małej mocy palnika przez następne 10 – 15 minut. Jeśli jest taka potrzeba, podlej odrobiną wody, ale pieczarki powinny oddać jej wystarczająco dużo.
Następnie dodaj pokrojone ziemniaki i duś pod przykryciem, aż ziemniaki i mięso będą miękkie. Dokładny czas może się różnić w zależności od wielkości podudzi. Jeśli podczas duszenia ubyło płynu uzupełnij go wodą, a jeszcze lepiej bulionem.
Po ok. 20 – 25 minutach sprawdź na jednej pałce miękkość mięsa. Jeśli odchodzi dobrze od kości dopraw danie ostatecznie solą oraz pieprzem.
Podawaj z ulubioną surówką.
Zobacz również nasz przepis na rewelacyjne roladki z udek kurczaka nadziewane pieczarkami. Na pyszny domowy obiad sprawdzi też nasz kurczak z makaronem w sosie.
Życzymy smacznego!
Ewa
10 maja 2021 at 19:33Nareszcie normalne ludzkie przepisy dla zwykłych zjadaczy chleba a nie cuda na kiju z dziwnych składników. Życzę powodzenia ❤️
KuchniaNaWypasie
10 maja 2021 at 20:04Dziękujemy.
Bardzo przyjemnie czyta się takie opinie 😊
Też uważamy, że te „cuda na kiju” już się nam nieco „przejadły”…
Pozdrawiamy serdecznie 🙂
Danka
23 stycznia 2022 at 19:51Świetny przepis…dziękuję za podsunięcie pomysłu a co najważniejsze potrawa prosta,nie trzeba biegać po marketach za wymyślnymi produktami!!👍
KuchniaNaWypasie
31 stycznia 2022 at 09:41Super 👌