Sprawdzony przepis na pyszny biszkopt z makiem i delikatnym kremem z serka mascarpone. To nasze ulubione, proste w przygotowaniu ciasto makowe, które w tym zestawieniu jest istną fantazją smaku. Aromatyczny, lekko cytrynowo – waniliowy krem w połączeniu z delikatnym biszkoptem makowym, tworzą cudowną, bardzo subtelną kompozycję, której nie sposób się oprzeć!
Nasz biszkopt makowy z kremem, to idealna propozycja na pyszne i bardzo ładne ciasto na świąteczny stół. Ale może być także pomysłem na klasyczny deser na weekend. Doskonały przepis dla wszystkich fanów maku oraz pysznego domowego kremu na bazie serka mascarpone. To ciasto będzie też z pewnością świetną alternatywą dla klasycznych ciast z masą makową.
Do tego ciasta z makiem i kremem użyliśmy serka mascarpone. Możesz go zastąpić również serkiem typu Bieluch, Mój Ulubiony lub klasycznym twarogiem sernikowym z wiaderka. Do kremu oprócz serka i maku, będziesz potrzebować poza tym cukru pudru, a także soku z cytryny oraz kilku kropel naturalnego ekstraktu z wanilii.
Przepis na ciasto z makiem i kremem znajdziesz wśród innych pomysłów na wypieki, które bardzo polecamy. Zobacz nasz przepis na pyszny seromakowiec łaciaty, a także na ciasto czekoladowe z kremem. Pięknie prezentować się również będzie ciasto Pychotka – Pani Walewska oraz cudowny sernik z rosą. Jak zrobić biszkopt z makiem kremem mascarpone? Zapraszamy na przepis!
Szklanka ma 250 ml
Forma do pieczenia: 25 x 25 cm
Biszkopt z makiem i kremem
Składniki:
Na biszkopt:
- mak mielony suchy: 1 szklanka
- jajka: 4 szt.
- cukier: 3 łyżki
- mąka ziemniaczana: 2 czubate łyżki stołowe
- proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
- odrobina soli
Na krem:
- serek mascarpone: 500 g
- cukier puder: 1/2 szklanki
- sok z cytryny: 2 łyżki
- kilka kropli ekstraktu z wanilii
- opcjonalnie: 2 łyżki mleka w proszku
- mak(niemielony): 2 łyżki
Biszkopt z makiem i kremem
Przygotowanie:
Bardzo dokładnie oddzielamy białka od żółtek i pilnujemy, aby do białek nie dostała się nawet odrobina żółtka. Do białek dodajemy odrobinę soli i zaczynamy ubijać. Kiedy piana będzie prawie sztywna, wsypujemy partiami cukier i miksujemy, aż się rozpuści.
Do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku i delikatnie mieszamy miotełką, aż dobrze połączą się z ubitymi białkami.
W oddzielnej miseczce mieszamy proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną i suchy mielony mak. Mieszamy z masą jajeczną w trzech – czterech etapach.
Spód formy wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez ok. 35 – 40 minut. Następnie wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
Jeżeli biszkopt się nieco wybrzuszył, ścinamy mu delikatnie wierzch. Formę, w której go piekliśmy wykładamy folią spożywczą i na dno przekładamy biszkopt.
Serek mascarpone powinien mieć temperaturę pokojową. Jeśli zebrała się na nim serwatka, zlewamy ją. Serek przekładamy do miski i wolno miksujemy, dodając cukier puder. Gdy uzyskamy odpowiedni poziom słodyczy, dodajemy wanilię i sok z cytryny. Jeśli chcemy, aby masa była bardziej mleczna i stabilniejsza, na koniec dodajemy 2 łyżki mleka w proszku. Miksujemy na niskich obrotach tylko do momentu całkowitego połączenia składników. Dodajemy mak (nie mielony!) i mieszamy dokładnie przy pomocy łyżki.
Gotowy krem wykładamy na biszkopt i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki, aż masa stężeje.
Ciasto możemy udekorować bitą śmietaną lub w inny dowolny sposób.
Życzymy smacznego!