Blog posts

Śledzie po tatarsku

Śledzie po tatarsku

Dania rybne, Grzyby, Sałatki i surówki, Wigilia i Święta

Doskonała sałatka z prostych składników, czyli sprawdzony przepis na śledzie po tatarsku. To idealna propozycja zarówno dla entuzjastów śledzi w każdej postaci, jak również dla wielbicieli szybkich, a jednocześnie smacznych przekąsek. Sprawdzi się doskonale zarówno na co dzień, jak również od święta.

Sałatka śledziowa po tatarsku nie jest z pewnością daniem, w którym można sobie pozwolić na eksperymenty. Tu sprawdzą się znane i proste składniki. Co więcej, dzięki temu, sałatka ze śledzi jest propozycją bardzo ekonomiczną w przygotowaniu. Natomiast po zamianie śmietany i majonezu na jogurt grecki – również niezbyt kaloryczną. Tym większa szkoda, że po podobne dania sięgamy najczęściej w okresie świątecznym lub w czasie postu. Zwłaszcza że tego rodzaju sałatki przyrządza się bardzo szybko,

Nasz śledź po tatarsku w śmietanie, to danie, w którym na pierwszym planie króluje rzecz jasna ryba. Ale nie oznacza to, że pozostałe składniki nie mają tu nic do powiedzenia. Chrupiące ogórki konserwowe, świeża cebulka oraz dodatek marynowanych grzybków idealnie komponuje się z głównym składnikiem. Jeśli chodzi o to, czy śledź po tatarsku będzie bardziej lub mniej kwaśny, to już kwestia naszego smaku. Dodanie lub ujęcie korniszonów oraz grzybów skutecznie zwiększy lub zmniejszy ostrość naszej sałatki.

Nie da się ukryć, że przepis na śledzia po tatarsku, to propozycja na przekąskę dość kwaśną w smaku. Możesz go złagodzić stosując zamiast ogórków konserwowych, na przykład nasze ogórki zakąskowe. Zapraszamy do skorzystania z naszego przepisu na śledzie w sosie tatarskim. Polecamy!

Śledzie po tatarsku 


Śledzie po tatarsku 

Składniki: 

  • filety śledziowe: ok. 300 – 400 g
  • ogórki konserwowe: 3 szt.
  • cebula: 1 szt.
  • pieczarki lub leśne grzyby marynowane: 8 – 10 szt.
  • posiekany koperek: 2 łyżki
  • śmietana 18 %: 2 łyżki
  • majonez: 2 łyżki

Śledzie po tatarsku 


Śledzie po tatarsku przepis 

Przygotowanie: 

Jeśli filety śledziowe są bardzo słone, należy wymoczyć je w wodzie, a następnie osuszyć przy pomocy ręczników papierowych. Śledzie kroimy na 2 – 3 cm kawałki.

Ogórki konserwowe oraz pieczarki kroimy w niewielką kostkę. Podobnie postępujemy z cebulką.

Pokrojone składniki przekładamy do miseczki. Dodajemy posiekany koperek, śmietanę oraz majonez (lub zamiennie jogurt grecki). Dokładnie mieszamy.

Sałatkę odstawiamy na kilka godzin, aby składniki dokładnie się przegryzły.

Zobacz również nasze sprawdzone przepisy na śledzie po cygańsku, pyszne śledzie z suszonymi grzybami oraz aromatyczne śledzie marynowane w musztardzie.

Życzymy smacznego!

Śledzie po tatarsku 

Napisz komentarz