Blog posts

Jajka w sosie musztardowym

Jajka w sosie musztardowym

Bez mięsa, Kolacja, Przekąski, Śniadanie, Święta

Przepis na pyszne jajka w prostym do przygotowania, kremowym sosie musztardowym na zimno. Doskonała propozycja na przystawkę na wielkanocnym stole, ale również na inne przyjęcia i spotkania rodzinne. Aby wykonać to pyszne danie wystarczy ugotować na twardo jajka oraz ręcznie lub przy pomocy miksera wymieszać składniki na sos. Potem podać na stół i rozkoszować się smakiem, ponieważ jajka w tym sosie są wyjątkowo pyszne!

Nasz sos musztardowy jest bez śmietany i bez bulionu. To najprostszy sos z musztardy, który idealnie sprawdzi się nie tylko do jajek, ale również do sałatek, kiełbasek oraz mięs duszonych, pieczonych oraz dań z grilla. Jeśli lubisz, możesz nieco pokręcić smak sosu, dodając do niego odrobinę pieprzu cayenne. Jajka z sosem musztardowym polecamy wszystkim, którzy szukają sprawdzonego, łatwego, a zarazem wyjątkowo smacznego przepisu na wielkanocne jajko. Zapraszamy!

Jajka w sosie musztardowym 


Jajka w sosie musztardowym 

Składniki:

  • jajka: 6 szt.
  • majonez: 2 łyżki
  • musztarda Dijon: 2 łyżki
  • musztarda miodowa: 1 łyżka
  • miód: 1 łyżka
  • sok z cytryny: 1 łyżka
  • sól i pieprz do smaku

Jajka w sosie musztardowym 


Jajka w sosie musztardowym – przepis

Przygotowanie: 

Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy na pół lub na ćwiartki.

Naszym zdaniem najlepszą musztardą do sosu jest Dijon, ale dobrze sprawdzi się też musztarda sarepska. Jeśli należysz do osób, które lubią bardziej wyraziste – ostre smaku, możesz dodać musztardę rosyjską. Należy jednak wówczas pamiętać, aby zmniejszyć jej ilość i sprawdzać smakowo podczas mieszania ostrość sosu.

Jeśli chodzi o dodatek musztardy miodowej, to jest ona wskazana przynajmniej ze względu na piękny kolor, który udzieli się również naszemu sosowi.

Majonez, obie musztardy, miód oraz sok z cytryny miksujemy na gładką masę. Doprawiamy ewentualnie do smaku pieprzem oraz ewentualnie solą. Warto podkreślić, że sos nabierze pełniejszego smaku, jeśli przygotujemy go wcześniej i wstawimy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem należy go tylko ponownie wymieszać widelcem lub łyżką.

Połowę sosu wykładamy na półmisek. Układamy połówki lub ćwiartki jajek. Lekko polewamy pozostałym sosem. Dekorujemy według uznania sałatą, koperkiem lub natką pietruszki.

Polecamy też nasz przepis na jajka faszerowane pieczarkami, a także jajka faszerowane łososiem. Pyszne są również: sałatka z łososiem i jajkiem oraz sałatka z pieczarkami i jajkiem.

Życzymy smacznego!

Jajka w sosie musztardowym 

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.