Blog posts

Seromakowiec łaciaty

Seromakowiec łaciaty

Ciasta i desery, Święta, Z piekarnika

Łatwy przepis na pyszny, wilgotny seromakowiec łaciaty. Doskonałe ciasto dla wszystkich, którzy uwielbiają połączenie makowca z sernikiem. Cudowna, domowa, mocno bakaliowa masa makowa oraz lekki, delikatnie cytrynowy sernik, tworzą rewelacyjny duet. To idealne ciasto na Święta oraz inne wyjątkowe okazje, kiedy na stole powinien pojawić się właśnie taki, elegancki deser. Jeśli szukasz więc pomysłu na domowe, świąteczne ciasto z makiem i bakaliami, koniecznie zobacz nasz przepis!

Seromak łaciaty, to nasz ulubiony przepis na pyszny wypiek z masy makowej i sera. Seromakowce przepisy, które goszczą w naszych domach najczęściej, to ciasta z warstwami. Wersja, którą dziś proponujemy, nie jest trudniejsza w wykonaniu. Za to każdy kawałek ciasta wygląda i smakuje inaczej, dzięki nieregularnemu rozłożeniu maku oraz sera. Żadna z mas w tym cieście nie dominuje, wręcz idealnie się równoważą. A cienki, mało wyczuwalny spód z herbatników, świetnie w tym deserze sprawdza.

Ciasto seromakowiec, to jeden z wielu przepisów na świąteczne desery, które znajdziesz na naszym Blogu Kulinarnym. Polecamy oryginalny przepis na makowiec japoński w płaszczyku oraz na pyszny miodownik bez pieczenia. Ozdobą świątecznego stołu będzie również sernik królewski, a także makowiec bez pieczenia. Jak zrobić dobry seromakowiec? Zapraszamy na przepis i mamy nadzieję, że znajdzie wśród Was wielu zwolenników. Polecamy!

Forma do ciasta 25 x 25 cm

Szklanka ma 250 ml

Seromakowiec 


Seromakowiec 

Składniki:

  • herbatniki: 15 szt.

Masa makowa: 

  • mak mielony: 300 g
  • mleko: 1 szklanka
  • bakalie: 3/4 szklanki
  • miód
  • amaretto
  • masło: 2 łyżki
  • jajka: 3 szt.
  • dżem śliwkowy lub wiśniowy: 2 łyżki
  • kasza manna: 2 – 3 łyżki
  • jabłko: 1 szt.

Masa twarogowa:

  • serek z wiaderka: 0,5 kg
  • jajka: 3 szt.
  • budyń jasny: 1 op. (40 g)
  • sok z cytryny: 2 łyżki
  • śmietana 18 %: 200 g
  • cukier do smaku

Seromakowiec 


Seromakowiec przepis

Wykonanie

Formę wykładamy papierem do pieczenia. Dno wykładamy herbatnikami.

Masa makowa:

W rondelku zagotowujemy mleko, wsypujemy mak i gotujemy przez chwilę, cały czas mieszając. Jeżeli mleko się wchłonie i masa jest nieco sucha, dodajemy jeszcze nieco mleka. Odstaw masę, aby lekko ostygła.

Bakalie zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 5 minut. Następnie odcedzamy i dodajemy do maku. Dodajemy także starte na grube pazurki jabłko oraz dżem i dokładnie mieszamy. Stopniowo dodajemy miód, aż uzyskamy odpowiedni dla nas poziom słodkości masy. Dolewamy odrobinę likieru amaretto. Jeśli nie chcemy w masie alkoholu, likier możemy zastąpić olejkiem migdałowym. Na koniec dodajemy jajka oraz kaszę mannę i mieszamy.

Masa twarogowa:

Składniki na masę twarogową powinny mieć temperaturę pokojową.

Wszystkie produkty umieszczamy w misce i mieszamy przy pomocy łyżki lub miotełki. Dodajemy do smaku cukier.

Przygotowanie: 

Na ciastka wykładamy kilka nieregularnych kleksów z masy makowej. Następnie zalewamy masą twarogową i wykładamy resztę masy z maku, tak aby uzyskać nieregularną strukturę ciasta.

Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 1 godziny. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia.

Schłodzone ciasto dekorujemy polewą czekoladową, lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.

Życzymy smacznego!

Seromakowiec 

 

 

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *