Chrupiący, domowy chleb z samych ziaren bez mąki i drożdży. To sprawdzony przepis na pyszny, pieczony chleb bezglutenowy. Idealny dla wszystkich stosujących dietę keto i nie tylko. Chlebek jest prosty w przygotowaniu, bardzo zdrowy i zawiera dużo błonnika. Przekonaj się jak pyszny może być chleb bez mąki.
Przepis na chleb z samych ziaren jest bardzo uniwersalny i możesz go łatwy sposób dostosować do własnych upodobań. My wykorzystaliśmy otręby żytnie, mieszane ziarno słonecznika, dyni, sezamu i siemienia lnianego. Dodaliśmy suszoną żurawinę oraz suszoną śliwkę. Składniki uzupełniają orzechy włoskie. Dzięki dużej ilości nasion, chleb nie potrzebuje dodatku w postaci oleju. Jest zwarty, z pewnością nie miękki, ale pięknie pachnie i jest cudownie chrupiący.
Chleb z ziaren przepis, który nie wymaga dodatku drożdży lub proszku do pieczenia. Do jego przygotowania potrzebna jest tylko miska, aby wymieszać wszystkie składniki. Jeśli masz taką możliwość skorzystaj z produktów ekologicznych. Dzięki temu chlebek będzie jeszcze zdrowszy. Jeśli szukasz więc pomysłu na bezglutenowy chleb domowej roboty lub zastanawiasz jak zrobić chleb z samych ziaren bez mąki, nasz przepis jest właśnie dla Ciebie! Zapraszamy!
Szklanka ma 250 ml
Forma do pieczenia 21 x 11 cm
Chleb z samych ziaren
Składniki:
- mieszane ziarna (słonecznik, dynia, sezam, siemię lniane… ): 2,5 szklanki
- otręby żytnie: 6 łyżek
- pokrojone owoce suszone ( śliwka, żurawina, morele… ): 0,5 szklanki
- jajka: 2 szt.
- woda: 1 szklanka
- sól: 1 płaska łyżeczka
Chleb z samych ziaren
Przygotowanie
Ziarna możesz dobrać w dowolnej proporcji. Wsyp je do miski i wymieszaj z pokrojonymi w drobną kostkę suszonymi owocami. W tym wypadku również ich rodzaj jest dowolny.
Dodaj otręby żytnie, sól oraz szklankę wody i jajka. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i odstaw na 15 minut.
Formę wyłóż papierem do pieczenia. Masę przełóż do formy i ładnie wyrównaj. Możesz kilka razy uderzyć formą o blat (nie za mocno :)), aby masa wszędzie dobrze wpłynęła.
Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 45 – 50 minut.
Zobacz również nasz pomysł na pyszny domowy chleb pszenno – żytni na drożdżach oraz propozycję na chleb z ziołami i ziarnem. Pyszny jest także domowy chlebek bez wyrabiania, a także wyjątkowo efektowny chleb tygrysi.
Życzymy smacznego!