Blog posts

Chleb z samych ziaren

Chleb z samych ziaren

Chleb i bułki

Chrupiący, domowy chleb z samych ziaren bez mąki i drożdży. To sprawdzony przepis na pyszny, pieczony chleb bezglutenowy. Idealny dla wszystkich stosujących dietę keto i nie tylko. Chlebek jest prosty w przygotowaniu, bardzo zdrowy i zawiera dużo błonnika. Przekonaj się jak pyszny może być chleb bez mąki.

Przepis na chleb z samych ziaren jest bardzo uniwersalny i możesz go łatwy sposób dostosować do własnych upodobań. My wykorzystaliśmy otręby żytnie, mieszane ziarno słonecznika, dyni, sezamu i siemienia lnianego. Dodaliśmy suszoną żurawinę oraz suszoną śliwkę. Składniki uzupełniają orzechy włoskie. Dzięki dużej ilości nasion, chleb nie potrzebuje dodatku w postaci oleju. Jest zwarty, z pewnością nie miękki, ale pięknie pachnie i jest cudownie chrupiący.

Chleb z ziaren przepis, który nie wymaga dodatku drożdży lub proszku do pieczenia. Do jego przygotowania potrzebna jest tylko miska, aby wymieszać wszystkie składniki. Jeśli masz taką możliwość skorzystaj z produktów ekologicznych. Dzięki temu chlebek będzie jeszcze zdrowszy. Jeśli szukasz więc pomysłu na bezglutenowy chleb domowej roboty lub zastanawiasz jak zrobić chleb z samych ziaren bez mąki, nasz przepis jest właśnie dla Ciebie! Zapraszamy!

Szklanka ma 250 ml

Forma do pieczenia 21 x 11 cm

Chleb z samych ziaren


Chleb z samych ziaren

Składniki: 

  • mieszane ziarna (słonecznik, dynia, sezam, siemię lniane… ): 2,5 szklanki
  • otręby żytnie: 6 łyżek
  • pokrojone owoce suszone ( śliwka, żurawina, morele… ): 0,5 szklanki
  • jajka: 2 szt.
  • woda: 1 szklanka
  • sól: 1 płaska łyżeczka

Chleb z samych ziaren


Chleb z samych ziaren

Przygotowanie 

Ziarna możesz dobrać w dowolnej proporcji. Wsyp je do miski i wymieszaj z pokrojonymi w drobną kostkę suszonymi owocami. W tym wypadku również ich rodzaj jest dowolny.

Dodaj otręby żytnie, sól oraz szklankę wody i jajka. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i odstaw na 15 minut.

Formę wyłóż papierem do pieczenia. Masę przełóż do formy i ładnie wyrównaj. Możesz kilka razy uderzyć formą o blat (nie za mocno :)), aby masa wszędzie dobrze wpłynęła.

Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 45 – 50 minut.

Zobacz również nasz pomysł na pyszny domowy chleb pszenno – żytni na drożdżach oraz propozycję na chleb z ziołami i ziarnem. Pyszny jest także domowy chlebek bez wyrabiania, a także wyjątkowo efektowny chleb tygrysi.

Życzymy smacznego!

Chleb z samych ziaren

Napisz komentarz