Blog posts

Domowe jagodzianki – sprawdzony przepis

Domowe jagodzianki – sprawdzony przepis

Ciasta i desery, Dla dzieci, Przekąski, Wypieki, Z piekarnika

Sprawdzony przepis na pyszne domowe jagodzianki drożdżowe z kruszonką. Puszyste, subtelnie słodkie drożdżówki z jagodami bez wyrabiania. Z soczystym  środkiem, posypane chrupiącą kruszonką. Idealne z mlekiem lub kakao. Wielu z Was zapewne szuka przepisu na jagodzianki jak u Babci, aby przywrócić we własnej kuchni smak i zapach tych pysznych bułeczek drożdżowych. Mamy nadzieję, że nasz przepis pozwoli to zrobić nawet tym, którzy nie mają dużego doświadczenia w tego typu wypiekach.

Z pewnością nie raz słyszeliście tekst: Mamo zrób mi takie jagodzianki jak z cukierni 🙂 Nasze bułeczki drożdżowe z jagodami świetnie sprawdzą się jako deser dla dzieci. Nam najlepiej smakują z zimnym mlekiem. Doskonale dopełnią smak popołudniowej kawy oraz kakao. Bułki z jagodami i kruszonką idealnie sprawdzą się w podróży oraz na piknik.

Ten prosty przepis na pyszne jagodzianki, to jedna z wielu propozycji na domowe bułeczki, które znajdziesz na Naszym Blogu Kulinarnym. Zobacz przepis na nasze ulubione bułeczki drożdżowe maślane, a także pachnące drożdżówki z budyniem waniliowym. Sprawdź również pomysł na drożdżówki z twarogiem. Jak upiec drożdżówki z jagodami? Zapraszamy na przepis na jagodzianki bez wyrabiania!

Domowe jagodzianki - sprawdzony przepis 


Domowe jagodzianki – sprawdzony przepis 

Składniki

Na ciasto: 

  • mąka pszenna typ 500 – 550: 2,5 szklanki
  • mleko ciepłe: 125 ml
  • jajka: 3 szt.
  • cukier: 2 łyżki
  • cukier z prawdziwą wanilią: 2 łyżki
  • olej: 5 łyżek
  • drożdże świeże: 25 g
  • szczypta soli

Nadzienie: 

  • jagody: 2 szklanki
  • cukier: 3 łyżki
  • mąka ziemniaczana: 1 łyżka

Kruszonka:

  • mąka pszenna: 100 g
  • masło: 50 g
  • cukier puder: 50 g
  • oraz 1 jajko do posmarowania bułek

Domowe jagodzianki - sprawdzony przepis 


Przepis na domowe jagodzianki z kruszonką 

Jak zrobić jagodzianki? 

 Mleko podgrzej do temperatury ok. 30 – 35 stopni. Pozostałe składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Ciasto: 

Do ciepłego mleka dodaj cukry, 3 łyżki mąki oraz drożdże. Odstaw do momentu, gdy drożdże zaczną pracować. Następnie dodaj do nich olej oraz jajka. Wymieszaj, aby powstała jednolita masa.

Wlej masę do przesianej mąki i przy pomocy łyżki zacznij wyrabiać ciasto do momentu, aż mąka nie będzie widoczna. Jeśli ciasto bardzo ciężko się wyrabia, możesz dodać 1 lub 2 łyżki mleka. Następnie miskę przykryj folią spożywczą oraz ręcznikiem i zostaw do wyrośnięcia.

Nadzienie:

Do świeżych jagód dodaj mąkę ziemniaczaną, cukier i dobrze wymieszaj.

Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę i powyrabiaj kilka razy, aby je odpowietrzyć. Następnie podziel ciasto na 8 – 10 części. Każdą porcję rozwałkuj na nieduży placek i nałóż ok. 1 łyżki nadzienia.

Sklej dobrze brzegi, delikatnie uformuj bułkę i stroną łączenia ułóż do spodu na wyłożonej papierem do pieczenia blasze piekarnikowej. Powtórz z pozostałymi składnikami. Przykryj ściereczką i zostaw na 15 minut do wyrośnięcia.

Kruszonka:

Gdy bułeczki wyrastają, przygotuj kruszonkę. Masło na kruszonkę musi być bezpośrednio z lodówki. Zimne masło, mąkę oraz cukier puder umieść na stolnicy. Przy pomocy noża siekaj do momentu, aż zaczną się łączyć i powstaną grudki. Możesz także ją przygotować przy pomocy blendera, miksując bardzo krótko wszystkie składniki.

Pieczenie:

Wyrośnięte bułki posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp kruszonką i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz przez 20 – 25 minut.

Jak zrobić jagodzianki z jagodami ze słoika?

Praktycznie cały przepis wygląda tak samo. Należy pamiętać, aby jagody ze słoika przełożyć na sitko i odsączyć z nadmiaru soku. Do składników na nadzienie można dodać ok. 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej więcej. Dzięki temu zbierze ona ewentualny nadmiar wilgoci z jagód. Pozostałe czynności wykonaj tak samo jak w przepisie.

Jak zrobić jagodzianki z mrożonymi jagodami?

Podczas wypieku jagodzianek z owocami mrożonymi, pamiętaj aby jagód wcześniej nie rozmrażać. Zamrożone jagody łączymy bezpośrednio z cukrem pudrem oraz mąką ziemniaczaną i nadziewamy bułeczki.

Życzymy smacznego!

Domowe jagodzianki - sprawdzony przepis 

4.2/5 - (4 votes)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

4.2/5 - (4 votes)