Blog posts

Drożdżówki z serem

Drożdżówki z serem

Chleb i bułki, Dla dzieci, Drożdżówki i babeczki

Sprawdzony przepis na pachnące, domowe drożdżówki nadziewane serem z wiaderka. Bułeczki są bardzo efektowne. mimo, że nie trzeba ich formować. Są cudownie aromatyczne, oryginalne i z pewnością zaskoczą Cię bardzo prostym przygotowaniem. U nas znajdziesz przepis krok po kroku na okrągłe drożdżówki z serem, które na pewno pokocha cała rodzina.

Jeśli lubisz drożdżowe wypieki i często szukasz nowych inspiracji, to nasze bułeczki z serem na drożdżach niewątpliwie przypadną Ci do gustu. Do przygotowania bułek możesz wykorzystać ser z wiaderka lub użyć klasycznego twarogu z kostki. Nadzienie układamy na porcję rozpłaszczonego ciasta, a następnie odwracamy. Przy pomocy nożyczek lub radełka do pizzy nacinamy brzegi. Resztę pracy wykona rozgrzany piekarnik. Szybko, łatwo i skutecznie:)

Bułeczki drożdżowe z serem przepis, który polecamy wszystkim fanom domowych wypieków na drożdżach. Jeśli szukasz więc łatwego deseru, który posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym, koniecznie zobacz ten przepis. Skusi Cię już sam zapach pieczonych bułek, a gotowym, puszystym bułeczkom, wypełnionym waniliowym serem po prostu nie sposób się oprzeć! Oczywiście najlepiej smakują na ciepło, ale po wystudzeniu też są pyszne.

Przepis na drożdżówki z serem znajdziesz na Naszym Blogu Kulinarnym wśród innych propozycji na domowe bułki. Zobacz także przepis na domowe bułeczki drożdżowe maślane oraz na drożdżówki z budyniem waniliowym. Pyszne są także nasze puszyste bułeczki śniadaniowe pszenne, a także niemieckie bułki Kohla. Inne sprawdzone przepisy na bułki i chleby odkryjesz w kategorii pieczywo. Jak upiec drożdżówki z serem? Zapraszamy na przepis!

Drożdżówki z serem


Drożdżówki z serem

Składniki 

Na ciasto:

  • mąka pszenna uniwersalna: 2 i pół szklanki
  • ciepłe mleko: 130 ml
  • jajka od szczęśliwych kur: 3 szt. + 1 do posmarowania
  • cukier: 4 łyżki
  • olej: 4 łyżki
  • drożdże świeże: 20 g
  • szczypta soli
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego
  • cukier puder do posypania

Nadzienie:

  • ser z wiaderka lub kostka krajanka: 300 g
  • cukier do smaku
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego
  • sok z cytryny: 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana: 2 łyżki

Drożdżówki z serem


Drożdżówki z serem

Przygotowanie 

Do ciepłego mleka wsypać cukier oraz drożdże. Zamieszać dokładnie i odstawić na 10 minut.

Dodać (3) jajka, wanilię oraz sól. Dokładnie wymieszać do połączenia składników. Następnie dodać przesianą mąkę i ponownie wymieszać, aż mąka całkowicie się wchłonie. Dodać olej i dokładnie połączyć. Przykryć ręcznikiem i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.

Ser rozgnieść widelcem, dodać sok z cytryny, wanilię i cukier do smaku. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać.

Ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat. Dwa – trzy razy przerobić ciasto, aby je odgazować. Ciasto podzielić na ok. 70 g porcje. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć na placek. Na środek nałożyć porcję nadzienia. Następnie skleić brzegi ciasta i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do spodu i delikatnie rozpłaszczyć każdą bułeczkę. Przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na 10 minut.

Następnie przy pomocy nożyczek, noża lub radełka nacinamy brzegi każdej bułeczki na głębokość ok. 2 – 3 cm. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 25 minut, aż drożdżówki się ładnie zrumienią.

Po wyjęciu z piekarnika i lekkim ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Życzymy smacznego!

Drożdżówki z serem

Napisz komentarz