Sprawdzony przepis na pachnące, domowe drożdżówki nadziewane serem z wiaderka. Bułeczki są bardzo efektowne. mimo, że nie trzeba ich formować. Są cudownie aromatyczne, oryginalne i z pewnością zaskoczą Cię bardzo prostym przygotowaniem. U nas znajdziesz przepis krok po kroku na okrągłe drożdżówki z serem, które na pewno pokocha cała rodzina.
Jeśli lubisz drożdżowe wypieki i często szukasz nowych inspiracji, to nasze bułeczki z serem na drożdżach niewątpliwie przypadną Ci do gustu. Do przygotowania bułek możesz wykorzystać ser z wiaderka lub użyć klasycznego twarogu z kostki. Nadzienie układamy na porcję rozpłaszczonego ciasta, a następnie odwracamy. Przy pomocy nożyczek lub radełka do pizzy nacinamy brzegi. Resztę pracy wykona rozgrzany piekarnik. Szybko, łatwo i skutecznie:)
Bułeczki drożdżowe z serem przepis, który polecamy wszystkim fanom domowych wypieków na drożdżach. Jeśli szukasz więc łatwego deseru, który posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym, koniecznie zobacz ten przepis. Skusi Cię już sam zapach pieczonych bułek, a gotowym, puszystym bułeczkom, wypełnionym waniliowym serem po prostu nie sposób się oprzeć! Oczywiście najlepiej smakują na ciepło, ale po wystudzeniu też są pyszne.
Przepis na drożdżówki z serem znajdziesz na Naszym Blogu Kulinarnym wśród innych propozycji na domowe bułki. Zobacz także przepis na domowe bułeczki drożdżowe maślane oraz na drożdżówki z budyniem waniliowym. Pyszne są także nasze puszyste bułeczki śniadaniowe pszenne, a także niemieckie bułki Kohla. Inne sprawdzone przepisy na bułki i chleby odkryjesz w kategorii pieczywo. Jak upiec drożdżówki z serem? Zapraszamy na przepis!
Drożdżówki z serem
Składniki
Na ciasto:
- mąka pszenna uniwersalna: 2 i pół szklanki
- ciepłe mleko: 130 ml
- jajka od szczęśliwych kur: 3 szt. + 1 do posmarowania
- cukier: 4 łyżki
- olej: 4 łyżki
- drożdże świeże: 20 g
- szczypta soli
- kilka kropli ekstraktu waniliowego
- cukier puder do posypania
Nadzienie:
- ser z wiaderka lub kostka krajanka: 300 g
- cukier do smaku
- kilka kropli ekstraktu waniliowego
- sok z cytryny: 2 łyżki
- mąka ziemniaczana: 2 łyżki
Drożdżówki z serem
Przygotowanie
Do ciepłego mleka wsypać cukier oraz drożdże. Zamieszać dokładnie i odstawić na 10 minut.
Dodać (3) jajka, wanilię oraz sól. Dokładnie wymieszać do połączenia składników. Następnie dodać przesianą mąkę i ponownie wymieszać, aż mąka całkowicie się wchłonie. Dodać olej i dokładnie połączyć. Przykryć ręcznikiem i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.
Ser rozgnieść widelcem, dodać sok z cytryny, wanilię i cukier do smaku. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać.
Ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat. Dwa – trzy razy przerobić ciasto, aby je odgazować. Ciasto podzielić na ok. 70 g porcje. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć na placek. Na środek nałożyć porcję nadzienia. Następnie skleić brzegi ciasta i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do spodu i delikatnie rozpłaszczyć każdą bułeczkę. Przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na 10 minut.
Następnie przy pomocy nożyczek, noża lub radełka nacinamy brzegi każdej bułeczki na głębokość ok. 2 – 3 cm. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 25 minut, aż drożdżówki się ładnie zrumienią.
Po wyjęciu z piekarnika i lekkim ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Życzymy smacznego!