Blog posts

Bułeczki drożdżowe z pieczarkami i serem

Bułeczki drożdżowe z pieczarkami i serem

Bułki, Chleb i bułki, Dania bez mięsa

Przepis na pyszne, mięciutkie bułeczki drożdżowe faszerowane pieczarkami i żółtym serem. Świeże, gorące bułki z aromatycznym nadzieniem, to idealna propozycja dla wszystkich, którzy szukają pomysłu na pożywną przekąskę. Przepis jest bardzo prosty, a przygotowanie bułek bardzo łatwe. Najdłuższym procesem jest czekanie na wyrośnięcie ciasta. Jak zrobić bułeczki z pieczarkami? Zobacz koniecznie!

Bułki drożdżowe z pieczarkami, cebulą i serem, to pyszne danie dla całej rodziny. Nadzienie możesz dowolnie zmieniać i przygotować np. farsz z kapusty i grzybów, z kurczaka i sera lub z mięsa mielonego i cebuli. Dzięki temu przepis łatwo dostosować do gustu smakowego rodziny lub dopasować do pysznego dania postnego. Na śniadanie, obiad lub kolację – wybór należy do Ciebie!

Bułeczki faszerowane pieczarkami możesz przygotować też z mąki pełnoziarnistej. W naszej wersji bułki smażymy na tłuszczu, ale jeśli chcesz, możesz je upiec w piekarniku. Dzięki tym zmianom bułki będą mniej kaloryczne. Zapraszamy na przepis i mamy nadzieję, że będzie jednym z Waszych ulubionych na bułki nadziewane. Polecamy!

Szklanka ma 250 ml

Bułeczki drożdżowe z pieczarkami i serem


Bułeczki drożdżowe z pieczarkami i serem

Składniki 

Ciasto:

  • mąka pszenna uniwersalna: 2,5 szklanki
  • ciepła woda: 125 – 130 ml
  • jajko: 1 szt.
  • cukier: 1 łyżeczka
  • sól: 1 płaska łyżeczka
  • drożdże świeże: 20 g
  • olej: 4 łyżki
  • suszony czosnek: 0,5 łyżeczki

Farsz:

  • pieczarki: 300 g
  • ser żółty: 150 – 200 g
  • cebula: 1 szt.
  • masło: 1 łyżka

Bułeczki drożdżowe z pieczarkami i serem


Bułeczki drożdżowe z pieczarkami i serem

Przygotowanie 

Składniki na ciasto muszą mieć temperaturę pokojową.

Do ciepłej wody dodajemy drożdże oraz cukier. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut.

Następnie dodajemy jajka i sól. Ponownie mieszamy, aż składniki się połączą. Wsypujemy przesianą mąkę i mieszamy. Wlewamy olej i przez minutę wyrabiamy. Przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na 40 minut.

W czasie, kiedy wyrasta ciasto, przygotowujemy farsz. Cebulę kroimy w kostkę, a pieczarki w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną cebulę. Smażymy 2 – 3 minuty, ciągle mieszając, a następnie dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy, aż z pieczarek wyparuje płyn.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat oprószony mąką. Ciasto dzielimy na 80 g porcje. Rozklepujemy na cienkie placki. Na każdy nakładamy porcję pieczarek oraz startego sera i zlepiamy brzegi formując pierożki.

W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy po jednej lub dwie bułeczki i smażymy pod przykryciem. Po minucie obracamy na drugą stronę. Bułeczki trzeba tak obrócić 2 – 3 razy.

Usmażone bułki wykładamy na ręczniki papierowe.

Bułeczki można również upiec w piekarniku. W tym celu rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Bułki układamy na wyłożonej papierem blasze i pieczemy przez ok. 25 minut.

 Zobacz także przepis na pyszne krokiety z kapustą i grzybami oraz na domowe krokiety z pieczarkami i serem. Pyszne są również nasze bułeczki burrito, a także paszteciki szczecińskie.

Życzymy smacznego!

Zdjęcie przedstawiające bułeczki drożdżowe faszerowane pieczarkami i serem według przepisu https://kuchnianawypasie.pl/

Bułeczki drożdżowe z pieczarkami i serem

Napisz komentarz