Blog posts

Drożdżówki z białym makiem

Drożdżówki z białym makiem

Bułki, Ciasta i desery, Przekąski, Wypieki, Z piekarnika

Mięciutkie, aromatyczne drożdżówki ślimaczki z białym makiem i bakaliami. Pyszne, słodkie bułeczki z bogatym nadzieniem z białego maku, wykonane z tradycyjnego, uniwersalnego ciasta drożdżowego. Te zwijane drożdżówki udekorowane są pachnącą polewą czekoladową bez mleka i bez czekolady. Zapach pieczonych bułeczek błyskawicznie zgromadzi przy stole całą rodzinę, a smak tej słodkiej przekąski z pewnością umili spotkanie przy herbacie lub kawie!

Drożdżowe ślimaczki z białym makiem to bez wątpienia przepis prosty w przygotowaniu. Biały mak jest nico mniej intensywny i delikatniejszy w smaku niż mak niebieski. Oczywiście najlepiej kupić nasiona białego maku i zmielić je w domu. Kto jest mocno zapracowany może użyć gotowej masy, ale zawsze radzimy czytać skład. Często maku jest w niej nie więcej niż 20 procent, a reszta to woda, skrobia modyfikowana, błonnik sojowy i syrop glukozowo – fruktozowy. Szkoda pieniędzy i zdrowia na takie zakupy.

Nasz sprawdzony przepis na drożdżówki z białym makiem znajdziesz na Blogu wśród innych wypieków z ciasta drożdżowego. Zobacz również pomysł na drożdżówki z serem oraz na pyszne bułeczki drożdżowe maślane. Poznaj też przepis na domowy chleb, a także na puszyste bułeczki drożdżowe. Jak zrobić drożdżowe ślimaczki z białym makiem? Zapraszamy na przepis!

Szklanka ma 250 ml

Drożdżówki z białym makiem


Drożdżówki z białym makiem

Składniki: 

Na ciasto:

  • mąka pszenna uniwersalna: 2 i pół szklanki
  • jajka: 3 szt.
  • mleko ciepłe: 130 ml
  • olej: 4 łyżki
  • cukier: 4 łyżki
  • świeże drożdże: 20 g
  • szczypta soli
  • ekstrakt waniliowy: kilka kropli

Masa makowa:

  • biały mak mielony: 100 g
  • mleko: 1/2 szklanki
  • masło: 1 łyżka
  • manna: 3 łyżki
  • jajka: 2 szt.
  • jabłka: 2 szt.
  • miód do smaku
  • bakalie według uznania

Polewa czekoladowa: 

  • masło: 2 łyżki
  • kakao: 1 łyżka
  • cukier: 1 łyżka
  • sok pomarańczowy: 1 – 2 łyżki

Drożdżówki z białym makiem


Drożdżówki z białym makiem

Wykonanie: 

Masa makowa:

Mleko z masłem zagotowujemy i dodajemy zmielony mak. Wolno gotując, ciągle mieszamy, aby się nie przypalił. Jeśli w trakcie gotowania mak wchłonie mleko, należy go nieco dodać. Całość gotujemy nie dłużej 5 minut.

Masę zdejmujemy z ognia i odstawiamy na bok. Dodajemy ulubione bakalie (nie więcej niż 1/2 szklanki) i mieszamy. Następnie dodajemy miód, starte jabłka oraz jajka i mannę. Po dokładnym wymieszaniu masę odstawiamy do wystygnięcia.

Ciasto drożdżowe: 

Do ciepłego mleka dodajemy drożdże oraz cukier. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 – 15 minut.

Następnie dodajemy jajka, ekstrakt z wanilii oraz sól i mieszamy do połącznia składników. Wsypujemy przesianą mąkę, mieszamy, aż się wchłonie, wlewamy olej i ponownie dokładnie mieszamy. Przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i przerabiamy kilka razy. Rozwałkowujemy na placek o grubości 0,5 cm. (Dla ułatwienia ciasto możemy podzielić na dwie części)

Lekko ciepłą masę makową rozprowadzamy po całej powierzchni, zostawiając przy jednym dłuższym brzegu ok. 1 cm czystej powierzchni. Czysty brzeg przed rolowaniem smarujemy odrobiną mleka. Placek zaczynamy rolować od strony przeciwnej do czystego brzegu ciasta. Najlepiej jeśli łączenie wyjdzie nam od spodu. Zrolowane ciasto kroimy na 1 cm krążki.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ślimaczki. Nie przejmujmy się jeśli nie wszystkie wyszły nam kształtne, ponieważ podczas pieczenia wszystko się wyrównuje.

Odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach ok. 15 – 20 minut.

Bułeczki wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia.

W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy sok, cukier i kakao. Dokładnie mieszamy do połączenia składników. Kiedy masa zacznie tężeć dekorujemy ślimaczki.

Życzymy smacznego!

Drożdżówki z białym makiem

Drożdżówki z białym makiem

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *