Mięciutkie, aromatyczne drożdżówki ślimaczki z białym makiem i bakaliami. Pyszne, słodkie bułeczki z bogatym nadzieniem z białego maku, wykonane z tradycyjnego, uniwersalnego ciasta drożdżowego. Te zwijane drożdżówki udekorowane są pachnącą polewą czekoladową bez mleka i bez czekolady. Zapach pieczonych bułeczek błyskawicznie zgromadzi przy stole całą rodzinę, a smak tej słodkiej przekąski z pewnością umili spotkanie przy herbacie lub kawie!
Drożdżowe ślimaczki z białym makiem to bez wątpienia przepis prosty w przygotowaniu. Biały mak jest nico mniej intensywny i delikatniejszy w smaku niż mak niebieski. Oczywiście najlepiej kupić nasiona białego maku i zmielić je w domu. Kto jest mocno zapracowany może użyć gotowej masy, ale zawsze radzimy czytać skład. Często maku jest w niej nie więcej niż 20 procent, a reszta to woda, skrobia modyfikowana, błonnik sojowy i syrop glukozowo – fruktozowy. Szkoda pieniędzy i zdrowia na takie zakupy.
Nasz sprawdzony przepis na drożdżówki z białym makiem znajdziesz na Blogu wśród innych wypieków z ciasta drożdżowego. Zobacz również pomysł na drożdżówki z serem oraz na pyszne bułeczki drożdżowe maślane. Poznaj też przepis na domowy chleb, a także na puszyste bułeczki drożdżowe. Jak zrobić drożdżowe ślimaczki z białym makiem? Zapraszamy na przepis!
Szklanka ma 250 ml
Drożdżówki z białym makiem
Składniki:
Na ciasto:
- mąka pszenna uniwersalna: 2 i pół szklanki
- jajka: 3 szt.
- mleko ciepłe: 130 ml
- olej: 4 łyżki
- cukier: 4 łyżki
- świeże drożdże: 20 g
- szczypta soli
- ekstrakt waniliowy: kilka kropli
Masa makowa:
- biały mak mielony: 100 g
- mleko: 1/2 szklanki
- masło: 1 łyżka
- manna: 3 łyżki
- jajka: 2 szt.
- jabłka: 2 szt.
- miód do smaku
- bakalie według uznania
Polewa czekoladowa:
- masło: 2 łyżki
- kakao: 1 łyżka
- cukier: 1 łyżka
- sok pomarańczowy: 1 – 2 łyżki
Drożdżówki z białym makiem
Wykonanie:
Masa makowa:
Mleko z masłem zagotowujemy i dodajemy zmielony mak. Wolno gotując, ciągle mieszamy, aby się nie przypalił. Jeśli w trakcie gotowania mak wchłonie mleko, należy go nieco dodać. Całość gotujemy nie dłużej 5 minut.
Masę zdejmujemy z ognia i odstawiamy na bok. Dodajemy ulubione bakalie (nie więcej niż 1/2 szklanki) i mieszamy. Następnie dodajemy miód, starte jabłka oraz jajka i mannę. Po dokładnym wymieszaniu masę odstawiamy do wystygnięcia.
Ciasto drożdżowe:
Do ciepłego mleka dodajemy drożdże oraz cukier. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 – 15 minut.
Następnie dodajemy jajka, ekstrakt z wanilii oraz sól i mieszamy do połącznia składników. Wsypujemy przesianą mąkę, mieszamy, aż się wchłonie, wlewamy olej i ponownie dokładnie mieszamy. Przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i przerabiamy kilka razy. Rozwałkowujemy na placek o grubości 0,5 cm. (Dla ułatwienia ciasto możemy podzielić na dwie części)
Lekko ciepłą masę makową rozprowadzamy po całej powierzchni, zostawiając przy jednym dłuższym brzegu ok. 1 cm czystej powierzchni. Czysty brzeg przed rolowaniem smarujemy odrobiną mleka. Placek zaczynamy rolować od strony przeciwnej do czystego brzegu ciasta. Najlepiej jeśli łączenie wyjdzie nam od spodu. Zrolowane ciasto kroimy na 1 cm krążki.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ślimaczki. Nie przejmujmy się jeśli nie wszystkie wyszły nam kształtne, ponieważ podczas pieczenia wszystko się wyrównuje.
Odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach ok. 15 – 20 minut.
Bułeczki wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia.
W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy sok, cukier i kakao. Dokładnie mieszamy do połączenia składników. Kiedy masa zacznie tężeć dekorujemy ślimaczki.
Życzymy smacznego!
kasia
15 czerwca 2022 at 9:15 amWygladaja przepysznie. dziekuje za przepis. Pozdrawiam
KuchniaNaWypasie
17 czerwca 2022 at 6:05 pmDziękujemy i pozdrawiamy 🙂