Przepis na ciasto z jabłkami i orzechami włoskimi. Pyszne, wilgotne ciasto z galaretką, doskonałe do popołudniowej kawy lub herbaty. Do przygotowania ciasta użyliśmy jabłek prażonych ze słoika, ale możesz również skorzystać z jabłek świeżych.
Nasze ciasto z jabłkami i orzechami włoskimi na oleju, to ciasto łyżką mieszane. Wystarczy wymieszać składniki, przełożyć do formy i upiec. Kiedy ostygnie, przekroić i przełożyć prażonymi jabłkami z galaretką. W ten prosty sposób ze zwykłego ciasta na oleju można przygotować ciasto pyszne warstwowe. Podprażone na patelni orzechy włoskie wymieszane z czekoladą utworzą doskonałą polewę, która udekoruje całe ciasto i wzbogaci smak.
Jeśli zdecydujesz się na nasze ciasto przekładane jabłkami i orzechami z wykorzystaniem świeżych jabłek, pamiętaj, aby je wcześniej przyprażyć. Starte lub pokrojone jabłka podmaż, a następnie jeszcze do gorących dodaj galaretkę i dokładnie wymieszaj. Dalej postępuj zgodnie z przepisem. Jeśli chodzi o galaretkę, to możesz dodać krystaliczną, która nie zmieni koloru masy lub innej. My użyliśmy galaretki agrestowej.
Ciasto z jabłkami i orzechami włoskimi przepis, który znajdziesz na naszym Blogu pomiędzy innymi pomysłami na desery. Zobacz również propozycję na ciasto z jabłkami i kruszonką, a także na jabłka w cieście naleśnikowym. Pyszne jest także ciasto z jabłkami i budyniem. Zapraszamy na przepis!
Szklanka ma 250 ml
Forma do pieczenia: 20 x 20 cm lub 22 x 27 cm (ciasto niższe)
Ciasto z jabłkami i orzechami
Składniki
Ciasto:
- mąka pszenna: 2 szklanki
- jajka: 3 szt.
- cukier: 3 łyżki
- cukier z prawdziwą wanilią: 2 łyżki
- jogurt naturalny: 250 ml
- olej: 1/2 szklanki
- proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
Masa jabłkowa:
- prażone jabłka: 900 g
- galaretka agrestowe: 2 torebki
Polewa:
- orzechy włoskie: 100 g
- czekolada: 60 g
- masło: 2 łyżki
- mleko: 1 łyżka
Ciasto z jabłkami i orzechami
Przygotowanie
Pamiętaj o wyjęciu składników na ciasto jogurtowe z lodówki na co najmniej 30 minut przed rozpoczęciem pracy.
W misce mieszamy jajka, jogurt, olej, cukier waniliowy, cukier zwykły i proszek do pieczenia. Następnie w trzech etapach dodajemy przesianą mąkę i krótko mieszamy, tylko do połączenia składników.
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i wyrównujemy. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkową półkę i pieczemy 40 – 45 minut lub do suchego patyczka.
Następnie ciasto wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Zimne ciasto przekrawamy na dwa placki.
Jabłka przekładamy do garnka i podgrzewamy. Gdy zaczną się gotować, wyłączamy palnik i wsypujemy dwie galaretki. Mieszamy, aż dokładnie się rozpuszczą. Odstawiamy do momentu, aż jabłka z galaretką zaczną tężeć.
Dolny placek ciasta wkładamy z powrotem do formy wyłożonej papierem. Wykładamy na niego tężejącą galaretką i przykrywamy górnym plackiem. Delikatnie dociskamy.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, dodajemy masło oraz mleko. Gdy składniki się połączą odstawiamy do chwili, aż polewa zacznie tężeć. W tym czasie na patelni lekko podprażamy pokruszone orzechy włoskie.
Ciasto polewamy tężejącą czekoladą i posypujemy orzechami. Odstawiamy do stężenia.
Życzymy smacznego!