Blog posts

Ciasto z jabłkami i orzechami

Ciasto z jabłkami i orzechami

Ciasta

Przepis na ciasto z jabłkami i orzechami włoskimi. Pyszne, wilgotne ciasto z galaretką, doskonałe do popołudniowej kawy lub herbaty. Do przygotowania ciasta użyliśmy jabłek prażonych ze słoika, ale możesz również skorzystać z jabłek świeżych.

Nasze ciasto z jabłkami i orzechami włoskimi na oleju, to ciasto łyżką mieszane. Wystarczy wymieszać składniki, przełożyć do formy i upiec. Kiedy ostygnie, przekroić i przełożyć prażonymi jabłkami z galaretką. W ten prosty sposób ze zwykłego ciasta na oleju można przygotować ciasto pyszne warstwowe. Podprażone na patelni orzechy włoskie wymieszane z czekoladą utworzą doskonałą polewę, która udekoruje całe ciasto i wzbogaci smak.

Jeśli zdecydujesz się na nasze ciasto przekładane jabłkami i orzechami z wykorzystaniem świeżych jabłek, pamiętaj, aby je wcześniej przyprażyć. Starte lub pokrojone jabłka podmaż, a następnie jeszcze do gorących dodaj galaretkę i dokładnie wymieszaj. Dalej postępuj zgodnie z przepisem. Jeśli chodzi o galaretkę, to możesz dodać krystaliczną, która nie zmieni koloru masy lub innej. My użyliśmy galaretki agrestowej.

Ciasto z jabłkami i orzechami włoskimi przepis, który znajdziesz na naszym Blogu pomiędzy innymi pomysłami na desery. Zobacz również propozycję na ciasto z jabłkami i kruszonką, a także na jabłka w cieście naleśnikowym. Pyszne jest także ciasto z jabłkami i budyniem. Zapraszamy na przepis!

Szklanka ma 250 ml

Forma do pieczenia: 20 x 20 cm lub 22 x 27 cm (ciasto niższe)

Ciasto z jabłkami i orzechami


Ciasto z jabłkami i orzechami

Składniki

Ciasto:

  • mąka pszenna: 2 szklanki
  • jajka: 3 szt.
  • cukier: 3 łyżki
  • cukier z prawdziwą wanilią: 2 łyżki
  • jogurt naturalny: 250 ml
  • olej: 1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia: 2 łyżeczki

Masa jabłkowa:

  • prażone jabłka: 900 g
  • galaretka agrestowe: 2 torebki

Polewa:

  • orzechy włoskie: 100 g
  • czekolada: 60 g
  • masło: 2 łyżki
  • mleko: 1 łyżka

Ciasto z jabłkami i orzechami


Ciasto z jabłkami i orzechami

Przygotowanie

Pamiętaj o wyjęciu składników na ciasto jogurtowe z lodówki na co najmniej 30 minut przed rozpoczęciem pracy.

W misce mieszamy jajka, jogurt, olej, cukier waniliowy, cukier zwykły i proszek do pieczenia. Następnie w trzech etapach dodajemy przesianą mąkę i krótko mieszamy, tylko do połączenia składników.

Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i wyrównujemy. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkową półkę i pieczemy 40 – 45 minut lub do suchego patyczka.

Następnie ciasto wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Zimne ciasto przekrawamy na dwa placki.

Jabłka przekładamy do garnka i podgrzewamy. Gdy zaczną się gotować, wyłączamy palnik i wsypujemy dwie galaretki. Mieszamy, aż dokładnie się rozpuszczą. Odstawiamy do momentu, aż jabłka z galaretką zaczną tężeć.

Dolny placek ciasta wkładamy z powrotem do formy wyłożonej papierem. Wykładamy na niego tężejącą galaretką i przykrywamy górnym plackiem. Delikatnie dociskamy.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, dodajemy masło oraz mleko. Gdy składniki się połączą odstawiamy do chwili, aż polewa zacznie tężeć. W tym czasie na patelni lekko podprażamy pokruszone orzechy włoskie.

Ciasto polewamy tężejącą czekoladą i posypujemy orzechami. Odstawiamy do stężenia.

Życzymy smacznego!

Zdęcie przedstawiające ciasto z jabłkami i orzechami według przepisu https://kuchnianawypasie.pl/

Napisz komentarz