Blog posts

Drożdżówki z patelni z kapustą

Drożdżówki z patelni z kapustą

Chleb i bułki, Dania bez mięsa, Obiady

Sprawdzony przepis na szybkie, domowe drożdżówki z patelni z lekkim, wytrawnym nadzieniem. Przygotowanie tych pachnących bułeczek jest bardzo proste, a składniki najczęściej znajdują się w każdym domu. Idealnie komponują się z sosem pomidorowym, czosnkowym lub chrzanowym. Doskonała propozycja na obiad, przekąskę lub pożywne śniadanie do pracy. Polecamy!

 

Drożdżówki z patelni z kapustą
kapusta, bułki

Drożdżówki z patelni z kapustą  – ciasto

Składniki:

  • 130 ml ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 2,5 szklanki (250 ml) mąki uniwersalnej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • szczypta cukru
  • 1 łyżka majeranku
  • płaska łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 saszetka suchych drożdży

 

Drożdżówki z patelni z kapustą – nadzienie

Składniki: 

  • 0,5 kg kapusty
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 jajko

Drożdżówki z patelni z kapustą 

Przygotowanie: 

1. Do lekko ciepłej wody wsypujemy drożdże, szczyptę cukru i odstawiamy na 10 minut.
2. Dodajemy jajko, wszystkie przyprawy, przesianą mąkę, zagniatamy ciasto, jeszcze olej. Przerabiamy dwa trzy razy. Odstawiamy pod przykryciem na godzinę.
3. Na maśle smażymy cebulę z kapustą ( może być biała lub kiszona). Gdy zmięknie, dodajemy przyprawy,  zostawiamy pod przykryciem aby ostygła. Do chłodnej dodajemy jajko i mieszamy.
4. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat i dzielimy na 8/10 części. Każdą rozwałkowujemy na owalny placek.
5. Nakładamy porcję farszu, dość mocno zlepiamy brzegi, układamy łączeniem do spodu, przykrywamy ręcznikiem.
6. Po 10 – 15 minutach smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju na brązowy kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!

 

Drożdżówki z patelni z kapustą


Powitanie

Witamy wszystkich na nowym blogu kulinarnym „Kuchnia na Wypasie”. Chcemy postawić na potrawy proste w przygotowaniu, ale jednocześnie smaczne i ładnie podane. Wszyscy mamy coraz mniej czasu i nie zawsze wystarcza go nam żeby przyrządzić pyszne jedzenie w domu. A dobra potrawa wcale nie musi być skomplikowana. Wystarczy nieco błyskotliwości w kuchni i możesz naprawdę wyczarować znakomite danie z tego, co aktualnie masz w domu. Nie bój się piekarnika, patelni i garnków, oswój je, zaprzyjaźnij z nimi, a potem rozgrzej i daj się ponieść wyobraźni 😊
Serdecznie zapraszamy!

Napisz komentarz