Blog posts

Ciasto bajaderka na herbatnikach

Ciasto bajaderka na herbatnikach

Ciasta i desery, Święta

Sprawdzony przepis na ciasto bajaderka na herbatnikach z rumem i bakaliami. Jeśli szukasz pomysłu na to: Jak wykorzystać świąteczne resztki ciast i ciastek? lub: Co zrobić z resztek ciasta? Bajaderka jest wręcz idealną propozycją! Jak zrobić pyszną bajaderkę? Przepis jest bardzo prosty w przygotowaniu. Co najważniejsze, do tego „ciasta z resztek ciast” możesz tak naprawdę dodać wszystkie pozostałości po świątecznych lub imprezowych słodkościach! Do bajaderki sprawdzi się: babka, piernik, keks, sernik, czy makowiec. Wszystkie resztki zamienią się w pyszne, bardzo aromatyczne ciasto!

Ciasto bajaderka w naszym wydaniu prezentuje się wyjątkowo atrakcyjnie. Bajaderka jest pyszna, z doskonałym śmietanowym kremem oraz posypką ze startej czekolady! Przepis nie przysporzy żadnych trudności w przygotowaniu. Ciasto bajaderka to wyjątkowy deser, który zawsze smakuje inaczej. Za każdym razem do masy dodajemy kawałeczki innych ciast i ciastek. Dzięki temu zawsze odkrywamy bajaderkę na nowo.

Przepis na bajaderkę z pewnością zainteresuje wszystkich, którzy chcą dać drugie życie poświątecznym kawałkom ciast, ciastek i innych słodkości. Tym, na które brakuje już amatora, a z których można przygotować pyszny i bardzo ładny deser na sylwestrową domówkę. Polecamy!

Ciasto bajaderka na herbatnikach 


Ciasto bajaderka na herbatnikach 

Składniki:

Spód plus 1 warstwa: 

  • resztki ciastek, ciast itp. : 250 g
  • herbatniki: 10 -12 szt.
  • bakalie: 1 szklanka
  • rum: 4 łyżki
  • mleko: 250 ml
  • kakao: 2 łyżki

Masa śmietanowa: 

  • śmietana 30 %: 300 ml
  • mleko w proszku: 0,5 szklanki
  • cukier puder do smaku
  • kawałek czekolady


Ciasto bajaderka na herbatnikach 

Przygotowanie: 

Formę 20 x 20 cm wykładamy folią spożywczą. Spód blachy wykładamy herbatnikami.

Mleko zagotowujemy razem z kakao i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Bakalie płuczemy we wrzątku i odsączamy.

Resztki ciast i ciastek ( my wykorzystaliśmy makowiec, keks, herbatniki i biszkopty), wkładamy do miski i kruszymy ręką. Dodajemy bakalie oraz rum, lub zamiast rumu kilka kropli olejku rumowego. Jeśli chcemy, aby w ciemnej masie były widoczne drobinki jasnych ciastek, kilka większych kawałków herbatników odkładamy na bok.

Do miski z masą na ciasto wlewamy stopniowo mleko z kakao i wyrabiamy aż powstanie plastyczna masa. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodajmy jeszcze 2 – 3 łyżki mleka. Na koniec dodajemy pokruszone pozostałe ciastka i mieszamy.

Masę wykładamy na herbatniki, wyrównujemy i aby ładnie się „ubiła”, przykrywamy folią i dość mocno ugniatamy dłońmi.

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo mleko w proszku oraz dosładzamy do smaku cukrem. Jeśli chcemy mieć bardziej stabilną masę, możemy dodać FIX lub łyżkę namoczonej żelatyny. Wykładamy na ciemną masę i wyrównujemy. Na koniec posypujemy startą czekoladą. Ciasto jest gotowe do podania.

Zapraszamy do sprawdzenia innych naszych przepisów na pyszne ciasta. Min. przepisu na sernik gotowany – na herbatnikach, ciasto Kinder Country bez pieczenia, ciasto Pijak bez pieczenia oraz ciasto kukułka bez pieczenia.

Życzymy smacznego!

Ciasto bajaderka na herbatnikach 

Ciasto bajaderka na herbatnikach 

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *