Sprawdzony przepis na ciasto bajaderka na herbatnikach z rumem i bakaliami. Jeśli szukasz pomysłu na to: Jak wykorzystać świąteczne resztki ciast i ciastek? lub: Co zrobić z resztek ciasta? Bajaderka jest wręcz idealną propozycją! Jak zrobić pyszną bajaderkę? Przepis jest bardzo prosty w przygotowaniu. Co najważniejsze, do tego „ciasta z resztek ciast” możesz tak naprawdę dodać wszystkie pozostałości po świątecznych lub imprezowych słodkościach! Do bajaderki sprawdzi się: babka, piernik, keks, sernik, czy makowiec. Wszystkie resztki zamienią się w pyszne, bardzo aromatyczne ciasto!
Ciasto bajaderka w naszym wydaniu prezentuje się wyjątkowo atrakcyjnie. Bajaderka jest pyszna, z doskonałym śmietanowym kremem oraz posypką ze startej czekolady! Przepis nie przysporzy żadnych trudności w przygotowaniu. Ciasto bajaderka to wyjątkowy deser, który zawsze smakuje inaczej. Za każdym razem do masy dodajemy kawałeczki innych ciast i ciastek. Dzięki temu zawsze odkrywamy bajaderkę na nowo.
Przepis na bajaderkę z pewnością zainteresuje wszystkich, którzy chcą dać drugie życie poświątecznym kawałkom ciast, ciastek i innych słodkości. Tym, na które brakuje już amatora, a z których można przygotować pyszny i bardzo ładny deser na sylwestrową domówkę. Polecamy!
Ciasto bajaderka na herbatnikach
Składniki:
Spód plus 1 warstwa:
- resztki ciastek, ciast itp. : 250 g
- herbatniki: 10 -12 szt.
- bakalie: 1 szklanka
- rum: 4 łyżki
- mleko: 250 ml
- kakao: 2 łyżki
Masa śmietanowa:
- śmietana 30 %: 300 ml
- mleko w proszku: 0,5 szklanki
- cukier puder do smaku
- kawałek czekolady
Ciasto bajaderka na herbatnikach
Przygotowanie:
Formę 20 x 20 cm wykładamy folią spożywczą. Spód blachy wykładamy herbatnikami.
Mleko zagotowujemy razem z kakao i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Bakalie płuczemy we wrzątku i odsączamy.
Resztki ciast i ciastek ( my wykorzystaliśmy makowiec, keks, herbatniki i biszkopty), wkładamy do miski i kruszymy ręką. Dodajemy bakalie oraz rum, lub zamiast rumu kilka kropli olejku rumowego. Jeśli chcemy, aby w ciemnej masie były widoczne drobinki jasnych ciastek, kilka większych kawałków herbatników odkładamy na bok.
Do miski z masą na ciasto wlewamy stopniowo mleko z kakao i wyrabiamy aż powstanie plastyczna masa. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodajmy jeszcze 2 – 3 łyżki mleka. Na koniec dodajemy pokruszone pozostałe ciastka i mieszamy.
Masę wykładamy na herbatniki, wyrównujemy i aby ładnie się „ubiła”, przykrywamy folią i dość mocno ugniatamy dłońmi.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo mleko w proszku oraz dosładzamy do smaku cukrem. Jeśli chcemy mieć bardziej stabilną masę, możemy dodać FIX lub łyżkę namoczonej żelatyny. Wykładamy na ciemną masę i wyrównujemy. Na koniec posypujemy startą czekoladą. Ciasto jest gotowe do podania.
Zapraszamy do sprawdzenia innych naszych przepisów na pyszne ciasta. Min. przepisu na sernik gotowany – na herbatnikach, ciasto Kinder Country bez pieczenia, ciasto Pijak bez pieczenia oraz ciasto kukułka bez pieczenia.
Życzymy smacznego!