Blog posts

Sernik z borówkami na zimno

Sernik z borówkami na zimno

Ciasta bez pieczenia, Ciasta z owocami, Serniki

Prosty przepis na sernik na zimno z borówkami i galaretką na spodzie z biszkoptów. Pyszny, kremowy sernik bez pieczenia, który idealnie sprawdzi się jako szybkie ciasto z owocami na weekend. Przygotowanie sernika zaczynamy od wyłożenia biszkoptami formy. Następnym krokiem jest wykonanie twarogowej masy, a potem wymieszanie borówek amerykańskich z galaretką i rozłożenie ich na wierzch ciasta. Ostatnim krokiem jest przykrycie ciasta i wstawienie do lodówki, aby stężało. Podczas przygotowywania sernika pieczonego, najwięcej pułapek pojawia się w trakcie pieczenia, a potem schładzania. Robiąc sernik bez pieczenia, unikniesz wielu przykrych doświadczeń, szczególnie wtedy, gdy jesteś początkującym w przygotowywaniu deserów. Ten sernik możesz przygotować dzień wcześniej lub rano w dniu, w którym zamierzasz go podać. Zapraszamy na przepis!

Tortownica 20 cm

Szklanka ma 250 ml.

Sernik z borówkami na zimno 


Sernik z borówkami na zimno 

Składniki: 

  • biszkopty: 120 g
  • serek z wiaderka: 700 g
  • śmietanka 30 – 36 %: 300 g
  • sok z cytryny: 2 łyżki
  • cukier puder: 3 – 4 łyżki
  • żelatyna: 4 łyżeczki
  • woda: 1/3 szklanki

oraz: 

  • borówki amerykańskie: 2 szklanki
  • galaretka agrestowa: 1 op.
  • woda: 300 ml


Sernik z borówkami na zimno – przepis

Przygotowanie: 

Spód tortownicy wyłóż biszkoptami.

Żelatynę namocz w wodzie, a gdy napęcznieje pogrzej i mieszaj, aż się rozpuści. Następnie odstaw do wystygnięcia.

Twaróg przełóż do miski i dodaj sok z cytryny. Miksuj ok. 1 minuty, aby składniki się połączyły.

Śmietankę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodawaj po 1 łyżce cukru pudru i miksuj chwilę, aż cukier się rozpuści.

Ubitą śmietanę dodawaj partiami (po 1 łyżce) do serka i miksuj na wolnych obrotach, aż składniki się połączą. Masę spróbuj, aby sprawdzić, czy odpowiada Ci poziom słodkości. W razie potrzeby dodaj cukru.

Na koniec wlej chłodną, ale wciąż płynną żelatynę, połącz z przygotowaną masą I wyłóż na biszkopty. Wyrównaj, a następnie wstaw do lodówki na ok. 30 minut.

Galaretkę rozpuść w 300 ml wody. Gdy wystygnie, włóż do niej borówki i co pewien czas mieszaj, aby pokryły się galaretką. Wyjmij ciasto z lodówki. Tężejącą galaretką z owocami udekoruj wierzch. Ponownie wstaw do lodówki, aby ciasto stężało.

Sernik z borówką amerykańską 

Do tego pysznego sernika możesz wykorzystać borówki świeże lub mrożone. Sernik będzie doskonale smakować również w wersji z jagodami, porzeczkami lub innymi drobnymi owocami. To doskonały deser, którym możesz się delektować cały rok. Smaki i konsystencja sernika świetnie się uzupełniają. Z odpowiednią równowagą słodyczy, cierpkości i kremowości, ten przepis na sernik z borówką amerykańską jest zdecydowanie wart wypróbowania.

Sernik z borówek amerykańskich 

Pamiętaj, aby zarówno śmietanka jak i twaróg sernikowy były zimne. To będzie gwarancją szybkiego stężenia ciasta. Jeśli chcesz, aby biszkopty szybciej zmiękły, możesz je na chwilę zamoczyć w mleku. Jeżeli szukasz innych pomysłów na pyszne ciasta z owocami, zobacz również przepis na ciasto z porzeczkami i budyniem, proste ciasto widelcem mieszane z owocami oraz ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką. Polecamy też przepis na kruche ciasto z porzeczkami.

Życzymy smacznego!

Sernik z borówkami na zimno 

Sernik z borówkami na zimno 

Napisz komentarz