Ciasto lodowe z truskawkami, to pyszny, domowy deser, który można przygotować wcześniej i przechowywać w zamrażarce do czasu, aż będzie gotowy do pokrojenia i podania. Do przygotowania tego deseru potrzebne są tylko 3 składniki na lodową masę oraz klasyczne herbatniki! To szybkie ciasto lodowe, to idealny pomysł na zimne, owocowe orzeźwienie w upalne dni! Jeśli szukasz więc łatwego, domowego deseru na letnią imprezę, grilla lub urodziny, ten przepis jest właśnie dla Ciebie!
Jakiś czas temu na tym Blogu publikowałem przepis na proste ciasto truskawkowe bez pieczenia oraz sernik na zimno z truskawkami. Dzisiejsze truskawkowe ciasto lodowe również wykorzystuje proste składniki. Składa się z delikatnej, śmietankowo – truskawkowej masy oraz dwóch warstw maślanych herbatników. Znam wiele osób, które uwielbiają jeść ciasto z porcją lodów. Dlaczego więc nie zrobić ciasta, które zawiera jedno i drugie?
To ciasto lodowe z owocami jest nie tylko pełne świeżego, owocowego smaku, ale jest też świetnym sposobem na celebrację lata. Jeśli jesteś więc fanką ciast lodowych, ale z jakiegoś powodu uważasz, że są zbyt trudne, sprawdź koniecznie ten przepis i przekonaj się, że jest to naprawdę proste! A jeśli spodobał się Tobie ten przepis na ciasto lodowe, zobacz też inne moje wypieki z użyciem truskawek. Takie jak ciasto jogurtowe z truskawkami oraz ciasto z truskawkami i rabarbarem. Szybkie ciasto lodowe – jak zrobić? Zapraszam na przepis!
Truskawkowe ciasto lodowe
Składniki:
- herbatniki: około 300 g
- śmietanka 30 – 36 %: 600 ml
- mleko skondensowane słodzone: 1 puszka (530 g)
- truskawki: 250 – 300 g
Składniki na formę o wymiarach 20 x 20 cm.
Ciasto lodowe z truskawkami – przepis
Przygotowanie:
Truskawki miksujemy. aż powstanie z nich mus. Śmietanę ubijamy przy pomocy miksera na gęsto. Do ubitej śmietany dodajemy mleko skondensowane i miksujemy jeszcze przez 2 – 3 minuty. Następnie dodajemy połowę zmiksowanych truskawek i delikatnie mieszamy wszystko szpatułką.
Dno formy wykładamy herbatnikami. Wlewamy masę i lekko rozprowadzamy. Na wierzch wykładamy resztę zmiksowanych truskawek i przy pomocy patyczka lub pałeczki do sushi delikatnie mieszamy z masą w nieregularne wzory. Całość wyrównujemy i przykrywamy warstwą herbatników.
Ciasto lodowe wstawiamy do zamrażalnika na 3 – 4 godziny. Do krojenia najlepiej użyć moczonego w gorącej wodzie noża. Podawać z owocami lub musem owocowym.
Polecam też pomysł na ciasto stracciatella z truskawkami.
Dziękujemy, że przeczytałeś ten przepis. Redakcja Bloga kuchnianawypasie.pl