Blog posts

Krem sułtański

Krem sułtański

Ciasta i desery

Przepis na pyszny deser w pucharku, czyli prawdziwy krem sułtański z bezą. Krem przyrządza się z ubitej śmietanki, która jest głównym składnikiem dwukolorowej masy. Pozostałe dodatki, to kakao, rodzynki cukier puder oraz bezy. Krem może być z dodatkiem rumu, który jest wersją dla dorosłych lub jak w naszym przepisie, bez alkoholu i ta opcja sprawdzi się jako pyszny deser dla dzieci. Historia kremu sułtańskiego sięga czasów PRL, w której był jednym z najpopularniejszych deserów w kawiarniach. Po roku ’89 powoli odszedł w zapomnienie. Czy słusznie? A może jeszcze wróci do łask i ponownie zacznie pojawiać się na stołach jako atrakcyjny deser? Przygotuj ten prosty przepis i przypomnij sobie jak smakuje krem sułtański. Zapraszamy!

Krem sułtański 


Krem sułtański 

Składniki: 

  • śmietanka 36 %: 0,5 litra
  • cukier puder: 2 – 3 łyżki
  • kakao: 1 łyżka
  • rodzynki: 3 łyżki
  • małe bezy: 6 szt.
  • długie biszkopty lub rurki
  • opcjonalnie rum: 50 ml


Krem sułtański – przepis 

Przygotowanie:

Rodzynki zalewamy ciepłą wodą i zostawiamy na 5 – 10 minut, aby zmiękły. Jeżeli będziesz dodawać do deseru rum, przepłucz tylko rodzynki ciepłą wodą i zalej je rumem, aby również namokły. Następnie rodzynki przekładamy na sito, aby je odsączyć.

Śmietanka musi być zimna, naczynie w którym będziemy ją ubijać również powinno być z wyjęte bezpośrednio z lodówki. Można użyć śmietanki o mniejszej zawartości tłuszczu czyli np. 30 %, ale masa już nie będzie tak sztywna.

Do wysokiego naczynia wlewamy śmietankę. Zaczynamy ubijać na niskich obrotach. Kiedy śmietanka zacznie się spieniać, zwiększamy obroty i ubijamy, aż na śmietanie zaczną się tworzyć wzorki. Wówczas stopniowo dodajemy cukier puder i nadal ubijamy. Można dodać 1 łyżkę cukru waniliowego. Należy pamiętać, aby nie ubijać zbyt długo, ponieważ przeciągnięcie śmietany sprawi, że wytrącą się kulki tłuszczu i zrobi nam się masło.

Ubitą śmietanę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao i delikatnie mieszamy, aż połączy się z ubitą śmietaną. Drugą część zostawiamy bez żadnych dodatków.

Na spód 2 wysokich pucharków wkładamy pokruszone bezy. Wykładamy na nie masę kakaową, a następnie masę jasną. Wierzch posypujemy rodzynkami i wciskamy biszkopt lub rurkę bez kremu. Krem można posypać delikatnie startą czekoladą lub kakao.

Jeśli chcesz, możesz zrobić w pucharku po dwie warstwy obu kremów, a na wierzch ułożyć po dwie małe bezy. Deser podajemy natychmiast po przygotowaniu, ponieważ bita śmietana nie jest usztywniona i dość szybko opadnie.

Zapraszamy też do sprawdzenia naszego przepisu na domowe lody śmietankowe, a także na krem z mascarpone do tortu. Polecamy też ciasto piernikowe z kremem mlecznym oraz chrupiący deser z mascarpone i malinami.

Życzymy smacznego!

Krem sułtański 

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.