Blog posts

Kotlety rybne mielone

Kotlety rybne mielone

Dla dzieci, drugie danie, Obiady, Ryby, Święta, Z patelni

Prosty i sprawdzony przepis na chrupiące na zewnątrz, delikatne i soczyste w środku, smażone kotlety rybne mielone. To bardzo proste w przygotowaniu kotlety z mielonej ryby w chrupiącej, złocistej panierce, które idealnie sprawdzą się pyszny, rodzinny obiad. Jeśli usmażysz mniejsze, możesz podać jako pyszną, chrupiącą przekąskę. Kotlety podaj z ulubioną surówką oraz dodatkami w postaci gotowanych lub pieczonych ziemniaków lub frytek.

Bardzo często spotykamy się z twierdzeniem, że kotleciki z ryby rozpadają się podczas smażenia. Powodem tego jest najczęściej zbyt wodnista masa. Dzieje się tak wówczas, gdy zbyt słabo wycisnęliśmy namoczoną bułkę lub nie wysuszyliśmy dobrze rozmrożonej ryby. Ostateczny rezultat zależy od wielu czynników, ale przed smażeniem zawsze poleczmy zrobić próbę na jednym kotlecie. Jeśli nie rozpada się i trzyma nadanej mu formy, to znaczy, że masa jest odpowiedniej konsystencji.

Przepis na kotleciki rybne mielone, to pomysł w sam raz na piątkowy obiad lub świąteczny stół. Do ich wykonania możesz użyć praktycznie dowolnej białej ryby. Świetnie sprawdzi się dorsz, szczupak, sum, mintaj lub miruna. Znamy też osoby, które smażą kotlety mielone z ryby z ościami. Dość często wykorzystują do tego na przykład małe leszcze. Ale to już raczej idealna propozycja dla prawdziwych koneserów. Jeśli próbowaliście tego sposobu, dajcie znać w komentarzu.

Z naszego doświadczenia wynika, że smażone kotlety z białej ryby nie najlepiej znoszą mrożenie. Jeśli już chcemy je zamrozić zróbmy to przed smażeniem. Uformowane kotlety obtoczmy w bułce tartej i ułóżmy na tacy. Wstawmy do zamrażalnika. Kiedy się zamrożą, przełóżmy do zamykanego pojemnika lub woreczka ze struną i włóżmy do zamrażalki. W taki sposób można je przechować maksymalnie do 1 miesiąca. Mrożenie dotyczy zawsze tylko i wyłącznie kotletów przygotowanych z ryby świeżej, nigdy z ryb już mrożonych! Jak zrobić kotlety z ryby? Zapraszamy na przepis!

Kotlety rybne 


Kotlety rybne 

Składniki: 

  • filet z dorsza, sandacza lub miruny: 750 – 800 g
  • cebula: 1 szt.
  • kajzerka: 1 szt.
  • jajka: 2 szt.
  • mleko: 250 ml
  • mąka ziemniaczana: 1 łyżka
  • masło: 1 łyżka
  • sok z cytryny: 2 łyżki
  • świeżo posiekany koperek: 1/2 łyżeczki
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia

Kotlety rybne 


Kotlety rybne – przepis

Przygotowanie: 

Kajzerkę namaczamy w mleku.

Do przepisu możesz użyć filetów świeżych lub mrożonych. Jeśli użyjesz tych drugich, pamiętaj, aby bardzo dobrze rybę osuszyć. Jeżeli zostanie w niej duży wody, mocno rozrzedzi późniejszą masę. Będzie to skutkować koniecznością dodania większej ilości mąki ziemniaczanej. A to z kolei sprawi, że po usmażeniu kotleciki mogą być bardziej ziemniaczane niż rybne.

Następnie filety miksujemy lub mielimy razem z odciśniętą z mleka bułką oraz cebulą. Do masy dodajemy masło, łyżkę mąki ziemniaczanej (opcjonalnie kaszy manny), koperek oraz jajka i sok z cytryny. Doprawiamy 1 łyżeczką świeżo zmielonego pieprzu oraz 1/2 łyżeczki soli. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa powinna mieć na tyle gęstą konsystencję, aby swobodnie formować z niej kotleciki. Odstawiamy na ok. 10 minut.

Na patelni rozgrzewamy odpowiednią ilość oleju. Z masy formujemy płaskie, okrągłe kotleciki, panierujemy w bułce tartej i smażymy na średniej mocy palnika z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu kotlety przekładamy na ręczniki papierowe, aby odsączyć ewentualny nadmiar tłuszczu.

Jak podczas każdego smażenia, warto pamiętać, aby olej nie był zbyt gorący, ale też za bardzo wychłodzony. Jeśli będzie za bardzo gorący, kotlety z zewnątrz się przypalą, a w środku mogą zostać lekko surowe. Jeżeli jego temperatura będzie zbyt niska, kotlety zaczną chłonąć tłuszcz, będą mieć tendencję do rozmoknięcia i zwyczajnie okażą się niesmaczne.

Co do tego, z czym podawać kotlety z ryby, to z pewnością doskonale smakują z puree ziemniaczanym i surówką z kapusty i marchewki. Naszym zdaniem do kotletów rybnych świetnie pasuje domowy sos tatarski.

Sprawdź również jak smakuje karp smażony w panierce według naszego sprawdzonego przepisu oraz smażony dorsz. Pyszna jest też nasza ryba po japońsku oraz pyszne kąski z ryby.

Życzymy smacznego!

Kotlety rybne mielone

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.