Blog posts

Racuchy z bananami na jogurcie

Racuchy z bananami na jogurcie

Dla dzieci, Naleśniki i placki

Przepis na super puszyste racuchy z bananami na jogurcie i sodzie. Idealna przekąska na słodko i szybko bez drożdży i mleka. Wystarczy wymieszać 5 składników na ciasto, dodać pokrojone banany i usmażyć racuszki na złoty kolor! Wszystko zajmie nie więcej niż 30 minut! Jogurt sprawia, że racuchy są wilgotne, delikatne i bardzo puszyste. Banany z kolei naturalną słodycz i wyjątkowy aromat. Racuszki najlepiej smakują na ciepło, ale po wystudzeniu też nikt nimi nie pogardzi!

Racuszki z bananami to świetny sposób na wykorzystanie przejrzałych bananów. Podobnie jak racuchy drożdżowe z jabłkami lub sezonowe racuchy z truskawkami będą idealnym przepisem na słodką przekąskę z prostych składników, której przygotowanie zajmie niewiele czasu. To też dobry pomysł, aby do pomocy zaangażować dzieci, ponieważ będziesz potrzebować wsparcia w mieszaniu, przewracaniu i przede wszystkim w obieraniu bananów prawda?

Przyznasz, że nic nie sprawia większej przyjemności, niż stos cieplutkich, domowych racuszków oprószonych cukrem pudrem! Racuchy z bananem nie są w tym wyjątkiem. Spora w tym zasługa dużych kawałków banana, które dzięki temu są wyraźnie wyczuwalne i nie blakną smakowo w mącznym cieście jak to często się zdarza w wersji z bananami zmiksowanymi. A jeśli szukasz pomysłu na racuszki z dużymi kawałkami jabłek, sprawdź też racuchy na kefirze. Czy do racuchów można dodać banany? Zobacz przepis i przekonaj się sam!

Racuchy z bananami na jogurcie


 

Racuchy z bananami 

Składniki: 

  • jogurt naturalny: 300 ml
  • jajka od szczęśliwych kur: 2 szt.
  • cukier z prawdziwą wanilią: 1 łyżki
  • soda oczyszczona: 1 łyżeczka
  • mąka pszenna BIO: 200 G
  • banany: 2 szt.
  • cukier puder do posypania
  • masło klarowane do smażenia

Racuchy z bananami na jogurcie


Racuchy z bananami przepis

Przygotowanie: 

Do przygotowania przepisu potrzebne będą też: duża patelnia, miska, drobne sitko oraz nóż i trzepaczka.

Z tego przepisu wychodzi ok. klasycznych racuchów. Jeśli potrzebujesz więcej, odpowiednio zwiększ ilość składników zachowując podane proporcje.

W wersji bezglutenowej po prostu zamień mąkę pszenną na odpowiedni rodzaj mąki w proporcji 1:1.

Jak zrobić racuchy z bananami? 

Do miski wlewamy jogurt, dodajemy jajka, cukier waniliowy, sodę i dokładnie mieszamy trzepaczką.

Do wymieszanych składników dodajemy na dwie trzy tury przesianą mąkę i mieszamy, aż mąka się wchłonie.

Dodajemy pokrojone w 1 cm plasterki banany i ponownie wszystko mieszamy.

Odstawiamy na 5 – 8 minut, aby ciasto zaczęło pracować.

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Nakładamy porządną łyżkę ciasta i smażymy, aż spód nabierze złotego koloru. Przewracamy na drugą stronę i ponownie smażymy do zrumienienia. Racuszki przekładamy na ręczniki papierowe, aby odsączyć je nieco z nadmiaru tłuszczu.

Podobnie postępujemy z resztą ciasta, smażąc partiami po nie więcej niż 3 – 4 racuszki na raz.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Zobacz również przepis na pyszne racuchy ze śliwkami.

Smacznego!

 

Dziękujemy, że przeczytałeś ten tekst do końca. Redakcja Bloga kuchnianawypasie.pl

Napisz komentarz