Blog posts

Jabłka w cieście naleśnikowym

Jabłka w cieście naleśnikowym

Dania bez mięsa, Desery, Dla dzieci, Kolacja, Przekąski, Śniadanie

Pachnące jabłka, smażone w pysznym, lekko chrupiącym cieście naleśnikowym. Prosty pomysł na śniadanie, kolację lub pyszny deser po obiedzie. Używając ulubionego ciasta naleśnikowego i pokrojonych w plasterki jabłek, możesz przygotować cudowną kompozycję aromatów, smaków i konsystencji. Pod pysznym delikatnym ciastem odkryjesz bowiem, gorący, chrupiący kawałek pachnącego jabłka. To idealny przepis dla dzieci i dorosłych i to nie tylko na pochmurne jesienne dni, ale na cały rok!

Jak zrobić jabłka w cieście naleśnikowym? Przepis na jabłka w cieście naleśnikowym wymaga kilku prostych wskazówek. Warto użyć chrupiących, soczystych i przede wszystkim twardych jabłek, aby zachowały swój kształt po usmażeniu. Do smażenia można użyć oleju lub masła klarowanego. Ważna jest także temperatura tłuszczu. Nie może być zbyt gorący, ponieważ ciasto się przypali, a jabłko będzie surowe. Jeśli temperatura będzie zbyt niska, ciasto nie przyklei się dobrze do jabłka, może odchodzić, co spowoduje także wchłanianie tłuszczu. Trzeba także unikać przepełnienia patelni, czyli nie smażyć więcej niż 3 – 4 jabłka naraz. Unikajmy też zbyt długiego smażenia, aby jabłko nie stało się miękkie i papkowate. Samo ciasto powinno być gładkie i bez grudek, a polecana przez nas konsystencja ciasta, to nieco gęściejsze niż klasyczne ciasto naleśnikowe.

Jabłka w cieście naleśnikowym przepis, który z pewnością idealnie sprawdzi się np. na niedzielne śniadanie. Warto wstać nieco wcześniej, aby przygotować to proste danie i obudzić wszystkich cudownym zapachem podpiekanego jabłka i ciasta naleśnikowego. My już nie możemy się doczekać! A Ty? Zapraszamy na przepis 🙂

Jabłka w cieście naleśnikowym


Jabłka w cieście naleśnikowym 

Składniki:

Na ciasto:  

  • mleko: 1 szklanka
  • jajko: 1 szt.
  • cukier z wanilią: 2 łyżki
  • mąka pszenna: 1,5 szklanki
  • proszek do pieczenia: 1,5 łyżeczki

Oraz: 

  • jabłka: 3 szt.
  • olej lub masło klarowane do smażenia
  • cukier puder lub cynamon do posypania

Jabłka w cieście naleśnikowym


Jabłka w cieście naleśnikowym 

Przygotowanie: 

Jabłka w cieście przepis na ciasto: 

Produkty powinny mieć temperaturę pokojową.

Mąkę, jajko, mleko, cukier z wanilią oraz proszek do pieczenia dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok. 15 – 20 minut. Pamiętajmy, aby w tym czasie kilka razy przemieszać ciasto miotełką. Gotowe ciasto powinno być gładkie i bez żadnych grudek.

Jabłka w cieście: 

Jabłka obieramy. Przy pomocy drylownicy do jabłek, pozbywamy się gniazd nasiennych. Jabłka kroimy na 1 cm plasterki. Jeśli nie masz drylownicy, jabłka pokrój na plastry, a następnie wydrąż środek np. przy pomocy noża.

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz.

Za pomocą jednego plastra robimy próbę ciasta. Obtaczamy plasterek w cieście i przekładamy na rozgrzany tłuszcz (najlepiej robić to bezpośrednio nad patelnią). Jeśli ciasto nie spływa z jabłka, to znaczy, że jest odpowiedniej konsystencji. Jeżeli spływa, do ciasta należy dodać odrobinę mąki i wymieszać. Jeśli jest zbyt gęste, dodajemy do niego 1 łyżkę mleka.

Podczas jednej tury smażymy nie więcej niż 3 – 4 plasterki jabłek obtoczonych w cieście. Zależy to od wielkości patelni. Należy pilnować temperatury tłuszczu. Najlepiej trzymać się najniższego poziomu mocy palnika i delikatnie regulować.

Smażymy z obu stron na złoty kolor. Przekładamy na ręczniki papierowe i osuszamy. Podajemy posypane cukrem pudrem lub cynamonem.

Plasterki jabłek smażone w cieście naleśnikowym najlepiej podawać na ciepło. Jabłko po pewnym czasie zacznie puszczać wilgoć, placki staną się mokre, a ciasto zacznie odchodzić.

Jeśli szukasz innych sprawdzonych przepisów na desery lub przetwory z jabłkami zobacz również nasze jabłka pieczone z cynamonem oraz ryż zapiekany z jabłkami i śmietaną. Pyszne są także nasze racuchy drożdżowe z jabłkami, a także jabłka prażone do słoików na zimę. Zobacz koniecznie pomysł na placuszki z ryżem i jabłkami.

Życzymy smacznego!

zdjęcie przedstawiające jabłka w cieście naleśnikowym według przepisu https://kuchnianawypasie.pl/

Jabłka w cieście naleśnikowym

Napisz komentarz