Kusząca propozycja na prosty jesienny deser, czyli plasterki jabłka pieczone z cynamonem i miodem. Wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania tego przepisu, to kilka jabłek, cynamon, miód, sok z cytryny oraz rozgrzany piekarnik! To jeden z najłatwiejszych pomysłów na pieczone jabłka z piekarnika! Wypróbuj przepis i pozwól aby Twój dom wypełnił cudowny zapach zapiekanych jabłek z cynamonem.
Aby zrobić te pyszne jabłka pieczone z cynamonem w piekarniku, wystarczy pokroić jabłka w cienkie plasterki. Następnie wymieszać z cynamonem oraz miodem i wstawić do nagrzanego piekarnika! Idealnie smakują z gałką lodów waniliowych, porcją bitej śmietany, a także podane z płatkami owsianymi. Pyszne, bezglutenowe, wegetariańskie danie lub doskonały deser z pieczonymi plasterkami jabłek!
Przepis na jabłka pieczone z cynamonem i miodem sprawi, że otulisz się wybornym smakiem i aromatem, który umili Ci każdy, nawet najbardziej pochmurny i deszczowy dzień. I co najważniejsze – nie potrzebujesz do tego świecy o zapachu pieczone jabłko – cynamon 😉 Jak zrobić jabłka z cynamonem w piekarniku? Zapraszamy na przepis!
Jabłka pieczone z cynamonem
Składniki:
Główne składniki:
- duże twarde jabłka np. kortlandy: 3 – 4 szt.
- sok z cytryny lub limonki: 2 łyżki
- cynamon: 1 łyżeczka
- miód gryczany: 2 łyżki
Jeśli lubisz, opcjonalnie możesz dodać również:
- szczyptę gałki muszkatułowej
- 1/4 łyżeczki imbiru
- suszoną żurawinę
Jabłka pieczone z cynamonem i miodem przepis
Przygotowanie:
Jabłka umyj, obierz i pozbądź się gniazd nasiennych. Następnie pokrój jabłka w cienkie plasterki.
Przełóż pokrojone jabłka do miski. Dodaj do nich sok z cytryny i dokładnie wymieszaj, aby sok dotarł do wszystkich plasterków. Następnie dodaj miód oraz cynamon. Wymieszaj, tak aby jabłka obtoczyły się dokładnie w dodatkach. Jeśli wolisz, miód możesz zastąpić syropem klonowym lub brązowym cukrem. Jeżeli lubisz cynamon, również możesz go więcej. Pamiętaj, że to bardzo aromatyczna przyprawa i może zdominować jabłka.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (góra/dół).
Jabłka przełóż do przykrywanego naczynia do zapiekania i wstaw do nagrzanego piekarnika na środkową półkę.
Jabłka pieczemy przez 45 – 55 minut w zależności od tego, czy wolimy jabłka lekko twarde, czy miększe. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy ok. 8 – 10 minut.
Więcej przepisów na jabłka:
Chcesz poznać więcej przepisów z wykorzystaniem jabłek, koniecznie sprawdź:
- ryż zapiekany z jabłkami i śmietaną
- szybkie ciasto z jabłkami
- jabłka prażone do słoików na zimę
- racuchy drożdżowe z jabłkami
- szarlotka szwedzka z cynamonem
- szarlotka bez pieczenia
Jeśli wypróbujesz nasz przepis daj znać w komentarzu lub zostaw ocenę. Chętnie dowiemy, co o nim sądzisz!
Życzymy smacznego!