Blog posts

Jabłka pieczone z cynamonem

Jabłka pieczone z cynamonem

Ciasta i desery, Dla dzieci, Owoce, Przekąski, Z piekarnika

Kusząca propozycja na prosty jesienny deser, czyli plasterki jabłka pieczone z cynamonem i miodem. Wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania tego przepisu, to kilka jabłek, cynamon, miód, sok z cytryny oraz rozgrzany piekarnik! To jeden z najłatwiejszych pomysłów na pieczone jabłka z piekarnika! Wypróbuj przepis i pozwól aby Twój dom wypełnił cudowny zapach zapiekanych jabłek z cynamonem.

Aby zrobić te pyszne jabłka pieczone z cynamonem w piekarniku, wystarczy pokroić jabłka w cienkie plasterki. Następnie wymieszać z cynamonem oraz miodem i wstawić do nagrzanego piekarnika! Idealnie smakują z gałką lodów waniliowych, porcją bitej śmietany, a także podane z płatkami owsianymi. Pyszne, bezglutenowe, wegetariańskie danie lub doskonały deser z pieczonymi plasterkami jabłek!

Przepis na jabłka pieczone z cynamonem i miodem sprawi, że otulisz się wybornym smakiem i aromatem, który umili Ci każdy, nawet najbardziej pochmurny i deszczowy dzień. I co najważniejsze – nie potrzebujesz do tego świecy o zapachu pieczone jabłko – cynamon 😉 Jak zrobić jabłka z cynamonem w piekarniku? Zapraszamy na przepis!

Jabłka pieczone z cynamonem


Jabłka pieczone z cynamonem

Składniki: 

Główne składniki:

  • duże twarde jabłka np. kortlandy: 3 – 4 szt.
  • sok z cytryny lub limonki: 2 łyżki
  • cynamon: 1 łyżeczka
  • miód gryczany: 2 łyżki

Jeśli lubisz, opcjonalnie możesz dodać również:

  • szczyptę gałki muszkatułowej
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • suszoną żurawinę

Jabłka pieczone z cynamonem


Jabłka pieczone z cynamonem i miodem przepis

Przygotowanie: 

Jabłka umyj, obierz i pozbądź się gniazd nasiennych. Następnie pokrój jabłka w cienkie plasterki.

Przełóż pokrojone jabłka do miski. Dodaj do nich sok z cytryny i dokładnie wymieszaj, aby sok dotarł do wszystkich plasterków. Następnie dodaj miód oraz cynamon. Wymieszaj, tak aby jabłka obtoczyły się dokładnie w dodatkach. Jeśli wolisz, miód możesz zastąpić syropem klonowym lub brązowym cukrem. Jeżeli lubisz cynamon, również możesz go więcej. Pamiętaj, że to bardzo aromatyczna przyprawa i może zdominować jabłka.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (góra/dół).

Jabłka przełóż do przykrywanego naczynia do zapiekania i wstaw do nagrzanego piekarnika na środkową półkę.

Jabłka pieczemy przez 45 – 55 minut w zależności od tego, czy wolimy jabłka lekko twarde, czy miększe. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy ok. 8 – 10 minut.

Więcej przepisów na jabłka: 

Chcesz poznać więcej przepisów z wykorzystaniem jabłek, koniecznie sprawdź:

Jeśli wypróbujesz nasz przepis daj znać w komentarzu lub zostaw ocenę. Chętnie dowiemy, co o nim sądzisz!

Życzymy smacznego!

zdjęcie przedstawiające jabłka pieczone z cynamonem według przepisu https://kuchnianawypasie.pl/

5/5 - (2 votes)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

5/5 - (2 votes)